Šalotku dopestujete aj tam, kde cibuľa kuchynská zlyhá. Vydrží až dva roky a existujú ďalšie 4 dôvody, prečo je lepšia

Vedeli ste, že šalotka je dvojročný až trváci druh, a že sa dlhý čas rozmnožovala výhradne vegetatívne, teda dcérskymi cibuľkami? Toto už dnes neplatí, no lahodná chuť a dobrá trvanlivosť zostali.

26.03.2024 06:00
šalotka Foto:
debata

Ešte stále je sejba semien šalotky aktuálna rovnako, ako vysádzanie sadzačky. Práve osivo tejto zeleniny je veľkým prielomom pre záhradkárov, pretože roky nebolo dostupné. Môžete si zaobstarať žltú odrodu ‘Ambition F1’, červenú ‘Prisma F1’ alebo ‘Camelot F1’. V neskorom leta budete môcť zberať stredne veľké, nedelené cibule. V ďalšom roku ale dopestované drobné cibuľky nesaďte ako sadzačku. Klasické zhluky šalotky by ste z nich nedopestovali.

Šalotka po zasadení sadzačky vytvorí zhluk... Foto: SHUTTERSTOCK
šalotka Šalotka po zasadení sadzačky vytvorí zhluk (hniezdo) viacerých cibuliek. Tým, že vyrastajú pomerne husto pri sebe, bývajú z jednej strany sploštené.
  1. Šalotka je jemnejšia, než cibuľa kuchynská. Pri varení stráca chuť, preto sa odporúča hlavne pri príprave šalátov, dresingov a iných studených jedál. Je príjemnejšia na konzumáciu zasurova než klasická cibuľa.
  2. Má oveľa dlhšiu trvanlivosť. Nie je ničím výnimočným, že vydržala dva roky bez toho, aby vypučala.
  3. Lepšie sa prispôsobí pestovateľským podmienkam. Môžete ju pestovať všade tam, kde sa darí klasickej cibuli, no aj drsnejším klimatickým podmienkam. Ak jej nájdete slnečné stanovište, krásna úroda sa vám podarí aj vo vyšších, pre cibuľu kuchynskú už nevhodných polohách.
  4. Tým, že šalotka netvorí jednu veľkú cibuľu, ale trsy 5 až 15 podlhovastých cibúľ na spoločnom podpučí, z pôvodne jednej zasadenej cibule získate viac úrody.
  5. Šalotky je aj výborná zelenačka, teda cibuľka, ktorá sa bežne pestuje z väčšej sadzačky a zberá v čase, keď sa rastlinám vyvinie silnejšia vňať, v náznakoch sa začne tvoriť cibuľka a krčky sú vybielené. Zvyčajne to býva koncom mája až začiatkom júna. Zelenačka predstavuje takzvanú lahôdkovú zeleninu.
Foto: SHUTTERSTOCK
šalotka, zelenačka, cibuľová vňať
cibuľa Čítajte aj Veľký prehľad odrôd cibule: Od klasiky až po menej známe špeciality pre labužníkov. Vieme, ktoré sa (ne)oplatia

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #šalotka
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december