Fialové zemiaky sú pôvodné, peruánske, preto nejde o žiadny moderný výmysel. Vyznačujú sa vysokou nutričnou hodnotou, ktorú sa šľachtitelia pokúšajú zachovať a preniesť aj do nových, pestovateľsky odolnejších odrôd. Známe je napríklad šľachtenie holandskej šľachtiteľskej spoločnosti HZPC, ktorá chce nadviazať na tradíciu pestovania farebných zemiakov v Peru, pričom spolupracuje s Medzinárodným zemiakarským centrom v Lime na zachovaní genetických variácií zemiakov.

V Andách majú veľkú tradíciu, ľudia ich pestujú vo všetkých možných tvaroch a odtieňoch. Problémom ale je, že farmári často žijú vo veľmi odľahlých oblastiach. „Ak nájdeme nové odrody, spolupracujeme s miestnymi farmármi a snažíme sa získať o týchto zemiakoch a spôsobe ich pestovania podrobné informácie. Proces je to však náročný. Ak sa rozhodneme z pôvodnej odrody vyšľachtiť novú, trvá to 8 až 10 rokov,“ vysvetlil proces spolupráce s miestnymi Stef de Haan z Medzinárodného zemiakarského centra v Lime.


Naozaj sú zdravšie
Fialové zemiaky nie sú zaujímavé na pohľad. Obsahujú približne 5-krát viac vitamínov, karoténov, zinku a antioxidantov než klasické odrody. Pozitívne vplývajú na zrak, znižovanie krvného tlaku a na srdcovo-cievne ochorenia. Sú bohatým zdrojom chlorogénovej kyseliny, ktorá veľmi účinne prispieva k rozpadu krvných zrazenín. Fialové zemiaky pozitívne vplývajú na zníženie zápalov v tele.


Sú významným zdrojom nerozpustnej vlákniny, ktorá je okrem iného zastúpená v obilninách, celozrnných potravinách či ovsených klíčkoch. Zabezpečuje bezproblémový prechod potravy zažívacím traktom, čím sa stáva účinným prostriedkom pre ľudí trpiacich zažívacími, žlčníkovými ťažkosťami, hemoroidmi, hnačkami. Je to skvelý čistič čriev, rovnako zabraňuje vstrebávaniu škodlivých látok. Príjmom vlákniny sa znižuje obsah zlého cholesterolu a zvyšuje sa hladina dobrého. Nerozpustná vláknina sa uvoľňuje postupne, je tak vhodná aj pre vytrvalostných športovcov, ktorým umožňuje udržať vysoký stav energie dlhší čas.
Zdravotný účinok fialových zemiakov je porovnateľný s brokolicou, špenátom či špargľou.
Radšej v šupke
Podľa Jaroslavy Domkářovej, ktorá sa na Výzkumném ústavu bramborářském Havlíčkův Brod zaoberá šľachtením, je tmavé zemiaky najlepšie variť v šupke. Pre magazín CZ Test navyše uviedla, že: „V podstate všetky zemiaky by sa mali variť v pare a v šupke, aby sa v nich uchovali všetky zdraviu prospešné látky a vitamíny.“ VÚB Havlíčkův Brod na svojich webových stránkach uvádza, že fialové odrody u nich vyšľachtené (‘Val Blue’, ‘Valfi’) sú takzvanými odrodami na špeciálne využitie v jedálnom lístku. Ich úlohou je obohatiť ponuku trhu na prípravu farebného pyré či slávnostných šalátov.