Chutia ako hruška, no pestujú sa ako zelenina: V záhrade ich ocenia diabetici, ľudia s nadváhou a vysokým cholesterolom

Rastlina pôvodom z Južnej Ameriky je u nás takmer neznáma, no naši susedia v Českej republike si už stihli vyšľachtiť svoje odrody.

24.01.2024 07:00
jakon Foto:
debata (3)

Smalant mliečolistý (Smallanthus sonchifolius) komerčne nazývaný jakon sa k nim po prvýkrát dostal z Nového Zélandu v roku 1993, vysadený bol v 1994 a výborne sa aklimatizoval. Dobrá správe je, že kvalitné úrody hľúz dosiahnete aj v podmienkach Slovenska, hoci oficiálne sa ako pestovateľsky úspešné uvádzajú len oblasti s nadmorskou výškou 100 až 300 m. Vôbec sa ale nebojte, zasadiť si jakon aj vo vyšších polohách.

Nie, nie je to topinambur

Pri pohľade na rastliny s mohutnou nadzemnou časťou a so žltými kvetmi si možno myslieť, že je to vám už dobre známa slnečnica hľuznatá – topinambur. Podobnosť nie je náhodná, lebo obe rastliny patria do čeľade astrovité (Asteraceae), a tak majú mnohé podobné znaky. Napriek tomu sú to dva samostatné druhy.

Rastliny potrebujú dostatok priestoru, lebo... Foto: SHUTTERSTOCK
jakon Rastliny potrebujú dostatok priestoru, lebo môžu narásť až do 2 m. Z jednej získate približne 2 až 4 kg hľúz. Konzumujú sa hlavne surové, ale môžete z nich uvariť napríklad kašu.
slnečnica hľuznatá, topinambur Čítajte viac Zelenina výborná nielen pre cukrovkárov: Zberať sa dá neuveriteľných 7 mesiacov. Bola tu už 200 rokov pred zemiakmi

Veľkou výhodou jakonu je, že koreňové hľuzy určené na zber a konzumáciu sú pravidelné s hladkou šupkou. Ich čistenie je oveľa jednoduchšie než v prípade hrboľatých topinamburov. Pri jakone tiež zaujme, že jedlá dužina sa neskrýva hneď pod šupkou. Tam nájdete tenkú vrstvičku s mierne živicovou chuťou a až pod ňou lahodnú dužinu. Je chrumkavá, šťavnatá (hľuzy v čase zberu obsahujú 80 až 90 percent vody) a chutí príjemne ovocne. Hlavne hľuzy so žltou dužinou (môže byť aj biela či fialová) sú prirovnávané k hruške alebo k ananásu.

Jakon tvorí dva druhy hľúz. Tie bližšie k... Foto: SHUTTERSTOCK
jakon Jakon tvorí dva druhy hľúz. Tie bližšie k povrchu pôdy sú stonkové (kaudexy) a rastlina sa nimi rozmnožuje. Nižšie rastúce a väčšie sú hľuzy koreňové, určené na konzumáciu.

Ideálne pre diabetikov

Čerstvo pozberané hľuzy jakonu obsahujú polysacharid inulín, ktorý sa počas skladovania enzymaticky štiepi na fruktózu a glukózu. Diabetikom sa odporúča začať s dennou konzumáciou 100 g hľúz. O inulíne je tiež známe, že môže zvýšiť vstrebávanie vápnika z prijímanej potravy až o 20 percent a tým prispieť k zdraviu kostí. Konzumácia koreňových hľúz jakonu zvyšuje pocit sýtosti, no ich energetická hodnota je nízka (približne 54 Kcal). Jedlé sú aj mladé listy a nedrevnaté výhonky uvarené na spôsob špenátu.

Jakon môžete začať zberať po rozkvitnutí kvetov... Foto: SHUTTERSTOCK
jakon Jakon môžete začať zberať po rozkvitnutí kvetov až do času, kým mráz zničí nadzemnú časť rastliny. Potom už hľuzy v pôde dlho nenechávajte, lebo nie sú odolné proti premrznutiu ako topinambur.

Podľa informácií Výzkumného ústavu bramborářského Havlíčkův Brod oligosacharidy a fruktány, ktoré hľuzy jakonu obsahujú, aktivujú bifidobaktérie a potláčajú hnilobné procesy v črevách. Úpravou črevnej mikroflóry sa znižuje obsah cholesterolu, triglyceridov, mastných kyselín v krvi, hladina krvného cukru aj krvný tlak. Táto zelenina je preto jedným z dobrých preventívnych krokov proti zápche, cukrovke, obezite a kardiovaskulárnym ochoreniam.

Na VÚB Havlíčkův Brod vyšľachtili dve odrody jakonu – ‘Fiorella’ a ‘Graciella’.

6 rád, ako úspešne pestovať jakon

  • Rastliny nie sú odolné proti mrazu, preto sa sadia stonkové hľuzy až koncom apríla, prípadne priesady v polovici mája.
  • U nás sa viac oplatí pestovanie z priesad, lebo tým predĺžite vegetáciu plodiny.
  • Ideálna je pôda bohatá na humus, dobre priepustná s pH 5,5 až 8.
  • Najlepšie je, pripraviť si hrobčeky v spone 80 × 70 cm a vysádzať do hĺbky 6 až 9 cm.
  • Počas pestovania treba odburiňovať a rastliny prihŕňať ako keď kopčíte zemiaky.
  • Jakon vyžaduje plné slnko a dostatok vlahy.
zemiaky Čítajte aj Pomôžu pri trávení, uľavia žlčníku, znížia tlak: Nie je to módny hit, ale ozajstná superpotravina, ktorú si určite vysaďte

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #obezita #diabetik #jakon #hľuznatá rastlina
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december