Kompletný sprievodca rezom černíc: Získať bohatú úrodu je jednoduché. Stačí zopár zručných zásahov nožnicami

Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že sú o niečo menej populárne ako ich príbuzné maliny. V skutočnosti si však aj černice našli medzi pestovateľmi svojich priaznivcov. Dôvodov na to, mať ich v záhrade, je hneď niekoľko.

01.09.2023 06:00
černice Foto:
Ak si chcete z černíc pripraviť džem, oberajte plody v takzvanej tvrdej zrelosti − už sú pekne vyfarbené, ale ešte stále tvrdšie, kyslejšie, s vysokým obsahom pektínu a s bielym až zelenkavým lôžkom.
debata

Tam, kde maliny končia, černice začínajú. Áno, stále sa môžu dozrievajúce plody stretnúť s remontantnými odrodami malín, ale ich úroda už černice v množstvách neprekoná.

Veľkou výhodou tohto ovocia je, že dozrieva postupne a tak sa vám prakticky nestane, že by ste ho kvôli jednorazovému veľkému objemu úrody nedokázali skonzumovať, alebo aspoň spracovať do zásoby. Ďalším plusom černíc je o niečo dlhšia trvanlivosť ako v prípade malín, a ich prezrievanie na kroch je tiež o niečo pomalšie. Jednoducho povedané – toto ovocie vám dá dostatok času na to, aby ste si ho užili aj odložili na neskôr.

ebenovník rajčiakový, hurmikaki Čítajte aj 7 praktických faktov o hurmikaki, vďaka ktorým budete musieť podopierať konáre obsypané plodmi

Nedovoľte im, vymknúť sa spod kontroly

Pre černice je typické, že veľmi bujne rastú. Ničím výnimočným nie je ani niekoľko metrov za jednu sezónu. Viete si teda predstaviť, ako by to o pár rokov vyzeralo, keby ste im nechali absolútnu slobodu – hotová džungľa bez úrody.

Dlhé výhonky černíc môžete podľa potreby k... Foto: SHUTTERSTOCK
černice, rez Dlhé výhonky černíc môžete podľa potreby k drôtenke vyväzovať aj počas vegetácie.

Bočné výhonky potrebujete

Skôr, ako sa pustíte do rezu vedzte, že černice rodia na dvojročnom dreve, konkrétne na bočných sekundárnych výhonkoch. Silný rast hlavných konárov niekedy tvorbu týchto rodivých výhonkov potláča, preto ich môžete v priebehu leta skrátiť. Zvyčajne sa nechávajú rásť na dĺžku 2 až 2,5 m.

maliny Čítajte aj Praktický rez malín, ktorému budete konečne rozumieť: Podporte rodivý potenciál krov a vyťažte z nich maximum

Rez po sezóne

Údržbu dospelého černicového kra môžete spraviť už na jeseň, teda po zbere plodov. V prípade miernej zimy sa dajú využiť aj dni bez mrazu, alebo si počkajte na skorú jar a černice zrežte skôr, než začnú pučať.

  • Černicový ker bude po sezóne určite veľmi hustý a konáre rôzne prepletené, preto sa v prvom rade skloňte až k zemi a snažte sa vystrihať tesne nad pôdou všetky vyrodené konáre. S najväčšou pravdepodobnosťou už budú suché a odumreté.
  • V ďalšom kroku sa zamerajte na výhonky, ktoré vyrástli v tejto sezóne, takže v budúcej by boli rodivé, lenže sú príliš slabé, tenké, neduživé. Uspokojivú úrodu by vám nepriniesli a ker len zbytočne zahusťovali, preto ich úplne odrežte.
  • Teraz by ste už mali mať pomerne dobrý prehľad a prístup k zvyšku výhonkov. Pozrite sa teda na silné, perspektívne, ale rastúce nevhodným smerom (nedali by sa vyviazať k drôtenke), prípadne na také, ktoré rastú úplne mimo vyčlenený záhon, a tie tiež odstráňte.

Výsledok týchto troch krokov by mal byť taký, že vám zostanú silné, perspektívne konáre, ktoré narástli v tejto sezóne (v budúcej zarodia), vo vhodnom počte a schopné pohodlného vyviazania na konštrukciu. Na záver im skráťte bočné výhonky približne na 20 cm, teda na 4 až 5 zdravých púčikov. Z nich práve vyrastú sekundárne bočné výhonky, ktoré v novej sezóne zakvitnú a prinesú plody.

maliny Čítajte aj Praktický rez malín, ktorému budete konečne rozumieť: Podporte rodivý potenciál krov a vyťažte z nich maximum

Černice patria na oporu

Áno, zvyčajne sa pestujú na drôtenkách či rovno pri plote s vejárovito rozloženými hlavnými konármi. Je to praktický a prehľadný spôsob, pri ktorom veľmi intuitívne pochopíte aj systém rezu. Jeden trs černice by mal mať v ideálnom prípade osem, najviac desať hlavných konárov – ak ich máte viac, nechajte len najkrajšie, najsilnejšie. Tie si rozdeľte na polovicu a vyviažte na drôtenku.

Foto: SHUTTERSTOCK
černice, rez, tvarovanie

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #černice #rez a tvarovanie
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december