Plná chuť a všestranné využitie: Mexické papriky sú nenáročné, úrodné a ich konzumácia nevyžaduje „plechové“ ústa

Nie každý holduje ostrým čili papričkám, no niektoré jedlá sa bez miernej pikantnosti nezaobídu. Jednoducho to nie je ono a práve pre také situácie sú tu mexické papriky.

08.02.2024 06:00
jalapeño, jalapeno Foto:
debata

Hoci ich existuje viacero typov, ako napríklad serrano či poblano, aj v samotnom Mexiku sú najpoužívanejšími paprikami jalapeño. Ak by ste si ich chceli vychutnať ako praví Mexičania, tak na priamu konzumáciu, prípadne na kuchynské použitie v čerstvom stave sa zberajú ešte zelené. Vtedy sú krehké, šťavnaté a vo svojej domovine kulinársky najviac cenené. Keď sčervenajú, teda dozrejú do botanickej zrelosti, podľa správnosti by ste ich mali sušiť, prípadne údiť. Možno ste už počuli o chipotle, ako sa práve špeciálnym údeným jalapeño v Mexiku hovorí.

Video
Zdroj: Lucia Sedláček Harničárová/Canva

Nie sú priami príbuzní čili papričiek

Toto je častý omyl, keď sa jalapeño papriky dávajú do rovnosti s klasickými čili papričkami, napríklad s ‘Habanero’. Ide pritom o celkom iný druh, konkrétne o papriku ročnú (Capsicum annuum). Preto, ak si chcete jalapeño takzvane škatuľkovať, spájajte ho so zeleninovou paprikou. Vychádzajú z toho aj rovnaké pestovateľské nároky rastlín. Druhová príslušnosť je tiež jedným z dôvodov, prečo tieto mexické papriky ponúkajú celkom iný typ štipľavosti.

Papriky typu jalapeño majú pekný kríčkovitý... Foto: Peter Gajdoštin
jalapeño, jalapeno, Papriky typu jalapeño majú pekný kríčkovitý rast a vynikajú naozaj bohatou násadou plodov.
paprika, priesady Čítajte aj Silné priesady papriky vďaka 6 radám z praxe: Kto so sejbou počkal do februára, bude s úrodou nadmieru spokojný

Nezameniteľné plody

Plody paprík typu jalapeño sú vždy štíhle, valcovité, v závislosti od odrody dlhé 6 až 12 cm a majú výraznú špičku. Sú hrubostenné a príjemne štipľavé, najčastejšie v rozmedzí 5– až 10-tisíc SHU. Typické je pre ne pozdĺžne žilkovanie na šupke, ktoré môže pripomínať až popraskanie plodu a skorkovatenie raniek. Zvýrazňuje sa s vekom plodu, teda so stupňom zrenia.

‘Jaladuro F1’ je skorá odroda papriky typu... Foto: Peter Gajdoštin
jalapeño, jalapeno, Jaladuro F1 ‘Jaladuro F1’ je skorá odroda papriky typu jalapeño. Plody sú dlhé 8 až 10 cm so štipľavosťou 5- až 10-tisíc SHU. V botanickej zrelosti sú červené a vtedy vhodné na sušenie alebo údenie.
Jalapeño dozrievaním získavajú na štipľavosti. Preto, ak chcete plody menej ostré, zberajte ich zelené, nie až v botanickej zrelosti.
‘Numex Pinata’ sa svojou výraznejšou... Foto: Peter Gajdoštin
jalapeño, jalapeno, Numex Pinata ‘Numex Pinata’ sa svojou výraznejšou štipľavosťou (40- až 50-tisíc SHU) trochu vymyká z bežného priemeru jalapeño. Potvrdzuje to tiež plodmi, ktoré sú kratšie než je to pre tieto papriky typické a dozrievajúce zo žltej cez oranžovú do červenej farby.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #paprika #jalapeño
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december