Tajomstvo jedinečnej chuti a farby domáceho kečupu spočíva v dobrých rajčinách: Týchto 7 odrôd vás nesklame

Kedysi to bolo tak, že rajčinovú polievku sme mimo sezóny nevarili. Z priemyselného pretlaku je ozaj o ničom a z rajčín kupovaných v zime ani nehovorím. Domáca šťava všetko zmenila.

07.02.2024 14:00
rajčiny, rajčina, paradajka, kečup Foto:
debata

Rajčinová polievka musí byť z ozajstných rajčín. Z tých, čo dozreli na plnom letnom slnku, prípadne zo 100-percentnej šťavy, ktorú ste si sami pripravili a viete, že okrem štipky soli v nej naozaj nie je nič iné. Rovnaké pravidlá u nás platia aj pre rajčinovú omáčku na špagety, plnenú papriku a vlastne pre všetky rajčinové jedlá, ktoré vám prídu na myseľ. Po minulej sezóne sme prestali kupovať aj lúpané rajčiny v konzerve. Jednoducho sme si ich zavarili do trojdecových sklenených pohárov. Ozajstnú rajčinovú chuť si tak užívame 365 dní v roku a všetkým to odporúčame.

Menej populárne, ale nenahraditeľné

Drobné, čerešňové odrody sú skvelé na priamu konzumáciu a na zoznámenie detí s výbornou chuťou rajčín, veľké plody sú praktické, keď potrebujete pripraviť misu šalátu. Rajčiny vhodné na spracovanie šli postupom rokov u bežných záhradkárov do úzadia.

Výborná, domáca, rajčinová šťava bez zbytočností, do hodiny hotová
Video
Zdroj: Lucia Sedláček Harničárová/TV Pravda

Prevažne ide o kríčkové odrody, no dnes už ani toto nie je podmienkou na to, aby ste si mohli dopestovať úrodu rajčín na vlastný kečup alebo šťavu. Áno, nič vám nebráni v tom, použiť na tento účel aj iné odrody, no ak raz uvidíte rozdiel vo výťažnosti, pochopíte, prečo sú niektoré rajčiny na spracovanie vhodnejšie než iné.

Pre kríčkové odrody rajčín je typické to, že rast hlavného výhonku ukončuje vrcholové súkvetie a ďalej sa tvoria len bočné zálistky vyrastajúce v pazuchách listov.
rajčiny, dieťa, chlapec, pole, úroda, Čítajte viac 17 výnimočne sladkých rajčín s bohatými strapcami: Menšia veľkosť a tenká šupka plodov poteší nielen deti

Nebojte sa rajčinovej džungle

Aj kríčkové odrody môžete vyväzovať k nízkym kolíkom. V podstate je to aj vítané, lebo tak udržíte vzdušnejší porast. Pri prílišnom prehustení môžete niektoré bočné výhonky vyštipnúť, samozrejme nie v takej intenzite, ako pri kolíkových rajčinách. Obrali by ste sa tým o značnú časť úrody. Vyštipovanie je pri kríčkových odrodách len drobnou pomôckou v prípade, že je rast zelenej hmoty extrémne intenzívny, a že napríklad nadbytok listov bráni dozrievaniu nasadených plodov.

rajčiny, rajčina, misa, leto, bazalka Čítajte viac Heirloom rajčiny: Skvosty minulosti sa stávajú vyhľadávanou lahôdkou súčasnosti. Tieto odrody prežili vďaka záhradkárom

Menej šťavy, viac chuti

Takto jednoducho sa dajú charakterizovať odrody rajčín šľachtené s cieľom ich spracúvania na ďalšie produkty. Kedysi bol pre ne typický slivkovitý tvar, čoho dôkazom môže byť azda najznámejšia kečupová odroda ‘Šejk’. Tejto, veľmi skorej a pestovateľsky absolútne nenáročnej rajčine by sa mala v záhradách venovať oveľa väčšia pozornosť. Jej plody totiž obsahujú extra veľké množstvo červeného farbiva lykopénu, ktoré je veľmi silným antioxidantom. Už na priereze plodu uvidíte, že je červenší, než iné odrody a intenzívna farba šťavy či kečupu vás zaručene dostane. Žiaľ, získať osivo tejto odrody je dnes už takmer nemožné.

‘Šejk’ sa dnes stal odrodou, ktorá je na trhu... Foto: Peter Gajdoštin
rajčina, rajčiny, Šejk ‘Šejk’ sa dnes stal odrodou, ktorá je na trhu veľmi ťažko zohnateľná. Ak máte možnosť, získať osivo od iného záhradkára, neváhajte. AK nie, tak vhodnou náhradou tejto výnimočnej odrody by mohla byť kríčková rajčina ‘Orbit’.

Lykopénu varenie nevadí

Skôr naopak. Jeho dostupnosť pre náš organizmus ako antioxidantu sa tepelnou úpravou zvyšuje. Áno, pri varení sa stratí časť vitamínov, ale zdravotné benefity domáceho kečupu, pretlaku či šťavy zostávajú v porovnaní s priemyselne vyrobenými stále na vysokej úrovni a za oveľa menej peňazí.

‘Malinowy Ozarowski’ je naozaj jemne ružová...
‘Sonet F1’ je kolíková odroda primárne určená...
+4‘Gennero F1’ je dobrou náhradou za odrodu...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #kečup #rajčiny #odrody rajčín #rajčinová šťava #rajčinový pretlak
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december