Záhradkári sa ponáhľajú a nedbajú na naše rady, vraví zeleninár. Aké sú jeho odporúčania pre milovníkov čili?

Vo všeobecnosti platí, že čili papričky majú o niečo dlhšiu vegetáciu, než klasická zeleninová paprika, preto ich treba predpestovávať skôr. No zase sa netreba blázniť. Januárovým výsevom ničomu nepomôžete, ale február, to už je správny termín.

02.02.2024 06:00
čili, čili paprička, čili papričky Foto:
debata
Vypočujte si audioverziu článku - číta Lukáš, hlas umelej inteligencie.
Našli ste chybu? Dajte nám vedieť.

Pri predpestovávaní čili papričiek platia všetky pravidlá, ktoré sme zdôraznili v radách o úspešnom pestovaní zeleninových priesad v tomto článku, no dáme si krátke zhrnutie:

  • Pri siatí si vystačíte s plytkými miskami. Štyri až osem centimetrov substrátu úplne stačí. Vyberte si kvalitný, určený na výsev a rozmnožovanie.
  • Výsevné misky ušetria veľa miesta, no zeleninové druhy, ktoré trpia pri pikírovaní radšej hneď sejte do samostatných zakoreňovačov.
  • Pre klíčiace semeno je dôležitá vlhkosť a teplo. So svetlom sa netrápte, pre výsevy hľadajte najteplejšie miesto v byte.
  • Po tom, ako sa zo substrátu začnú tlačiť háčiky stoniek, preneste ich na svetlo. Aj teplotu v danej miestnosti v porovnaní s predchádzajúcou o pár stupňov znížte.
  • Každá rastlina potrebuje dostatok miesta, preto keď im narastú aj dva pravé listy, z misiek ich rozsaďte do samostatných zakoreňovačov.
  • Po pikírovaní ich nedávajte hneď späť na okenný parapet či na iné, veľmi svetlé miesto. Budúce priesady potrebujú čas, aby sa zabývali v novom substráte a obnovili funkciu koreňov. Doprajte im svetlo, ale aspoň dva dni bez priamych slnečných lúčov.
  • Nezabudnite na zavlažovanie, no dbajte na to, aby substrát medzi jednotlivými zálievkami mierne preschol.
So sejbou rajčín počkajte do marca. Foto: SHUTTERSTOCK
priesady, zelenina, predpestovávanie So sejbou rajčín počkajte do marca.

Špecifiká čili papričiek

Všeobecné informácie o pestovaní zeleninových priesad už máte, tak ich teraz doplníme o konkrétne jedinečnosti týkajúce sa čili. Spýtali sme sa na ne dlhoročného pestovateľa Petra Gajdoština, ktorý je známym milovníkom a veľkým propagátorom čili papričiek. Každoročne má desiatky odrôd.

Po tom, čo sme si zadovážili semená čili papričiek, nastal februárový čas ich sejby na predpestovanie priesad. Čo je podľa vás v tejto fáze najväčší problém a na čo by sme si mali dať pozor?

Hlavne neuponáhľajte termín. Je začiatok februára, pokojne môžete ešte týždeň-dva počkať. Inak je pri každej sejbe dôležité použiť kvalitný záhradnícky substrát, na čo sú čili a aj zeleninová paprika pomerne náročné. Odporúčam výsevný substrát s nízkym obsahom živín a s hodnotou pôdnej reakcie (pH) 6 až 8. V rámci paprík, a teda aj čili je výbornou alternatívou použitie hrubého agroperlitu.

Video
Zdroj: Lucia Sedláček Harničárová/Canva

Už vieme, že pri klíčení nie je svetlo podmienkou, no dôležitá je teplota a vlhkosť. Koľko stupňov je pre klíčenie čili papričiek tým pravým ideálom?

Pomerne veľa. Ak ste schopní dosiahnuť v miestnosti či v domácom skleníku teplotu 26 až 30 °C (horná hranica je ten ideál) a udržať ju až do objavenia sa klíčnych lístkov, budete mať v tejto fáze pestovania prakticky 100-percentnú úspešnosť a rastlinám doprajete ten najlepší možný štart do života.

‘Habanero Chocolate’ je tmavá forma klasického...
‘Habanero Neon’ je naozaj skvelá odroda na...
+5‘Habanero Red’ patrí ku klasikám tejto skupiny...

