Pustite sa do boja proti drôtovcom: Stavte na návnady alebo použite tajnú zbraň z prírody

Sú jedným z vážnych problémov pri pestovaní zeleniny. Larvy chrobákov z čeľade kováčikovitých, ktorých dospelcov ste pravdepodobne nikdy nevideli, no pri zbere úrody vám ich prítomnosť potvrdia chodbičkami prevŕtané zemiaky aj mrkva.

13.09.2023 06:00
drôtovce, zemiaky Foto:
debata

Larvy – drôtovce sú veľmi pažravé, a keďže stravu konzumujú len v tekutom stave, spôsobujú na úrode naozaj veľké škody. Zožujú totiž oveľa viac, než v skutočnosti potrebujú. Uprednostňujú pritom mladé časti rastlín s vysokým obsahom vody. V našich záhradách najviac znehodnocujú koreňovú zeleninu, predovšetkým mrkvu a hľuzy zemiakov. Chémia je proti nim na našom trhu v malospotrebi­teľských baleniach nedostupná, preto sa musíte spoľahnúť len na systematickú kombináciu preventívnych, priamych agrotechnických a biologických opatrení.

Výskyt drôtovcov ovplyvňuje vlhkosť pôdy

Výskyt a dynamika populácie drôtovcov sú úzko spojené s vlhkosťou pôdy. Ak musia samičky naklásť vajíčka do suchej pôdy (napríklad pod hustú vegetáciu trávnika), tie rýchlo strácajú vodu, čo vedie k úhynu mladých lariev. K hlavným prirodzeným nepriateľom drôtovcov patria dravé chrobáky z čeľade bystruškovitých a vtáky, najmä vrany či bažanty. Taktiež entomopatogénne huby z rodov Metarhizium, Beauveria a Tarichium majú význam pri regulácii populácie týchto škodcov.

Vývojový cyklus chrobákov z čeľade... Foto: SHUTTERSTOCK
drôtovce Vývojový cyklus chrobákov z čeľade kováčikovitých trvá 3 až 5 rokov. Prezimujú larvy v pôde, s výnimkou posledného roku vývoja, kedy prezimuje dospelý chrobák.

Ochrana je zdĺhavá a náročná

Úspešná ochrana plodín pred drôtovcami vyžaduje nekonečnú trpezlivosť. Kľúčový význam má však prevencia. Tak napríklad, ak máte pozemok silne zamorený drôtovcami, na niekoľko rokov (3 až 5) sa vzdajte pestovania rizikových plodín, ako sú mrkva, zemiaky, cvikla či reďkovka. Áno, vieme, ide o obľúbené zeleniny, ale za úrodu bez vyžraných chodbičiek to rozhodne stojí.

Najčastejšie sa v súvislosti s drôtovcami... Foto: SHUTTERSTOCK
drôtovce Najčastejšie sa v súvislosti s drôtovcami hovorí o zemiakoch a mrkve, ale tento škodca si rád pochutná aj na reďkovke, dokonca rajčinách či fazuli.

Orte, rýľujte, kyprite

Najväčší problém s drôtovcami býva na pozemkoch, ktoré vznikli rozoraním trávneho porastu, alebo tam, kde sa v minulosti pestovali oziminy. V rámci agrotechnických opatrení je proti drôtovcom účinná jesenná orba, okopávanie a kyprenie pôdy počas vegetácie, ale aj rozumné používanie hnojív (neprehnojovanie maštaľným hnojom). Opomenúť by ste nemali ani vápnenie kyslých pôd a ničenie pýru, ktorý je ich obľúbenou živnou rastlinou.

zelené hnojenie Čítajte aj Takéto je tajomstvo úrodnej pôdy bez traktora aj vlečky hnoja. Po sezóne jej vráťte to, čo vám dala v podobe úrody

Použitie návnad

Jeseň je obdobím, kedy sú drôtovce pomerne plytko v pôde. Preto máte skvelú príležitosť na ich reguláciu pomocou návnad. Samozrejme, toto opatrenie bude reálne na menších pozemkoch a hriadkach, no stojí za vyskúšanie. Na každý jeden až dva metre hriadky zahrabte 5 cm hlboko do pôdy návnadu v podobe kúska zemiaka, repy alebo mrkvy. V závislosti od intenzity výskytu škodcu ich každých tri až päť dní kontrolujte a nájdené škodce zničte.

Do mrkvy zväčša drôtovce nepreniknú celé, ale... Foto: SHUTTERSTOCK
drôtovce Do mrkvy zväčša drôtovce nepreniknú celé, ale len vyhrýzajú chodbičky a potom koreň opustia.

Prírodné preparáty na väčšie plochy

Ak máte drôtovcami zamorený väčší pozemok a spôsob ich kontroly pomocou návnad je nereálny, podľa Ing. Jána Tancika, PhD. z Prvej rastlinolekárskej služby pre záhradkárov (Ecophyta) by ste mali do pôdy aplikovať entomoparazitické háďatká z rodu Steinernema. Dostupné sú ako špeciálne biopreparáty aj na našom trhu. Výhodou je, že zároveň účinkujú proti ďalším pôdnym škodcom, ako sú pandravy chrústov, larvy siatic, tipúl, a tiež proti obávanému medvedíkovi obyčajnému. Populáciu drôtovcov pomáhajú regulovať aj niektoré dostupné bakteriálne hnojivá. Tie sa môžu aplikovať na jar aj na jeseň.

Spolu s pásavkou zemiakovou sú drôtovce... Foto: SHUTTERSTOCK
drôtovce Spolu s pásavkou zemiakovou sú drôtovce najrozšírenejšími škodcami zemiakov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zemiaky #koreňová zelenina #drôtovce
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december