Čo vysiať v septembri? Praktický tip na rýchlu cestu k čerstvej zelenine, dokonca bez záhrady

Je september a vás mrzí, že už si nepochutnáte na čerstvých šalátových listoch z vlastnej úrody? Hlavu hore, máme pre vás super riešenie.

06.09.2023 06:00
šalát, baby leaf Foto:
debata

Listová zelenina je skvelá v tom, že ju možno zberať aj vo fáze celkom mladých listov, teda v prípade šalátu hlávkového alebo šalátu ľadového ešte skôr, než sa začnú formovať hlávky. V podstate ide o to, že semená vysejete nahusto a rastliny pozberáte vtedy, keď dorastú do približne 10 cm. V pestovateľských kruhoch sa tento spôsob sejby a zberu mladých listových zelenín medzinárodne označuje ako baby leaf.

rajčiny Čítajte aj Nedozreté rajčiny: Lahodná pochúťka pre gurmánov alebo zbytočné riziko pre zdravie? Takáto je pravda
Baby leaf pestovanie je úžasné v tom, že si... Foto: dobrasemena.cz
listový šalát, zmes Baby leaf pestovanie je úžasné v tom, že si listovú zeleninu môžete dopriať aj v neskoršej jeseni bez ohľadu na to, či máte záhradu, alebo balkón.

3 plus pre mladé listy, alebo prečo sa baby leaf oplatí nielen v jeseni

  • Kým dopestovať šalát hlávkový trvá v závislosti od odrody 80 až 110 dní, baby leaf môžete zberať 30 až 45 dní po vysiatí, teda keď listy dorastú do dĺžky 10, najviac 15 cm.
  • Semená sa dajú vysiať prakticky kamkoľvek – na hriadku, na voľný priestor v bylinkovom záhone, do balkónovej debničky (lepšia je plytšia a širšia), do zvýšeného záhona. V jesennom období už ale zvoľte len pestovateľskú nádobu, prípadne voľný priestor v skleníku.
  • Úrodu možno zberať opakovane, no platí jedno pravidlo – listy režte tak, aby ste zachovali srdiečko rastliny (rastový vrchol), teda 2 až 3 cm nad povrchom pôdy. V pestovateľských nádobách získate vďaka tomuto postupu dva, najviac tri zbery, na hriadkach bez problémov i viac.
kel ružičkový Čítajte aj Pomáha proti únave, stresu a predchádza vzniku nádorov. Stačí jeden trik a túto superpotravinu máte na celú zimu
Na sejbu využite zvyšky osív, ktoré vám zostali... Foto: dobrasemena.cz
listový šalát, zmes Na sejbu využite zvyšky osív, ktoré vám zostali z jarných výsevov a pokojne aj staršie ročníky. Namiešate si tak svoju vlastnú zmes a spotrebujete to, čo by už na hriadky nestačilo.

Nie sú to len šaláty

Pri baby leaf pestovaní sa netreba obmedzovať len na sejbu šalátov. Týmto spôsobom si môžete vysiať žeruchu, eruku (rukolu), mangold, mizunu či mibunu. Nezabudnite ani na rýchlo rastúce kuchynské bylinky (kôpor, petržlen vňaťový, listový koriander). Vytvoriť sa dajú dokonca zmesi rôznych druhov, no vyberajte do nich zeleniny s približne rovnakou intenzitou rastu. Ak sa vám nechce premýšľať nad ich zostavovaním, siahnite po už hotových vo vrecúškach s osivom. Čo do vzhľadu aj chuti odporúčame Asia Mix Elegance.

Listové šaláty rôznych odrôd sú základom pre...
Klasická eruka známejšia ako rukola má niekoľko...
+5Mangold je známy ako nenáročná náhrada špenátu,...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #šalát #baby leaf #zelenina na balkóne
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december