Zemiaky nezberajte podľa dátumu v kalendári, ani názoru suseda: Čas si určia rastliny a vy dodržte tieto pravidlá

Znakom dobre dozretých zemiakov je zvädnutá poľahnutá až úplne uschnutá vňať. Z väčších plôch sa hľuzy vyorávajú, no v záhradách si mnohí vystačia s motykami alebo rýľovacími vidlami.

07.09.2023 06:00
zemiaky Foto:
debata

Využite pekný slnečný deň, no s nižšou teplotou (okolo 20 °C), zavolajte na pomoc rodinu a pustite sa do práce.

  1. Po ukončení vegetácie, teda po úplnom uschnutí vňate, zemiaky ukončili rast. Dobré však je nechať ich v pôde ešte dva až tri týždne (v závislosti od odrody a počasia), nie však dlhšie. Potom už narastá riziko napadnutia hľúz hubovými chorobami a škodcami.
  2. Pri zbere dbajte na to, aby ste hrobčeky odkopávali opatrne – raz z jednej, potom z druhej strany – a neporušili pri tom hľuzy. Poškodené už nie sú vhodné na dlhšie skladovanie, keďže rýchlejšie podliehajú skaze. Zemiaky preto hneď trieďte a kazové prednostne zužitkujte v kuchyni.
  3. Dlhodobo neuskladňujte ani hľuzy s požerkami drôtovcov a pandráv chrústov. Druhotne do nich ľahko prenikajú baktérie rodu Erwinia carotovora a spôsobujú takzvanú mokrú hnilobu sprevádzanú nepríjemným zápachom, ktorá sa pri skladovaní ďalej šíri dotykom jednotlivých hľúz.
  4. Dôležité je zemiaky počas zberu len nasucho očistiť od nalepenej zeminy a nechať ich niekoľko dní na dobre vetranom tienistom mieste, najlepšie pri teplote 10 až 15 °C obschnúť a takzvane vydýchať. Zároveň im ešte o niečo spevnie šupka. Až potom ich uložte do dobre vetranej pivnice.
kompost, kompostovanie Čítajte aj 3 najväčšie mýty o kompostovaní: Priznajte sa, ktorému ste dodnes verili? Najviac záhradkárov podľahne číslu dva

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zemiaky #zber zemiakov
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december