8 pravidiel skladovania zemiakov: Aby dlho vydržali, nehnili a neklíčili. Nemáte pivnicu? Aj pre vás sme našli riešenie

Keď zemiaky v správnom čase a šetrne pozberáte, roztriedite a necháte takzvane vydýchať, môžete ich preniesť do pivnice, kde vám budú čerstvé hľuzy k dispozícii počas zimy. Ako dlho, to záleží na vás a na priestore, ktorý ste pre úrodu pripravili.

14.09.2023 14:00
zemiaky, zber Foto:
debata

Spolu so správnou vlhkosťou a teplotou je čistá pivnica základom dobrej trvanlivosti uskladnenej úrody. Ak ste tak doteraz neurobili, rozhodne je najvyšší čas, odstrániť všetko, čo v miestnosti zostalo po minulej sezóne. Regály a debničky poumývajte slabým roztokom dezinfekčného prostriedku a vysušte. Ak na uskladňovanie koreňovej zeleniny používate piesok, je dobré ho zaliať horúcou vodou a vysušiť, aby ste zlikvidovali prípadné škodce.

Vhodná je aj dezinfekcia priestoru:

  • Pri menších pivničkách alebo na vyčistenie políc použite prostriedok určený na dezinfekciu vody, povrchov v domácnosti i na bielenie. Umyté miestnosti nechajte dôkladne vyvetrať.
  • Väčšie skladovacie priestory sa oplatí síriť. Na jeden kubický meter skladu sa odporúča spáliť 7 g síry. Do miestnosti vstúpte najskôr až po 24 hodinách a potom ju niekoľko dní intenzívne vetrajte, aby zostatková síra nepoškodila uskladnené plodiny.
  • Raz za niekoľko rokov by ste mali vybieliť steny. Použite napríklad 20-percentné vápenné mlieko s trochou 5-percentnej modrej skalice. Na jeden štvorcový meter steny budete potrebovať asi liter tejto zmesi.
zemiaky Čítajte viac Zemiaky nezberajte podľa dátumu v kalendári, ani názoru suseda: Čas si určia rastliny a vy dodržte tieto pravidlá

Aby hľuzy v pivnici vydržali

  1. Zemiaky by ste mali skladovať v drevených alebo plastových debničkách, prepravkách, sieťovaných či plátenných, nikdy nie v plastových vreciach.
  2. Pivnica musí byť dobre vetraná a tmavá. Okno je v rámci výmeny vzduchu vítané (aj pivnice s uskladnenou úrodou treba pravidelne vetrať – keď nemrzne), ale treba ho zatemniť.
  3. Ak ste dopestovali viac odrôd zemiakov, uložte si ich do pivnice oddelene a debničky si riadne označte. Verte nám, že o pár týždňov zabudnete, v akom poradí ste ich umiestnili.
  4. Univerzálna skladovacia teplota pre zemiaky sa pohybuje v rozmedzí 6 až 10 °C. Optimálna vlhkosť vzduchu je 85 až 90 percent.
  5. Pri ideálnych skladovacích podmienkach vydržia odrody určené na zimné uskladnenie šesť až osem mesiacov.
  6. V prípade silných mrazov treba nielen pivničné okná, ale aj iné vetracie otvory utesniť. Hľuzy nesmú namrznúť, inak získajú sladkú chuť.
  7. Zemiaky by ste v žiadnom prípade nemali skladovať s jablkami, pretože ovocie by nimi napáchlo, ani s tekvicami, pretože tieto vyžadujú na skladovanie oveľa vyššiu teplotu a sucho. V kvalitnej zemiakovej pivnici by vám rýchlo zhnili. Vhodná nie je ani spoločnosť cibule.
  8. Krátkodobé spoločné uskladnenie so zemiakmi neškodí mrkve, kapuste, zeleru, kalerábu, petržlenu a dokonca ani hruškám.
Zemiaky si na uskladnenie trieďte podľa odrody.... Foto: SHUTTERSTOCK
zemiaky, zber Zemiaky si na uskladnenie trieďte podľa odrody. Myslite na to, že každá môže byť iný varný typ, preto sa lepšie hodí na kašu, prípadne na šalát.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zber #zemiaky #skladovanie #klíčenie
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december