Rajčiny v ohrození: Prečo by ste ich mali prestať odlisťovať? Neuvážený krok s nevratnými dôsledkami

Okrem vylamovania bočných výhonkov môžete rajčiakom pri pravidelnej starostlivosť počas vegetácie odstrániť aj zopár spodných listov.

23.07.2023 14:00
rajciak Foto:
Odstránenie spodných listov môže mať zo sanitárneho pohľadu vítaný efekt. Nadmerné odlisťovanie však, okrem iného, oberá plody o chuť.
debata (4)

Väčšinou sú to tie, čo sa až príliš dotýkajú pôdy a prekážajú pri polievaní alebo sú viditeľne poškodené. Najspodnejšie a teda zároveň najstaršie listy bývajú často až príliš veľké, ovísajú a mnohokrát v dolných partiách rastliny tvoria doslova nepreniknuteľnú džungľu, ktorá bráni pohybu vzduchu a vody, ktorá sa prirodzene odparuje z pôdy. Tým sa vytvárajú vhodné podmienky pre vznik plesne. Určite ste si už neraz všimli, že aj pleseň zemiaková sa na rajčiakoch začína prejavovať práve odspodu rastliny.

jahody Čítajte aj Úrady upozorňujú na nekalé praktiky predajcov popínavých jahôd a ovocných stromčekov

Pozor na zámenu. Tieto listy sú zdravé

Listy, ktoré je v obmedzenom množstve vhodné odstrániť, si nepomýľte s tými, čo sú rúrkovito stočené smerom nahor. V ich prípade nejde o napadnutie chorobou ani škodcom. Rastlina sa týmto spôsobom chráni proti vysokým teplotám a silnému slnečnému žiareniu – zmenšuje plochu listov, ktoré sú, ale, aj naďalej fotosynteticky aktívne, a tým znižuje intenzitu odparovania vody.

Rúrkovitým stočením litov smerom hore sa... Foto: Lucia Sedláček Harničárová
listy rajciaka Rúrkovitým stočením litov smerom hore sa rastlina počas horúceho dňa chráni proti nadmernému odparovaniu vody.

Nadmerným odlistením uškodíte rastlinám a znížite si kvalitu úrody

Žiaľ, nájdu sa pestovatelia, ktorí rastliny rajčiakov po tom, čo sa začnú vyfarbovať plody, takmer úplne zbavia listov. Je to veľká chyba a rozhodne vám túto nezmyselnú aktivitu z niekoľkých dôvodov neodporúčame:

  • Zníženie úrovne fotosyntézy: Tvorba cukrov a aromatických látok v dozrievajúcich plodoch je bez prítomnosti listov obmedzená. Áno, rajčiny dozrú rýchlejšie (je to podobné, ako keď ich zelené položíte na slnečný okenný parapet), ale plnú rajčiakovú chuť a arómu v nich budete hľadať len ťažko.
  • Popálenie od slnka: Verte či nie, ale aj plody môžu trpieť slnečným úpalom. Listy v tomto prípade fungujú ako tienidlá. Keď ich má rastlina veľa, lebo nevylamujete zálistky, tienia príliš. Ak to s ich odstraňovaním preženiete, slnko plody spáli.

Úpal, teda fyziologická porucha sa prejaví žltými škvrnami na oslnenej časti plodu, primárne na strapcoch s južnou orientáciou. Ide totiž o to, že ak teplota plodu presiahne 35 °C, žlté farbivo sa nepremení na červený lykopén.

Pri prehriatí plodu sa žlté farbivo prestáva... Foto: dobrasemena.cz
slnecny upal Pri prehriatí plodu sa žlté farbivo prestáva meniť na červený lykopén. Nevyfarbená časť zostáva mdlá a bez chuti.
  • Obmedzené ochladzovanie: Dostatočná plocha listov je tiež veľmi dôležitá pre samotné ochladzovanie rastliny v prípade, že teploty vystúpia naozaj vysoko. Bez listov by trpela nadmerným stresom z tepla, čo môže viesť až k úplnému vyschnutiu napriek tomu, že korene majú vlahy dostatok.
Návod, ako používať hnojivo na plodovú zeleninu počas sezóny.
Video

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #listy #paradajky #rajčiny #rajčiaky #zálistky #vylamovanie #odlisťovanie
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december