Zelenina výborná nielen pre cukrovkárov: Zberať sa dá neuveriteľných 7 mesiacov. Bola tu už 200 rokov pred zemiakmi

Topinambury - hľuzy slnečnice hľuznatej - môžete poznať aj ako jeruzalemskú artičoku alebo židovské zemiaky.

29.09.2023 06:00
slnečnica hľuznatá, topinambur Foto:
debata

Vynikajú vysokým obsahom draslíka, železa, fosforu, vitamínu B a inulínu, ktorý je obzvlášť dôležitý pre diabetikov. Zároveň v nich nenájdete oleje ani škrob. Napriek zdravotným výhodám a skvelej chuti (za surova aj po uvarení), sú u nás stále nedocenenou zeleninou. Dôvodom je určite aj fakt, že v rokoch 2011 až 2014 bolo ich pestovanie u nás zakázané. Slnečnicu hľuznatú (Helianthus tuberosus) ste našli na zozname inváznych druhov rastlín. Dnes už, ale, môžete topinambury pestovať legálne, čo je skvelá správa. Dajte si, ale, pozor, aby ste ich nevhodnými postupmi nechtiac nerozšírili aj do prostredia za plotom vašej záhrady.

Z botanického hľadiska sa slnečnica hľuznatá... Foto: SHUTTERSTOCK
slnečnica hľuznatá, topinambur Z botanického hľadiska sa slnečnica hľuznatá stavbou nadzemných orgánov podobá slnečnici ročnej, čoho dôkazom sú nielen listy, ale aj kvety.

Nenáročná zelenina, ktorú môže pestovať každý

Slnečnica hľuznatá porastie prakticky všade, lebo na pôdu nemá žiadne špeciálne nároky. Pestovať ju môžete ako jednoročnú, ale aj viacročnú plodinu. Druhá možnosť je v podstate celkom bez práce, pretože stačí, nechať v pôde zopár hľúz a rastliny sa v ďalšej sezóne obnovia samy. Prvýkrát miesto, kde chcete topinambury pestovať (odporúčame napríklad popri plote, pretože výška rastlín robí celkom vítanú pohľadovú bariéru), pripravte tak, ako pri zemiakoch. Znamená to hlbokú orbu, alebo aspoň rýľovanie a na jar potom klasické pripravenie hriadky. S výsadbou neotáľajte. Mali by ste ju stihnúť v marci, najneskôr v apríli. Odporúčaná vzdialenosť riadkov je 70 až 75 cm, vzdialenosť hľúz v riadku 25 až 30 cm a hĺbka sadenia 12 až 14 cm.

Po zasadení topinamburov držte porast bez buriny. Aplikáciu hnojív ani postrekov rastliny nepotrebujú.
Povrch hľúz môže byť biely, žltohnedý, ružový... Foto: SHUTTERSTOCK
slnečnica hľuznatá, topinambur Povrch hľúz môže byť biely, žltohnedý, ružový až fialový. Dužina je pri všetkých odrodách biela. Počas skladovania sa ťažko chránia proti vysychaniu, preto je lepšie, nakopať si len toľko, koľko práve potrebujete. V malom množstve ich môžete niekoľko mesiacov uchovať v chladničke v uzavretom igelitovom vrecúšku.
drôtovce, zemiaky Čítajte viac Pustite sa do boja proti drôtovcom: Stavte na návnady alebo použite tajnú zbraň z prírody

Náš tip: Saďte radšej v jeseni

Ak výsadbu topinamburov stihnete v priebehu októbra, prípadne ešte do príchodu prvých silnejších mrazov, získate hneď niekoľko výhod:

  1. Porast na jar skôr vzíde.
  2. Rastliny lepšie využijú zimnú vlahu.
  3. Vegetačné obdobie bude dlhšie.
  4. Úrody sú istejšie.
  5. V roku s neskorším nástupom jari sa nemusíte báť, že nestihnete výsadbu.

Dlhé obdobie zberu – viac ako pol roka

Veľkou prednosťou topinamburov je, že dozreté hľuzy sú odolné proti mrazu, a to až do –40 °C. Netreba ich preto jednorazovy vyberať z pôdy. Aj keď nadzemnú časť rastlín spáli mráz, hľuzy si pokojne môžete nakopať vždy čerstvé podľa potreby. Samozrejme, kým pôda v zime nezamrzne. Vhodné na konzumáciu sú však aj na jar, ešte kým začnú opäť pučať. Zberať úrodu topinamburov teda môžete prakticky sedem mesiacov.

rajčiny Čítajte viac Bojujete s rajčinami, ktoré nechcú dozrieť? Týchto 6 trikov urýchli červenanie a zachráni zvyšok úrody
Hľuzy sú nepravidelné, s mnohými výstupkami a... Foto: SHUTTERSTOCK
slnečnica hľuznatá, topinambur Hľuzy sú nepravidelné, s mnohými výstupkami a záhybmi, čo komplikuje ich čistenie. Nedajte sa, ale, odradiť. Chuť a využitie v kuchyni vám námahu vynahradí. Stačí ich nechať odmočiť vo vedre z vodou a následnej použiť na očistenie kefku.

Dajte im šancu a nebudete ľutovať

Či už sa rozhodnete topinambury variť, piecť, pražiť, alebo spracovať za surova na šalát, vždy budú chutiť výborne. Skúste ich napríklad zapiecť v rúre s tým, čo práve ponúka sezóna. Dôstojným partnerom na jeden plech budú kelové ružičky, baklažán, paprika aj rajčiny. Celkovú chuť doladí výraznejší syr, smotana či slanina. Ako príloha sa z topinamburov najčastejšie pripravuje pyré, ktoré sa výborne hodí k jemnému rybaciemu mäsu. Pri varení im stačí naozaj zopár minút. Topinamburové polievky sú veľmi obľúbené vo Francúzsku. Skúste klasickú krémovú, v ktorej vynikne čistá chuť hľúz alebo ich kombinujte s mrkvou, karfiolom, hubami, pórom, so špenátom či s tekvicou.

Vyskúšajte výborný topinamburový krém
Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #cukrovka #škrob #topinambur #slnečnica hľuznatá
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december