Pomáha proti únave, stresu a predchádza vzniku nádorov. Stačí jeden trik a túto superpotravinu máte na celú zimu

Kel má rôzne podoby. Môže byť hlávkový aj kučeravý, skorý, neskorý či ružičkový. Aktuálne vám však dáme tip, ako si dopestovať chutnú úrodu posledného menovaného – najväčšieho otužilca medzi hlúbovinami.

29.08.2023 06:00
kel ružičkový Foto:
Ak si chcete ružičky kelu uchovať do zásoby, krátko ich blanšírujte a zamrazte.
debata

Kel ružičkový je zelenina, ktorá si kedysi, podľa niektorých historických záznamov vyslúžila titul nepotrebného druhu. My už dnes, ale, našťastie vieme oceniť jej zdravotné benefity a hlavne nenáročnosť spojenú s vysokou odolnosťou proti mrazom (až do –17 °C bez akejkoľvek ochrany), čo prináša hneď niekoľko pestovateľských vý­hod:

  • Rastliny kelu ružičkového môžete nechať na hriadke až do konca zimy.
  • Konzumné časti – ružičky – budú dokonca po premrznutí ešte chutnejšie.
  • Pri tejto zelenine sa uplatňuje postupný zber podľa potreby – priamo z rastliny pokojne aj v decembri. V závislosti od odrody začínajú ružičky dozrievať od septembra a vždy od spodnej časti rastliny smerom hore.
Kvalitné ružičky by mali mať priemer 2,5 cm. Na... Foto: SHUTTERSTOCK
kel ružičkový Kvalitné ružičky by mali mať priemer 2,5 cm. Na jednom koštiale ich pri dobrých pestovateľských podmienkach a v závislosti od odrody dorastie 20 až 55.

Nedocenená superpotravina

Pravdou však je i to, že ružičky kelu nie sú po vôli úplne každému. Dôvodom môže byť ich ostrejšia chuť spôsobená vysokým obsahom glukosinulátov, teda sírnych zlúčenín. Práve tie, ale, stoja na pomyselnom rebríčku zdravotných benefitov kelu ružičkového (a tiež ďalších hlúbovín) na prvom mieste. Známe sú totiž ich výrazne preventívne účinky proti nádorovému bujneniu. Okrem toho je kel ružičkový výborným zdrojom vitamínu B1 a kyseliny listovej, čo ho predurčuje na jedálny lístok unavených a vystresovaných ľudí. Varením či pečením sa však zdraviu prospešné látky ničia, preto kel nevarte príliš dlho. Ak sú ružičky menšie a čerstvé, stačí ich nakrátko zaliať horúcou vodou alebo podusiť v pare.

cibuľa Čítajte aj Toto musíte vyskúšať! Cibuľu vysejte už teraz a získate nielen skoršiu úrodu, ale aj ďalšie super výhody

Čo ponúka trh s odrodami?

Jednotlivé odrody sa líšia výškou rastlín (od 30 až do 130 cm), hustotou ružičiek a dĺžkou vegetácie. U nás k najpestovanejším patria zelené verzie kelu ružičkového, no dostupné sú aj červenofialové (‘Red Ball’). Klasikou medzi stredne skorými vysokými odrodami s tmavozelenými ružičkami je ‘Lunet F1’ a ‘Groninger’, stredne neskorá je ‘Cassiopea’, medzi nižšie patrí ‘Rosella’.

Hoci je kel ružičkový značný otužilec, do... Foto: SHUTTERSTOCK
kel ružičkový Hoci je kel ružičkový značný otužilec, do chladnejších oblastí sú na prezimovanie vhodnejšie neskoré a zároveň nízke odrody.

5 rád na úspešné pestovanie

  • Kel ružičkový vyžaduje vzdušné polohy chránené pred silnými severozápadnými vetrami.
  • Najlepšie úrody dosahuje vtedy, keď je leto chladnejšie, a jeseň teplejšia.
  • Najlepšia je hlinitá, hlboko spracovaná pôda s dostatkom humusu.
  • Kel ružičkový patrí do druhej pestovateľskej trate.
  • Pri nadbytku dusíka sa tvoria malé ružičky, ktoré rýchlo podliehajú hnilobe.
  • Vhodnými predplodinami sú skoré zemiaky alebo špenát.
  • Na podporu tvorby pekných ružičiek rastlinám postupne odspodu vylamujte žltnúce listy.
Prírodným insekticídom proti moliciam nielen na kele ružičkovom
Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #kel ružičkový #molice #zelenina na prezimovanie
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december