Čo hrozí rajčinám v tomto daždivom počasí? Smutná pravda o budúcnosti vašich rastlín, ktorú vám nikto na rovinu nepovie

Najnebezpečnejšia choroba rajčiakov, a to nielen u nás, ale celosvetovo, sa aktívne hlási o slovo. Daždivé počasie s pomerne vysokými teplotami je presne to, čo patogén na svoj rozvoj potrebuje.

04.08.2023 06:00
rajčiny, dážď Foto:
debata (1)

Ešte koncom júla boli rajčiny krásne zelené, a určite aj mnohým z vás už prerastali cez použité opory. Písala sa dokonalá paradajková rozprávka o bohatej úrode, kým nezačali intenzívne dažde.

Prvý deň sa určite každý záhradkár tešil z toho, že nemusí nosiť krhly s vodou, že sa pôda prirodzene prevlhčí a rastliny si na chvíľu oddýchnu od spaľujúcich slnečných lúčov. Všetkého však veľa škodí a prejavovať sa to začína práve na rajčiakoch.

rajčiny, suchá hniloba Čítajte viac Toto nechce na dozrievajúcich rajčinách nájsť nikto. Zvrchu krásne vyfarbené, no po odrthnutí katastrofa...

Už po troch dňoch intenzívneho dažďa a pomerne vysokých teplôt vzduchu, ktoré sa pohybovali okolo 21 až 23 °C, sa na rastlinách objavili prvé poškodené listy. Doslova z večera do rána, čo je v prípade plesne zemiakovej tým najväčším problémom – a je jedno, či sa objaví na zemiakoch alebo na rajčinách. Šíri sa rovnako intenzívne.

Pleseň zemiaková sa na rajčiakoch začína... Foto: Lucia Sedláček Harničárová
rajčina, pleseň zemiaková Pleseň zemiaková sa na rajčiakoch začína prejavovať od listov. Postupne prechádza na plody aj stonky a celá rastlina usychá.

Dva názvy, jeden patogén

Pleseň zemiaková, ktorá napáda zemiaky, je presne ten istý patogén, ktorý poškodzuje aj rajčiny. Preto sa odborníci zhodujú na tom, že aj v prípade výskytu na rajčinách by sa mal tento patogén – Phytophthora infestans označovať za pleseň zemiakovú. Pre upresnenie sa medzi záhradkármi zaužívalo v prípade napadnutia rastlín rajčín pomenovanie – pleseň zemiaková na rajčiakoch.

Prečo je daždivé počasie s letnými teplotami problém?

Aby spóry patogénu vyklíčili, potrebujú mať listy rastlín aspoň tri hodiny vlhké. No a kým doteraz bolo leto na zrážky skúpe, prvý augustový týždeň to rozbehol vo veľkom štýle. Presne sa ukazuje to, čo hovoria odborné publikácie, že pri ideálnych podmienkach zničí pleseň zemiaková celý porast rajčiakov v priebehu niekoľkých dní.

rajčina, žena, skleník Čítajte aj Zahnívajúca paprika, pokrútené uhorky, nedozreté rajčiny... Praktické rady do skleníka a fóliovníka priamo od pestovateľa

Príznaky napadnutia rozhodne spoznáte

Nie ste si istí, či sa tento pestovateľský problém týka už aj vašich rastlín? Nebojte sa, napadnutie plesňou zemiakovou rozhodne neprehliadnete a tiež si jej príznaky nemáte s čím pomýliť. Ako prvé sa začnú tvoriť sivozelené, postupne žltnúce škvrny na listoch. Rýchlo sa šíria z jedného na druhý a postupne spôsobujú ich usychanie. Pri silnom napadnutí sa hnedé fľaky tvoria aj na stonkách rastlín a postupne znehodnocujú tiež zrelé i nezrelé plody.

Príznaky plesne zemiakovej na jednotlivých... Foto: Lucia Sedláček Harničárová
plesen zemiakova na rajciakoch Príznaky plesne zemiakovej na jednotlivých častiach rastliny rajčiaka.

