Prastará mexická bylina naštartuje chuťové poháriky: Ak hľadáte niečo nové pre sezónu 2024, pipicha je top voľba

Kto má rád chuť a vôňu koriandra, túto rastlinu si zamiluje. No rozhodne by jej mali dať šancu aj ostatní. Keď už nie kvôli využitiu v kuchyni, tak pre jej okúzľujúco jemný vzhľad.

07.02.2024 06:00
pipicha, Porophyllum linaria Foto:
debata

Porophyllum linaria je bylina, chuťou často prirovnávaná ku koriandru, no zároveň vyniká výraznými tónmi citróna a anízu. Práve toto ju robí prijateľnou aj pre zarytých odporcov „mydlovej“ bylinky. Porophyllum linaria je neoddeliteľnou súčasťou mexickej kuchyne. Využíva sa na dochucovanie mäsitých jedál a hovorí sa jej pipicha (číta sa pipiča), pepicha či chepiche.

U nás nejde o bežne dostupnú bylinu, či už v čerstvom stave na pultoch predajní alebo vo forme semien, no zopár pestovateľov sa v nekonečných vodách slovenského a českého internetu predsa len nájde. Ak radi vyhľadávate nové pestovateľské výzvy, rozhodne vám pipichu odporúčame.

záhrada, kvety, polievanie, krhla, pes Čítajte aj Kvíz: Skutočný záhradkár nestratí ani bod a bez zaváhania odpovie aj na otázku číslo 9. Podarí sa vám uspieť?

Prirodzene rastie v južnom Mexiku, a práve tu najviac ovplyvňuje miestnu kuchyňu. Ak sa niekedy dostanete napríklad do mexického štátu Oaxaca, chuť Porophyllum linaria zažijete v mnohých tradičných pokrmoch ako je polievka z mladej cukety a jej kvetov sopa de guías, v ryži či pri príprave rýb. Pipicha je neoddeliteľnou súčasťou každej domácnosti. Nahuaské etniká ju tiež používali ako liečivú bylinu pri bakteriálnych infekciách a na detoxikáciu pečene.

V našich pestovateľských podmienkach je pipicha jednoročnou rastlinou, no bez problémov zakvitá a tvorí semená. Tie si môžete pozberať a v ďalších sezóna si už bylinku pestovať zo svojho. Doprajte jej plné slnko a dobre spracovanú, priepustnú pôdu. Priemerná výška rastliny je asi 30 až 40 cm, pričom tvorí hustejšie trsy. Bežne sa pestuje vysiata v riadkoch v spone 30 × 50 cm. Pri dobrých podmienkach a v teplých polohách sa niekedy dokáže obnoviť zo samovýsevu, no cielený zber semien a nová sejba je istotou úspechu.

jakon Čítajte viac Chutia ako hruška, no pestujú sa ako zelenina: V záhrade ich ocenia diabetici, ľudia s nadváhou a vysokým cholesterolom

Semená sú pomerne drobné a vzchádzajú dlhšie. Odporúča sa predpestovanie so sejbou v marci až apríli a následné vysadenie rastlín von (máj/jún). Môžete tiež pokračovať v pestovaní pipichy v kvetináči na balkóne. Spočiatku neduživo vyzerajúce rastlinky sa postupne rozrastú do pekných kríčkov. Kvety tvarom pripomínajú odkvitnuté aksamietnice, pretože patria do rovnakej čelade. Sú veľkým lákadlom pre opeľovače. Po dozretí semien budú odkvitnuté kvety vyzerať podobne ako odkvitnuté kvety púpavy, pretože tiež ide o nažky. Vtedy semená aj s bielymi „padáčikmi“ pozberáte.

Foto: SHUTTERSTOCK
pipicha, Porophyllum linaria

Na použitie v kuchyni sa trhajú listy s časťami stopiek, prípadne ešte nerozvinuté kvetné púčiky. Pri šetrnom zbere rastlina ďalej pokračuje v raste. K dispozícii ju tak máte až do prvých silnejších mrazov.

Foto: SHUTTERSTOCK
pipicha, Porophyllum linaria

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #pipicha #Porophyllum linaria
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december