Bojujete s rajčinami, ktoré nechcú dozrieť? Týchto 6 trikov urýchli červenanie a zachráni zvyšok úrody

Hoci sú dni ešte teplé, v noci už teploty klesajú k 10 °C. Samozrejme, nie všetky časti Slovenska sú na tom rovnako, ale blížiacu sa jeseň už vo vzduchu cítime všetci.

09.09.2023 06:00
rajčiny Foto:
Čím intenzívnejší je červený odtieň paradajky, tým je zrelšia, a s vyšším obsahom zdraviu prospešného lykopénu.
debata

Na rajčinách je však stále príliš veľa nedozretých plodov na to, aby ukončili vegetáciu. Áno, mohli by ste obrať všetky zelené rajčiny a počkať, kým sa vyfarbia na okennom parapete, ale dozreté na rastline chutia oveľa lepšie. Ako teda rajčinám pomôcť, aby naplno využili posledné lúče teplého slnka a vyfarbili čo najviac nasadených plodov?

1. Každý deň rastliny kontrolujte a odstraňujte všetky plody s náznakom akéhokoľvek poškodenia.

Či už ide o suchú hnilobu špičiek, alebo príznaky plesne rajčiakovej, poškodenie hmyzom, prasknutie. Je úplne zbytočné, aby rastlina vkladala energiu či už do ich vyfarbovania alebo dozrievania semien.

Plody poškodené suchou hnilobou už nevyliečite.... Foto: Lucia Sedláček Harničárová
rajčiny, suchá hniloba Plody poškodené suchou hnilobou už nevyliečite. Treba ich čím skôr obrať a dať do kompostu, aby sa nestali živnou pôdou pre iné hniloby.

2. Stále vylamujte zálistky.

I keď sa už netvoria v takom hojnom počte, niektoré odrody sa nevzdávajú a naďalej sa snažia prirastať. Opäť ide o zbytočné plytvanie energiou.

rajciaky Čítajte viac Vďaka tejto rade budú rajčiny krásne vyfarbené, plné chuti, a zároveň rastliny úspešne ochránite pred plesňou

3. Zbavte sa listov napadnutých plesňou rajčiakovou.

Hoci sa na vrchole leta upozorňuje, že nadmerné odlisťovanie rastlinám škodí a navyše plody ohrozuje úpal, na sklonku jesene je už situácia trochu iná. Nižšie teploty a slabšia intenzita slnečného žiarenia vám dovoľujú, odlistiť rajčiny viac. Platí pravidlo, že odstrániť môžete všetky poškodené listy odspodu rastliny až po strapec (vijan), na ktorom sú už aj čiastočne vyfarbené plody. Teda nie iba úplne zelené. Riziko slnečného úpalu je v septembri prakticky nulové.

Keď sa pleseň na rajčinách objaví, hneď pri... Foto: Lucia Sedláček Harničárová
rajčiny, pleseň zemiaková Keď sa pleseň na rajčinách objaví, hneď pri prvých príznakoch odstráňte napadnuté listy. Šírenie patogéna to aspoň spomalí.

4. Nenechávajte plody na rastlinách prezrievať.

Oberajte ich pravidelne prebierkou. Pozor si dajte hlavne pri odrodách so špecifickou farbou. Napríklad pri zelených rajčinách ‘Limetto F1’, ‘Sungreen F1’ alebo ‘Evergreen’ ľahko prehliadnete, že sú už vhodné na zber. Potom sa vám môže rýchlo stať, že o deň či dva nájdete na strapci prasknuté plody v procese hnilobného rozkladu. Pri tejto farbe rajčín treba sledovať jemnú zmenu zeleného odtieňu do zelenožltej a hlavne skúsiť pevnosť plodu – dozretý je mäkší a dá sa jednoducho odtrhnúť zo strapca.

rajčiny Čítajte aj Sú nedozreté paradajky riskantnou hrou s otravou, alebo lahodnou delikatesou? Takáto je pravda

5. Kolíkovým odrodám zrežte rastové vrcholy.

Už naozaj nie je čas na to, aby ste dúfali v dozretie všetkých plodov, ktoré rastliny nasadili. Snažte sa vyťažiť maximum z tých, pri ktorých je reálna šanca, že dozrú. Z rajčín vo veľkosti myrobalanu už určite nič nebude. Neváhajte preto nad ich odstránením, či už prebierkou z jednotlivých strapcov, alebo skrátením rastového vrcholu, teda hlavnej stonky za 7. až 8. strapcom. Ide o to, donútiť rastlinu, aby všetku energiu smerovala do perspektívnych plodov a ich dozrievania. Ani do ďalšieho rastu vegetatívnych častí, ani do vyživovania úplne malých plodov a už vôbec nie do nasadzovania kvetov. Keď sa vám to podarí, a na rastlinách dozrie do príchodu mrazov čo najviac plodov, budú mať rovnako skvelú chuť ako na vrchole leta.

Video

Bonusový tip

Ak máte porast rajčín na voľnej hriadke, a je to čo i len trochu možné, skúste na noc cez rastliny prehodiť bielu netkanú textíliu. Zmierni výkyvy teplôt medzi dňom a nocou a navyše plody, ale aj listy ochráni pred zarosením, čo pomôže zbrzdiť rozširovanie plesne rajčiakovej.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #jeseň #paradajky #rajčiny
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december