Zahnívajúca paprika, pokrútené uhorky, nedozreté rajčiny... Praktické rady do skleníka a fóliovníka priamo od pestovateľa

Mať možnosť pestovať zeleninu nielen na voľných hriadkach, ale aj v skleníku či aspoň vo fóliovníku je veľké plus. Rastliny sú do určitej miery chránené pred nepriazňou počasia, no čo je hlavné, vďaka týmto záhradným stavbám si môžete pestovateľskú sezónu predĺžiť až o niekoľko týždňov. A to sa oplatí.

28.07.2023 06:00
rajčina, žena, skleník Foto:
debata

Napriek všetkým výhodám však treba počítať s tým, že sa napríklad nemožno spoľahnúť na prirodzenú vlahu v podobe dažďa, či počas horúcich letných dní myslieť na dostatočné vetranie, aby ste rastliny pod sklom či fóliou doslova neuvarili.

S akými najčastejšími problémami sa môžete stretnúť pri pestovaní v krytých priestoroch?

Opýtali sme sa Ing. Petra GAJDOŠTINA (dobrasemena.cz), ktorý sa už dlhé roky venuje profesionálnemu pestovaniu rajčín a čili papričiek v krytých priestoroch fóliovníkov.

  • Plody uhoriek sú deformované, na konci niekedy až hruškovito rozšírené: Tento problém sa môže objaviť pri pestovaní partenokarpických uhoriek hadoviek (známe sú tiež ako skleníkové alebo šalátové). Sú vyšľachtené tak, že rastliny nasadzujú plody bez opelenia hmyzím opeľovačom.

Príčinou rastu deformovaných plodov tak bude nežiaduce opelenie, pričom na vine môže byť včela alebo iný hmyzí opeľovač, ktorý do skleníka priletel z neďalekej hriadky uhoriek nakladačiek a na nožičkách so sebou prinesie ich peľ. Predísť tomu môžete sieťkami proti hmyzu, ktoré použijete počas vetrania priestoru.

Deformácie partenokarpických uhoriek hadoviek... Foto: SHUTTERSTOCK
uhorka, skleník Deformácie partenokarpických uhoriek hadoviek vznikajú po nežiaducom opelení rastlín hmyzom.
  • Časť plodov rajčín je veľmi malá, prakticky bez dužiny a hlavne bez semien: Aj v tomto prípade ide o problém zlého opelenia, ale tentokrát spôsobený veľmi vysokými teplotami v pestovateľskom priestore. Pomôže intenzívnejšie vetranie, aktívnejšie prúdenie vzduchu, prípadne sa môžete prejsť porastom a opatrne zatriasť rastlinami. Takto sa peľ z tyčiniek dostane na bliznu semenníka a spoľahlivo dôjde k opeleniu.
Vpravo je správne vyvinutý plod rajčiaky, vľavo... Foto: dobrasemena.cz
rajčina, partenokarpia Vpravo je správne vyvinutý plod rajčiaky, vľavo partenokarpický bez semien.
  • Miesta (ranky), ktoré na rastlinách paprík zostanú po zbere plodov zahnívajú: To, že rana sa nezasuší a pekne nezacelí je spôsobené vysokou vzdušnou vlhkosť v pestovateľskom priestore a následným napadnutím rastlinných pletív plesňami. Opäť stačí, ak po zbere skleník či fóliovník intenzívne vyvetráte.
rajciak Čítajte viac Rajčiny v ohrození: Prečo by ste ich mali prestať odlisťovať? Neuvážený krok s nevratnými dôsledkami

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zelenina #paprika #chyby #pestovanie #paradajky #uhorka #skleník #šalát #rajčiny #fóliovník #rajčiaky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december