Takéto je tajomstvo úrodnej pôdy bez traktora aj vlečky hnoja. Po sezóne jej vráťte to, čo vám dala v podobe úrody

Dopriala vám záhrada bohatú úrodu? Alebo, naopak, sklamala? V oboch prípadoch je najvyšší čas na to, aby ste sa zamysleli nad posezónnou starostlivosťou o pôdu.

09.09.2023 14:00
zelené hnojenie Foto:
debata

V menších záhradách sa pravdepodobne nebudete venovať orbe, navážaniu hnoja a podobným, hoci prospešným činnostiam. Napriek tomu by ste mali pôde dať to, čo potrebuje k tomu, aby vám v ďalšej sezóne opäť dopriala radosť z úrody, alebo aby ste napravili, čo ste tento rok v starostlivosti o ňu zanedbali. Dá sa to i bez traktora a vlečky hnoja.

šalát, baby leaf Čítajte aj Čo vysiať v septembri? Praktický tip na rýchlu cestu k čerstvej zelenine, dokonca bez záhrady

Aktuálne už určite máte v záhrade niekoľko prázdnych hriadok. Po fazuli strukovej, šaláte hlávkovom, skorej kapuste, uhorkách, hrachu a ďalších skorších zeleninách, ktoré ste pozberali a nezasiali za ne náhradu. Nenechávajte tieto miesta len tak zarastať burinou. Pôde neposkytuje žiadne výhody, skôr naopak. Radšej na prázdne hriadky cielene vysejte rastliny, z ktorých nebudete mať priamy osoh v podobe úrody, ale vyčerpanú pôdu dostanú po sezóne opäť do formy. A to sa oplatí.

Rastliny zeleného hnojenia obohatia pôdu o humus, živiny, zlepšia jej štruktúru, prevzdušnia ju, znížia zaburinenie a ochránia pred nadmerným vysychaním i vyplavovaním živín. Zároveň aktivizujú pôdne mikroorganizmy a drobné živočíchy, ktoré tiež priaznivo vplývajú na pôdnu úrodnosť.

V prvom roku po sejbe zeleného hnojenia sú... Foto: SHUTTERSTOCK
zelené hnojenie V prvom roku po sejbe zeleného hnojenia sú hriadky ideálne pre druhy s vysokými nárokmi na obsah živín v pôde - plodová zelenina, hlúboviny a zeler.

Kedy môžete začať so sejbou?

So sejbou rastlín vhodných na zelené hnojenie môžete začať prakticky už od júla. Toto však robí len málokto, keďže v tomto mesiaci si ešte po skorých zeleninách viete vysiať množstvo ďalších druhov. Koncom augusta a v septembri je však situácia celkom iná a prázdnych hriadok pribúda. Postupne na ne preto sejte také druhy rastlín na zelené hnojenie, ktoré za krátky čas vytvoria bohatú zelenú hmotu a mohutný koreňový systém. Ešte pred zimou ich zarýľujete a na jar sejete do zdravej pôdy v najlepšej kondícii.

Z rastlín vhodných na zelené hnojenie môžete v tomto období siať facéliu, pohánku, hrach siaty, hrach roľný, horčicu bielu, lupínu alebo ozimné druhy, ktoré do pôdy zapracujete až skoro na jar – vika huňatú, repku ozimnú, raž.

Horčica je dobrou rastlinou na zelené hnojenie,... Foto: SHUTTERSTOCK
zelené hnojenie Horčica je dobrou rastlinou na zelené hnojenie, no ak máte v záhrade problém s výskytom skočiek, radšej sa tomuto druhu vyhnite.

Toto by ste mali vedieť o výbere rastlín na zelené hnojenie

  • Z pohľadu obohacovania pôdy o živiny sú najvhodnejšie druhy z čeľade bôbovitých (hrach, vika, bôb, lupína…). Vďaka hrčkotvorným baktériám hromadia veľké množstvo dusíka, ktorý je potom prístupný ďalším plodinám.
  • Horčica biela, pohánka obyčajná, komonica biela či facélia vratičolistá prijímajú fosfor, draslík a vápnik z takých foriem, ktoré sú pre iné druhy ťažko dostupné. Po zapracovaní tak pôdu obohatia práve o tieto živiny.
  • Bôbovité druhy zeleného hnojenia nesejte tam, kde v ďalšom roku plánujete pestovať strukovinami a plodinami, ktoré ľahko hromadia dusík (listová zelenina). Po druhoch z čeľade kapustovitých, sa zase nesadia hlúboviny.
Fácelia je nielen skvelý druh na zelené... Foto: SHUTTERSTOCK
facélia Fácelia je nielen skvelý druh na zelené hnojenie, ale aj včelármi cenená medonosná rastlina.

Potrebujete zeleným hnojením osiať len zopár menších hriadok? Potom siahnite po profesionálne namiešaných zmesiach. Takzvané miešanky takmer vždy obsahujú dva rýchlorastúce druhy, a to facéliu s pohánkou. Už za 40 až 50 dní tieto rastliny vytvoriia mohutnú nadzemnú časť vhodnú na zapracovanie do pôdy.

Aby zelené hnojenie splnilo účel, treba ho do pôdy správne zapracovať

Rastliny ešte pred vytvorením semien pokoste alebo inak posekajte na menšie časti a nechajte jeden až dva dni zavädnúť (nie uschnúť). Potom ich zapracujte do pôdy, ale nie príliš hlboko (najviac 10 až 25 cm, pretože by mohli začať kvasiť.

Aby zelené hnojenie splnilo účel, treba ho do... Foto: SHUTTERSTOCK
zelené hnojenie Aby zelené hnojenie splnilo účel, treba ho do pôdy správne zapracovať.
rajčiny Čítajte aj Bojujete s rajčinami, ktoré nechcú dozrieť? Týchto 6 trikov urýchli červenanie a zachráni zvyšok úrody

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zelené hnojenie
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december