Pozor, aby vám neuleteli včely. Nuda hrozí aj v úli. Čo robiť, ak nechcete kade-tade lapať roje? Toto radí včelár zo Stupavy

Rojenie včiel je prirodzený spôsob, akým sa rozmnožujú, no z pohľadu včelára je nežiaduce, keďže vyrojené včelstvo vyžaduje zvýšenú starostlivosť a zvyčajne sa na danú sezónu stáva neprodukčným.

01.04.2024 11:45
včelár, včely, Foto:
debata

K rojeniu najčastejšie dochádza v období, keď po dobrej znáške nasleduje perióda s nepriaznivým počasím. Včely sa jednoducho tlačia v preplnenom úli a nemajú čo robiť. Druhou príčinou, ktorá rovnako súvisí s preplneným úľom, je, že mladé včely nedokážu odovzdať materskú kašičku novému plodu. Stručne napísané – „mladušiek“ je príliš veľa na množstvo mladých larvičiek, ktoré musia kŕmiť. Dôvodov pre rojenie však môže byť omnoho viac, preto je úlohou dobrého včelára snažiť sa týmto situáciám v čo možno najväčšej miere predchádzať.

Hlavné signály rojenia

  • Strata pracovného pudu. Včelár to spozoruje na vstupnom otvore úľa (takzvaný letáč).
  • Natiahnuté matečníky. Dajú sa z rámikov odstrániť, ale včelstvu to nezabráni ťahať nové.
  • Visiace včely na dne úľa. Ak aj počas dňa zo spodnej strany rámikov visia včely napriek tomu, že lietavky sú vonku z úľa, niečo sa deje. V tomto prípade je dobré úľ rozobrať a zistiť, čo je vo veci. Niekedy stačí prehodiť rámiky, med z plodiska vložiť do medníka a suchý rámik, prípadne medzistienku do plodiska.

Ak pri protirojovej kontrole uvidíte na spodných latkách rámikov materské misky a v nich vajíčka, znamená to, že včely prechádzajú do rojovej nálady, ktorú v tomto štádiu viete len veľmi ťažko potlačiť, ak vôbec. Z tohto dôvodu by mal byť včelár so svojimi zásahmi pred včelstvom o krok dopredu.

Foto: SHUTTERSTOCK
včely, úľ, lietajúce včely

Rojové obdobie

Na Slovensku sa začína v závislosti od lokality v polovici apríla a končí v polovici júna, keď sa blíži letný slnovrat. Definitívny koniec rojenia nastáva vtedy, keď včelár vidí, ako robotnice doslova vyhadzujú trúdy z úľov. Trúd nie je schopný sa nakŕmiť sám, potrebuje, aby ho kŕmili robotnice. V momente, keď prestanú robotnice kŕmiť trúdy, tie postupne zoslabnú a oveľa menšie a slabšie robotnice sú schopné trúdy vyniesť von z úľa a nechať ich svojmu osudu. Trúdy by boli pre včelstvo príliš veľká záťaž v zimných mesiacoch. Zvyčajne si včelstvo ponecháva zopár trúdov do jesenných mesiacov ako zálohu, keby sa niečo stalo s ich matkou.

med Čítajte aj Môže pravý med stuhnúť, skysnúť a dá sa kvalita rozpoznať pohľadom? Čo je dôležité vedieť, aby ste nekúpili pančovaný

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #med #včely #rojenie
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december