7 praktických faktov o hurmikaki, vďaka ktorým budete musieť podopierať konáre obsypané plodmi

Hurmikaki, kaki, churma, tomel alebo botanicky správne ebenovník rajčiakový už v slovenských záhradách dávno nie je exotikou. Peknú úrodu dopestujú záhradkári prakticky na celom našom území, hoci musia počítať s istými špecifikami.

25.08.2023 14:00
ebenovník rajčiakový, hurmikaki Foto:
V našich pestovateľských podmienkach ebenovníky neohrozujú prakticky žiadne škodce ani choroby, preto ich možno pestovať bez akejkoľvek chemickej ochrany.
debata (3)

Pri výbere odrody sa v prvom rade zamerajte na termín dozrievania. V južných oblastiach Slovenska dozrú aj neskoré, v stredných polohách stavte len na skoršie.

Za ideálne lokality na pestovanie tohto ovocného druhu sa u nás považujú tie, kde sa darí viniču. Ak sa rozhodnete pre ebenovník na typickom Slovenskom severe, radšej mu doprajte krytý priestor skleníka, hoci, aj tu sa niekedy záhradkárom podarí prekvapiť. Hlavne ak majú možnosť, dopriať stromu dokonale slnečné a záveterné miesto pri stene domu, ktorá mu aj počas noci poskytuje naakumulované teplo. Zapestované stromčeky znesú v závislosti od odrody v čase vegetačného pokoja teploty –17 až –20 (-28)°C.

Ebenovník je predávaný hlavne vo forme... Foto: SHUTTERSTOCK
ebenovník rajčiakový, hurmikaki Ebenovník je predávaný hlavne vo forme korunkových typov výpestkov v kontajneroch, preto možno stromčeky sadiť celoročne, s výnimkou zimy.

7 pestovateľských faktov, ktoré by ste mali o ebenovníku vedieť

  • Pre tento ovocný druh sú nevhodné veterné polohy, mrazové kotliny a miesta čiastočne zatienené terénnymi prekážkami.
  • Pre stromy je typické, že v prípade dobrých podmienok nasadzujú veľmi veľa plodov, čo spôsobuje lámanie preťažených konárov. Júnová prebierka je preto pri tomto ovocnom druhu dôležitým agrotechnickým opatrením.
  • Veľkou pestovateľskou výhodou je, že stromy kvitnú pomerne neskoro, vďaka čomu sa vyhnú jarným mrazom. V závislosti od odrody sa kvety objavujú od mája do júna.
  • Pre bujne rastúce ebenovníky s veľkou listovou plochou je veľmi dôležitý dostatok vlahy. Hlavne v prvých rokoch po vysadení a neskôr v období nasadzovania a rastu plodov treba vzhľadom na priebeh počasia dbať na doplnkovú závlahu.
  • Na kvalitu pôdy je ebenovník absolútne nenáročný, hoci občasnému prihodeniu kompostu sa brániť nebude. Pozor však dajte na veľké množstvá dusíka, lebo prehnojenie spôsobuje horšie vyzrievanie dreva a znižuje odolnosť proti mrazom. Ak trváte na dodaní živín, v lete siahnite po draslíku. Problémom môže byť aj príliš kyslá pôda, ktorú však stačí povápniť.
Najčastejšie oranžové plody ebenovníka... Foto: SHUTTERSTOCK
ebenovník rajčiakový, hurmikaki Najčastejšie oranžové plody ebenovníka dozrievajú v októbri až novembri, preto je pekne rastený a bohato zarodený strom bez listov skutočnou ozdobou záhrady.
  • Odrody môžu byť cudzoopelivé aj samoopelivé, na čo treba myslieť pri kúpe výpestku. Opelenie zabezpečuje hmyz a čiastočne aj vietor. Častý je však aj výskyt partenokarpie čo znamená, že rastlina vytvorí plody bez opelenia a oplodnenie. Spoznáte ich podľa toho, že neobsahujú semená.
  • Ochutnali ste plod priamo zo stromu a chuť vás neohúrila? Bude to tým, že väčšina odrôd nemá bezprostredne po zbere ešte typické chuťové vlastnosti. Často sú trpké, a tvrdé. Toto však zmení krátkodobé pôsobenie mrazu. Plody ním môžete nechať prejsť priamo na strome.
ríbezle Čítajte aj Ríbezle v auguste: Jednoduchý krok, ktorý vám predplatí kilogramy zdravých bobúľ na ďalší rok

Špeciálne rozdelenie odrôd

Možno sa pri kúpe ebenovníka rajčiakového stretnete so zvláštnymi písmenami v rámci označovania skupín odrôd. Tým, ktorých to zaujíma, ponúkame krátke vysvetlenie. V odborných kruhoch sa odrody tohto druhu rozdeľujú do štyroch základných skupín:

  • PCNA: Takto sú označované semenné odrody so sladkou dužinou, v ktorej sú tmavé bodky.
  • PVNA: Plody týchto odrôd majú sladkú dužinu len vtedy, ak sa vyvinuli z opelených kvetov. Partenokarpické plody sú chutné len po pôsobení mrazu.
  • PCA: Tieto plody sú prirodzene trpké a jedlé až po mrazoch.
  • PVA: V tomto prípade majú plody dužinu s charakteris­tickými tmavými bodkami sladkú len v blízkosti semien.
Plody ebenovníka vydržia v dobrej kondícii... Foto: SHUTTERSTOCK
ebenovník rajčiakový, hurmikaki Plody ebenovníka vydržia v dobrej kondícii uskladnené asi mesiac. Ak ich nestíhate konzumovať, môžete si ich zamraziť.
‘Jiro’: Samoopelivá odroda. Stromy sú odolné...
‘Chioccolatino’: Neskorá cudzoopelivá odroda...
+4‘Nikita′s Gift’: Samoopelivá a veľmi úrodná...

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #hurmikaki #ebenovník rajčiakový
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december