Bioochrana aj domáce postreky sú fajn, ale v aktuálnom počasí vám rastliny nezachránia

Žiaľ, je to tak. Kto nechce aplikovať chémiu, nemá priveľa možností, ako napadnutie rajčín plesňou zvrátiť. Zlikvidovanie celého porast však dokážete aspoň oddialiť a to okamžitým odstraňovaním napadnutých listov. Áno, nadmerné odlisťovanie nie je pre rastlinu ideálne, ale v tomto prípade je lepšie, zbaviť ju troch-štyroch listov, než čakať, kým ju pleseň zachváti celú.

Keď sa pleseň na rajčinách objaví, hneď pri... Foto: Lucia Sedláček Harničárová
rajčiny, pleseň zemiaková Keď sa pleseň na rajčinách objaví, hneď pri prvých príznakoch odstráňte napadnuté listy. Šírenie patogéna to aspoň spomalí.

Ak chcete, môžete skúsiť posilniť obranyschopnosť rajčiakov rôznymi rastlinnými koncentrátmi, ktoré zvyšujú odolnosť pestovaných plodín proti hubovým chorobám. Treba mať, ale, na pamäti to, že nejde o ochranné postreky v pravom zmysle slova – pleseň nezničia. Akurát pomôžu rastline dlhšie odolávať jej tlaku. Na odolnosť proti hubovým chorobám sa najčastejšie používa výťažok z pŕhľavy dvojdomej, prasličky roľnej a z citrusov, ale aj koncentráty s meďou a zinkom.

Pomôže chémia?

Ak ste postrek proti plesni zemiakovej nepoužívali preventívne, tak pravdepodobne teraz už ani toto na 100 percent nezaberie. Aby mala chemická ochrana naozaj zmysel a bola účinná aj pri daždivom počasí, musí sa aplikovať už pred objavením prvých príznakov plesne. Ideálne už od prvej polovice júna. V aktuálnej situácii je tiež na zvážení, či vám to teda stojí za to – aplikovať do porastu plne rodiacich a dozrievajúcich rajčín chemický postrek s niekoľkodňovou ochrannou lehotou, počas ktorej nebudete môcť plody konzumovať. Napríklad v malospotrebi­teľských baleniach proti plesni zemiakovej na rajčiakoch povolený Kocide 2000 má rovnako ako Cuproxat SC ochrannú lehotu 7 dní a Champion 50 WG na priamu konzumáciu tri a na spracovanie plodov až 10 dní. Netreba zabúdať tiež na to, že jeden postrek rozhodne stačiť nebude. V tomto počasí by to malo taký efekt, akoby ste ho ani nepoužili.

rajčiny Čítajte aj Nezvyčajné výhonky na rajčiakoch. Prečo musia okamžite preč? Odborník odhaľuje tajomstvo tohto fenoménu

Aký je teda záver?

Tešte sa z rajčín, ktoré na rastlinách aktuálne dozrievajú, dúfajte, že sa počasie umúdri a snažte sa čo najviac oddialiť silný rozvoj plesne mechanickým odstraňovaním napadnutých listov, prípadne zálievkou a postrekom posilňujúcimi výťažkami z rastlín. Na trhu nájdete už hotové prípravky vo fľašiach s rozprašovačom, ktoré môžete aplikovať priamo, bez potreby miešania či prelievania do postrekovača.

A ak vás aktuálny zvrat vo vývoji rajčinovej sezóny skutočne hnevá, zvážte kúpu skleníka. To je teraz, pri správnom vetraní jediná ochrana, ktorá naozaj funguje. Alebo si aspoň vysaďte odrody s genetickou odolnosťou proti plesni zemiakovej (‘Crimson Crush F1’, ‘Rubylicious F1’, ‘Consuelo F1’). Áno, aj také sú už na našom trhu dostupné a naozaj fungujú, respektíve znesú oveľa, oveľa viac, než klasiky.

Odroda rajčiaka ‘Consuelo F1’ geneticky odolná... Foto: dobrasemena.cz
rajčina, pleseň, Consuelo F1 Odroda rajčiaka ‘Consuelo F1’ geneticky odolná proti plesni.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #leto #dážď #paradajky #rajčiny #pleseň #pleseň zemiaková #rajčiaky #pleseň rajčiaková
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december