Rastliny si ako ochranu pred predátormi vyvinuli rôzne opatrenia, ako sa doslova vyhnúť vyhynutiu, a teda predísť konzumácii ich plodov so semenami skôr, než sa stihnú rozmnožiť. Napríklad rajčiaky zvolili kamufláž a niečo ako chemický kokteil. Ich nezrelé plody sú zelené, teda medzi listami horšie viditeľné. Až keď semená, ktoré obsahujú, dostatočne dozrejú na to, aby sa rastlina mohla rozmnožiť, sfarbia sa aj plody v závislosti od odrody do červena, žlta či oranžova. Premena však nastáva aj v chemickom zložení. Zelené plody obsahujú toxický alkaloid solanín, ktorý sa dozretím prakticky stráca.

Aj iné rastliny sa bránia toxickými látkami
Solanín je glykoalkaloid, pričom do chemickej skupiny alkaloidov patrí niekoľko tisíc účinných látok, z ktorých väčšinu obsahujú rastliny ako obranné. Napríklad jesienka takto využíva prudko jedovatý kolchicín. Do tejto skupiny látok patrí aj kapsaicín, ktorý je zodpovedný za pálivú chuť čili papričiek. Mnohé z týchto látok sa v malých dávkach niekoľkých miligramov používajú tiež v medicíne. Zvyčajne sa teda stávajú naozaj nebezpečnými až v momente, keď sa časti rastliny, ktoré ich obsahujú, konzumujú vo veľkom množstve, nevhodným spôsobom, alebo v nesprávnom čase.

Solanín je toxický, ale nenechajte sa vystrašiť
Prvé vážne príznaky, ako je ospalosť, sťažené dýchanie, žalúdočné problémy a hnačka, sa u dospelého človeka prejavia po tom, čo príjme asi 200 mg solanínu. Pri konzumácii väčšieho množstva môže dôjsť k poškodeniu centrálneho nervového systému, čo vedie ku kŕčom a k príznakom ochrnutia. V 100 g nedozretých, teda úplne zelených rajčiakoch je v závislosti od veľkosti plodu približne 9 až 32 mg solanínu. Keďže je však solanín na chuť veľmi horký, je nepravdepodobné, že by ste väčšie množstvo nedozretých plodov požili náhodne. Celkom dozreté plody už majú maximálne 0,7 mg solanínu na 100 g, čo by znamenalo, že by ste museli na jedno posedenie skonzumovať takmer 29 kg surových rajčín, aby ste sa dostali do oblasti citeľnej otravy.

Je otrava nedozretými rajčinami reálnou hrozbou?
Vzhľadom na horkú chuť a pomerne nízku koncentráciu solanínu v čiastočne zrelých rajčinách je nepravdepodobné, že sa náhodne otrávite. V niektorých krajinách sa takéto plody dokonca zavárajú v sladko-kyslom náleve, či pripravujú vo forme džemu. Tieto produkty by sa mali konzumovať s mierou, pretože solanín je tepelne pomerne stabilný a horkú chuť v týchto prípadoch maskuje cukor, ocot či rôzne koreniny. Najmä pri nakladaných zelených rajčiakoch sa odhaduje, že je v nich prítomných ešte 90 percent z celkového obsahu solanínu.

Na čo experimentovať, keď zrelé sú zdravé
Keď sú paradajky úplne zrelé a typicky odrodovo vyfarbené, nielen, že nie sú toxické, ale dokonca sú veľmi zdravé. Obsahujú draslík, vitamín C, kyselinu listovú a patria medzi nízko kalorickú zeleninu(100 g má približne 17 kcal). Mimoriadne zaujímavý je lykopén, ktorý dodáva zrelej rajčine intenzívne červenú farbu. Patrí medzi karotenoidy a je považovaný za lapač radikálov. Pripisuje sa mu zníženie rizika kardiovaskulárnych ochorení, rakoviny prostaty, cukrovky, osteoporózy a neplodnosti.

Nie je zelená ako zelená. Tieto rajčiny si doprajte s chuťou a bez obáv z otravy
Červené, oranžové a žlté. To sú dnes už bežné farby rajčín, s ktorými sa v odrodovej skladbe stretnete. Avšak možno preto, aby boli letné zeleninové šaláty ešte pestrejšie, šľachtitelia prišli so špeciálnymi zelenými odroda. Ich plody zostávajú aj v plnej zrelosti krásne zelené, no bez obsahu problémového solanínu. Za vyskúšanie stoja napríklad veľmi chutné odrody ‘Artisan Green Tiger’, ‘Limeto F1’, ‘Sungreen F1’, ‘Green Zebra’ či ‘Evergreen’.
