Dajú sa rajčiny uchrániť pred praskaním? Existuje len jedno naozaj spoľahlivé riešenie. Ostatné rady sú dielom náhody

Dopestovať si dokonalé rajčiaky v záhradných podmienkach nie je úplne jednoduché. Nie však preto, že by bola táto zelenina zvlášť náročná na pestovateľské postupy či odbornosť. Hlavným problémom je počasie a choroby, ktoré vedia úrodu doslova zdecimovať.

07.08.2023 06:00
rajčiny, praskanie Foto:
debata

A keby sa to dialo len z času na čas, raz, za niekoľko sezón, tak by sme nad tým možno aj mávli rukou. Problémom však je, že neprejde rok, počas ktorého by sa neobjavilo niečo, čo rastliny skolí skôr, než príde čas ich prirodzeného ukončenia vegetácie. Rajčiny sú totiž, vrátane plodov, extrémne citlivé na výkyvy počasia a najmä na vzdušnú vlhkosť. Samozrejme, existujú určité odrodové rozdiely, problém je však v tom, že u záhradkárov sú najobľúbenejšie práve šťavnaté a sladké rajčiny s vyšším obsahom vody – najcitlivejšie na počasie.

rajčiny, dážď Čítajte aj Čo hrozí rajčinám v tomto daždivom počasí? Smutná pravda o budúcnosti vašich rastlín, ktorú vám nikto na rovinu nepovie

Výhodu majú v tomto prípade, podobne ako pri výskyte plese zemiakovej na rajčiakoch tí, čo využívajú krytý priestor skleníka alebo fóliovníka (v prípade, že správne zavlažujú a vetrajú). Vo všeobecnosti platí, že čerešňoplodé (cherry) odrody sú na výkyvy počasia pripravené o čosi lepšie, no nie každého uspokoja. Tradičné ‘Tornádo’ je predsa len na využitie v kuchyni praktickejšie a chuť veľkých mäsitých odrôd tiež nič neprekoná.

rajčina, žena, skleník Čítajte aj Zahnívajúca paprika, pokrútené uhorky, nedozreté rajčiny... Praktické rady do skleníka a fóliovníka priamo od pestovateľa

Čo je hlavnou príčinou praskania rajčín?

Príliš veľa vody a vysoká vzdušná vlhkosť. K fyziologickému praskaniu plodov najčastejšie dochádza v druhej polovici leta, čoho dôkazom je aj tohtoročný začiatok augusta. Nielen, že po pomerne extrémnom suchu prišlo niekoľko dní intenzívneho dažďa, ale aj rozdiel teplôt medzi dňom a nocou sa zväčšuje, čo spôsobuje rosenie plodov.

Hoci najviac praskajú dozrievajúce plody, pri... Foto: Lucia Sedláček Harničárová
rajčiny, praskanie Hoci najviac praskajú dozrievajúce plody, pri výdatných dažďoch sa môže táto fyziologická porucha objaviť aj na ešte celkom zelených.

Ak si nie ste istí, či je poškodenie vašich plodov fyziologickým praskaním, možno vám pomôže informácia, že rajčiaky vo väčšine prípadov praskajú v tvare kruhu a častejšie bližšie ku stopke (v hornej polovici plodu). Zriedkavejšie potom v tvare kríža alebo pozdĺžne.

Prečo je to problém?

Hlavným dôvodom je, samozrejme, znehodnocovanie úrody. A nejde o to, že by ste prasknutý plod nemohli skonzumovať. Skôr naopak, treba tak urobiť čím skôr, lebo v prípade stále trvajúcich zrážok a vysokej vlhkosti vzduchu sa praskliny v krátkom čase stávajú skvelým miestom uchytenia sekundárnych hnilôb. Najčastejšie alternáriovej škvrnitosti.

Fyziologické praskanie plodov rajčín je o to... Foto: Lucia Sedláček Harničárová
rajčiny, praskanie Fyziologické praskanie plodov rajčín je o to intenzívnejšie, ak výdatnejším dažďom predchádzalo dlhšie obdobie sucha.

Čím možno praskaniu predísť?

Jedinou prevenciou je okrem pestovania rastlín v krytých priestoroch pravidelná a rovnomerná závlaha v období sucha, no ak sú dažde dlhodobejšie a naozaj intenzívne, ani toto vám na 100 percent nepomôže. Nezostane vám tak nič iné, len zrelé popraskané plody rýchlo pozberať a zužitkovať skôr, ako podľahnú hnilobe. Čo však môže fungovať, je výber menej citlivých odrôd. V takom prípade sa treba vzdať klasík typu ‘Tornádo’ a ‘Býčie srdce’, ktoré sú na praskanie skutočne až precitlivené.

Video
‘Spencer’ je osvedčená nehybridná odroda s...
‘Tastier F1’ je stredne skorá odroda s plodmi...
+2‘Palava F1’ má guľovité plody s hmotnosťou 140...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #dážď #paradajky #rajčiny #rajčiaky #praskanie plodov #pestovateľské problémy
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december