Spolu so správnou vlhkosťou a teplotou je čistá pivnica základom dobrej trvanlivosti uskladnenej úrody. Ak ste tak doteraz neurobili, rozhodne je najvyšší čas, odstrániť všetko, čo v miestnosti zostalo po minulej sezóne. Regály a debničky poumývajte slabým roztokom dezinfekčného prostriedku a vysušte. Ak na uskladňovanie koreňovej zeleniny používate piesok, je dobré ho zaliať horúcou vodou a vysušiť, aby ste zlikvidovali prípadné škodce.
Vhodná je aj dezinfekcia priestoru:
- Pri menších pivničkách alebo na vyčistenie políc použite prostriedok určený na dezinfekciu vody, povrchov v domácnosti i na bielenie. Umyté miestnosti nechajte dôkladne vyvetrať.
- Väčšie skladovacie priestory sa oplatí síriť. Na jeden kubický meter skladu sa odporúča spáliť 7 g síry. Do miestnosti vstúpte najskôr až po 24 hodinách a potom ju niekoľko dní intenzívne vetrajte, aby zostatková síra nepoškodila uskladnené plodiny.
- Raz za niekoľko rokov by ste mali vybieliť steny. Použite napríklad 20-percentné vápenné mlieko s trochou 5-percentnej modrej skalice. Na jeden štvorcový meter steny budete potrebovať asi liter tejto zmesi.
Aby hľuzy v pivnici vydržali
- Zemiaky by ste mali skladovať v drevených alebo plastových debničkách, prepravkách, sieťovaných či plátenných, nikdy nie v plastových vreciach.
- Pivnica musí byť dobre vetraná a tmavá. Okno je v rámci výmeny vzduchu vítané (aj pivnice s uskladnenou úrodou treba pravidelne vetrať – keď nemrzne), ale treba ho zatemniť.
- Ak ste dopestovali viac odrôd zemiakov, uložte si ich do pivnice oddelene a debničky si riadne označte. Verte nám, že o pár týždňov zabudnete, v akom poradí ste ich umiestnili.
- Univerzálna skladovacia teplota pre zemiaky sa pohybuje v rozmedzí 6 až 10 °C. Optimálna vlhkosť vzduchu je 85 až 90 percent.
- Pri ideálnych skladovacích podmienkach vydržia odrody určené na zimné uskladnenie šesť až osem mesiacov.
- V prípade silných mrazov treba nielen pivničné okná, ale aj iné vetracie otvory utesniť. Hľuzy nesmú namrznúť, inak získajú sladkú chuť.
- Zemiaky by ste v žiadnom prípade nemali skladovať s jablkami, pretože ovocie by nimi napáchlo, ani s tekvicami, pretože tieto vyžadujú na skladovanie oveľa vyššiu teplotu a sucho. V kvalitnej zemiakovej pivnici by vám rýchlo zhnili. Vhodná nie je ani spoločnosť cibule.
- Krátkodobé spoločné uskladnenie so zemiakmi neškodí mrkve, kapuste, zeleru, kalerábu, petržlenu a dokonca ani hruškám.