Predpokladám, že akonáhle sa nám začnú výsevné misky zelenať takzvanými háčikmi rastliniek, treba ich preniesť na svetlo. V podstate ide o to, že začínajú asimilovať, preto už okrem vlahy potrebujú aj svetlo.

Áno, a okrem toho ešte primeranú teplotu. Tá sa v tomto štádiu rastu pri čili papričkách pohybuje v rozmedzí 20 až 22 °C. Platí to však len počas dňa. V noci treba teplotu výraznejšie znížiť, a to až na 16, pokojne aj 14 °C. Dôvodom je, že teplota musí byť v korelácii s množstvom prístupného svetla. Čím ho majú rastliny menej, tým musí byť teplota nižšia. Samozrejme, nie taká nízka, aby ich poškodila. Rozdiel medzi dňom a nocou v rozmedzí 5 až 6 stupňov je dostačujúci na to, aby ste dopestovali silné priesady.

Prvé, takzvané háčiky rastliniek. Semená... Foto: Peter Gajdoštin
priesady, čili papričky, čili, čili paprička, háčikovanie Prvé, takzvané háčiky rastliniek. Semená úspešne klíčia.

Takže sme v štádiu, kedy budúce priesady potrebujú naozaj veľa svetla. Stále je február, tým pádom to môže byť hlavne počas zamračených dní problém. To, čo my považujeme za dostatok, rastliny vnímajú úplne inak. Je podľa vás prisvetľovanie v rámci domáceho pestovania priesad nutné? Oplatí sa táto investícia hobby záhradkárom?

Podľa mňa to nie je o tom, či sa mi investícia oplatí. Je to záľuba, do ktorej investujem čas a nejaké financie. Prisvetľovanie je v mesiacoch február a marec určite prínosné aj pre záhradkárov. Dopestujú tak oveľa silnejšie, zdravšie priesady, ktoré sa neskôr po vysadení rýchlejšie ujmú a prinesú kvalitnú úrodu. Rôzne LED svetlá sa dnes dajú bežne kúpiť a vydržia dlho. Pri dvojmesačnom prisvetľovaní priesad bez problémov 5 či až 10 rokov. Prisvetľovanie teda má význam, no rozhodne nie je dôvodom posúvania výsevov hlboko do zimy. Ja odporúčam najskôr polovicu januára v prípade čili a dobrých svetiel. Skôr nie.

Výsev čili papričiek pred pikírovaním.... Foto: Peter Gajdoštin
priesady, čili papričky, čili, čili paprička Výsev čili papričiek pred pikírovaním. Nezabúdajte na označovanie odrôd.

Ešte by sme mohli spomenúť, ako veľmi treba priesady prisvetľovať.

Určite nie 24 hodín denne. Aj rastliny potrebujú nočnú periódu. V rámci mesiacov február a marec, kedy je prisvetľovanie priesad opodstatnené odporúčam 12, maximálne 14 hodín denne. Viac nie a opäť by som rád pripomenul dôležitosť zmeny teploty v rámci dňa a noci. Toto musíte dodržiavať, ak nechcete mať slabé, neduživé a príliš vytiahnuté rastliny.

Čili pripravené na pikírovanie. Foto: Peter Gajdoštin
priesady, čili papričky, čili, čili paprička Čili pripravené na pikírovanie.

Záhradkári sa často pýtajú na optimálny interval zavlažovania. Dá sa toto presne odporučiť?

Úplne presne nie, pretože treba zohľadniť konkrétne podmienky, no vo všeobecnosti by som odporučil polievanie 2– až 3-krát do týždňa. Rastliny a substrát však treba sledovať. Zistiť, ako rýchlo presychá. Medzi jednotlivými zálievkami by mal mierne preschnúť, lebo korene rastlín potrebujú okrem vlahy aj vzduch, na čo sa často zabúda.

Pekne rastená priesada čili papričky v... Foto: Peter Gajdoštin
priesady, čili papričky, čili, čili paprička Pekne rastená priesada čili papričky v samostatnom kvetináči s dostatočným, no zároveň nie príliš veľkým priestorom na vytvorenie dobre prekoreneného balu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #habanero #priesady #čili papričky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december