Nestihli ste ho po zbere úrody? Nič to. Opäť je vhodný čas na dokončenie rezu malín. Takto zarodia ako nikdy predtým

Ak sa chcete tešiť z bohatej úrody veľkých plodov malín, musíte si vysadiť kvalitné odrody na vhodné stanovište, počas sezóny sa o rastliny správne starať, no hlavne ich vedieť ostrihať.

09.02.2024 06:00
malina, maliny Foto:
debata
Vypočujte si audioverziu článku - číta Lukáš, hlas umelej inteligencie.
Našli ste chybu? Dajte nám vedieť.

Prehustené porasty neprinášajú uspokojivú úrodu a postupne odumierajú. Rez malín je pritom celkom jednoduchý, no musíte vedieť, aký typ odrôd pestujete. Môže ísť o klasické maliny, takzvané letné, ktoré prinesú úrodu v jednej rodivej vlne alebo o maliny remontantné, ktoré v závislosti od konkrétnej odrody môžu mať plody od skorého leta až do prvých mrazov.

Pokiaľ ide o termín rezu, môžete k nemu pristúpiť po zbere úrody, alebo koncom zimy/skoro zjari. Keďže sa však nepotrebné letorasty odstraňujú tesne pri povrchu pôdy, vždy je lepšie rezať skôr, než začnú vyrastať nové výhonky, aby ste si ich zbytočne nepoškodili.

vinič, zimný rez, Čítajte aj Zimný rez viniča zvládne každý, vraví dlhoročný pestovateľ zo Smoleníc a ponúka praktický videonávod, ako na to

Ako na to?

V prípade klasických malín nie je nad čím premýšľať. V správne obriadenom poraste sú po sezóne len dva typy výhonkov. Keď o nich hovoríme teraz, vo februári, tak sú to jednoročné (narástli v minulom roku), ktoré nám v tejto sezóne prinesú úrodu a vyrodené dvojročné, ktorých sa treba zbaviť. Výsadbu zbytočne zahusťujú.

My sme rezali po zbere úrody, teda hneď v auguste, pretože pri raz rodiacich malinách je to o niečo lepšie, ale princíp je úplne rovnaký aj na konci zimy.

Video
Zdroj: Lucia Sedláček Harničárová/TV Pravda

Keď si budete porovnávať aktuálny vzhľad porastu malín s tým na videu, samozrejme, že koncom zimy bude iný. V prvom rade sú rastliny bez listov a tiež zistíte, že minuloročné výhonky už nie sú zelené, pretože zdrevnateli. I tak sa ale dajú spoľahlivo odlíšiť od starých, nerodivých. Starý výhon má sivastú farbu a spoľahlivo ho určíte aj podľa toho, že ak z neho odstrihnete, na reze neuvidíte zelenú (živú) časť. Bude zaschnutý rovnako, ako úplne celý letorast až po pôdu. Pri porovnávaní si výhonky kontrolujte radšej v hornej časti, pretože pri báze (pri pôde) niekedy vyzerajú dvoj- aj jednoročné veľmi podobne a ľahko sa dajú zameniť.

Rodiace výhonky skracujte

Na záver rezu raz rodiacich malín treba skrátiť ponechané rodiace výhonky na priemernú výšku 130 až 180 cm v závislosti od intenzity rastu danej odrody. Rastlina by síce rodila pozdĺž celého výhonka, ale keď ho zastrihnete, tak sa vytvoria silnejšie bočné rodivé výhonky, ktoré prinesú najväčšie a najkvalitnejši­e plody.

Pri raz rodiacich malinách skracujte ponechané... Foto: SHUTTERSTOCK
maliny, rez malín Pri raz rodiacich malinách skracujte ponechané rodivé výhonky na výšku približne 130 cm.

Ak budete raz rodiace maliny rezať hneď po zbere a teda ich aj hneď skrátite v čase, kedy ešte nebudú zdrevnatené, ale zelené, bočné výhonky sa vytvoria skôr, ešte pred zimou a o to väčšia bude úroda v ďalšom roku. V podstate je to na vás. Každý pestovateľ si v tomto prípade určuje svoj termín, ktorý sa mu najviac osvedčil. Skúste časť výhonkov zrezať v lete, čas na jar a uvidíte, čo bude vašej odrode viac vyhovovať.

Skrátením rodiaceho výhonku docielite to, že sa... Foto: SHUTTERSTOCK
maliny, rez malín Skrátením rodiaceho výhonku docielite to, že sa vytvorí bohatý rodivý obrast, na ktorom dozrú najkvalitnejšie plody.
Ak si vysadíte klasickú malinu (skorú a neskorú) aj skorú remontantnú odrodu, ktorú budete rezať tak, že v poraste necháte minuloročné, aj nové výhonky, úrodu si dokážete zaistiť až na šesť mesiacov v roku.

Pri remontantných malinách

sa dajú uplatniť dva spôsoby starostlivosti o porast:

  1. Koncom zimy alebo teda skoro na jar ešte pred pučaním nových výhonkov ho celý skosíte tesne nad pôdou. Nevýhoda je, že skorej letnej úrody sa nedočkáte. Oplatí sa to ak máte záhon s klasickými malinami, ktoré nahradia skorú letnú úrodu. Skosenie je praktické napríklad aj vtedy, keď treba plochu po nejakom čase dôkladne vyčistiť a odburiniť.
  2. V druhom prípade porast v predjarí neskosíte, ale len preriedite. Tesne nad pôdou zrežete poškodené, slabé, zle rastené výhonky a tie mimo vyčlenený priestor. Ponechané zarodia začiatkom leta a tie, čo vypučia v tejto sezóne prinesú plody koncom leta až do prvých mrazov. Letorasty, ktoré rodili v minulom roku majú bočné výhonky, na ktorých možno vidieť zvyšky uschnutých plodov. Celé ich treba skrátiť pod prvým takýmto bočným výhonkom. Teda odstrihnete celú minuloročnú rodivú časť. Potom si na reze overte, že je výhon živý. Ak je zaschnutý, musíte ho zrezať až po živé miesto.
Pri remontantných malinách si treba dať pozor na to, že porast sa veľmi rýchlo zahusťuje, čo negatívne vplýva na rodivosť a celkovú vitalitu rastlín.
černice Čítajte aj Kompletný sprievodca rezom černíc: Získať bohatú úrodu je jednoduché. Stačí zopár zručných zásahov nožnicami

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #maliny #rez a tvarovanie #rez malín
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december