Cibuľová rozmanitosť poskytuje mnoho výhod a možností, aby si naozaj vybral každý nielen podľa vzhľadu a chuti, ale aj na základe svojich pestovateľských možností. Zároveň však tento, zdanlivo nekonečný výber spôsobuje nemalé ťažkosti v rozhodovaní najmä menej skúseným záhradkárom.
Ako si teda správne vybrať?
Cibula kuchynská, ktorú bežne používate v kuchyni a zberáte približne od polovice júla, keď jej poľahne vňať, sa dá pestovať dvomi spôsobmi – zo semien a zo sadbového materiálu, takzvanej sadzačky. Ponuka odrôd je v tomto prípade dostatočne bohatá, preto je výber len na vašich osobných preferenciách. Dostupné sú červené, žlté aj biele cibule. Pri kúpe si všímajte to, aby bolo pri odrode označenie „jarná“. Cibuľa kuchynská „jesenná“ sa seje, alebo v prípade sadzačky sadí na jeseň a necháva sa prezimovať. Na jar ju môžete zberať ako mladú, zväzkovú alebo ju nechať klasicky dorásť.
Overené odrody jarnej cibule kuchynskej
Semená
- Žltá: ‘Tandem’, ‘Alice’, ‘Daytona F1’, ‘Štutgartská’, ‘Tosca’ (podlhovastá), ‘Lusy’, ‘Klaria’, ‘Elista, ‘Všetana’, ‘Aeneus F1’, ‘Dagmar’,
- Červená: ‘Grenada’, ‘Karminka’, ‘Karmen’, ‘Lilia’ (srdiečkovitý tvar)
- Biela: ‘Agostana’, ‘Albienka’
Sadzačka
- Žltá: ‘Štutgartská’, ‘Všetana’, ‘Sturon’, ‘Birnförmige’, ‘Cupido’
- Červená: ‘Karmen’, ‘Red Kamal’, ‘Rosana’ (označovaná za ružovú), ‘Red Baron’,
- Biela: ‘Snowball’
Pri cibuli zo sadzačky bývajú záhradkári úspešnejší, no cibuľa zo semien má lepšiu trvanlivosť pri skladovaní, hoci pestovanie je prácnejšie. Pokiaľ ide o sadzačku, rokmi overenou žltou odrodou je ‘Všetana’, prípadne ‘Štutgartská’. Nám sa v minulej sezóne veľmi dobre osvedčila červená ‘Karmen’. Pekne guľatá narástla aj biela odroda ‘Snowball’, no viac nás zaujala na pohľad než na chuť. Zdala sa nám málo šťavnatá, veľmi tvrdá a naozaj šialene štipľavá. No vyskúšajte sami, možno práve vaše očakávania splní.
Maxicibuľa môže narobiť problémy
Vedeli ste, že medzi cibuľami nájdete dlhodenné aj krátkodenné odrody? Do našich klimatických podmienok sú najlepšie dlhodenné, no ak by ste chceli dopestovať niektorú z maxiodrôd, treba myslieť na to, že tieto sú krátkodenné. Základom pri výbere preto je, aby bola daná odroda naozaj odolná proti vybiehaniu do kvetu. Dobré je tiež vedieť, že tieto cibule, napríklad ‘Globo’ alebo ‘Blanco Duro’ sú nazývané šalátové, takže nie sú určené na skladovanie a majú jemnejšiu chuť. Vyžadujú dlhú vegetáciu, preto ich treba pestovať z priesad, pričom na hriadke vydržia aj do septembra.
Cíbiky pre ozajstných labužníkov
Jemnú cibuľovú vňať si často doprajú aj tí, ktorí inak chuť čerstvej cibule neznesú. Chrumkavé cíbiky patria spolu s reďkovkou a šalátom k prvým jarným zeleninám. Väčšina záhradkárov na tento účel využíva klasické odrody cibule pestované zo semien alebo zo sadzačky, ktoré postupným konzumovaním zamlada pretŕha. Pravý labužníci si však pestujú špeciálne odrody určené priamo na zber za zelena. Typické je pre ne to, že spodná časť sa im tak rýchlo nezaguľacuje a je viac predĺžená. Rovnako chuť je oveľa jemnejšia. Takéto odrody bývajú na vrecúškach s osivom označené ako cibuľa zväzková alebo na zber za zelena.
Ozimná verzus zimná cibuľa
No schválne. Viete, aký je medzi nimi rozdiel? Tieto dva termíny sa totiž veľmi často nesprávne zamieňajú.
- Ozimná cibuľa je klasická cibuľa kuchynská, akurát ide o odrody vyšľachtené tak, aby dokázali prečkať zimu na hriadke a na jar vám ponúkli skorší zber úrody. Vysievajú sa začiatkom jesene a na jar zberajú buď s vňaťou, alebo ako takzvaná suchá cibuľa, no o niečo skôr než tá, ktorú vysejete na jar. Overené sú napríklad ozimné odrody ‘Hiberna’, ‘Augusta’ a ‘Winteria’.
- Cibuľa zimná je samostatný druh. Veľkej obľube sa teší v Ázii, v Japonsku sa dokonca pestujú aj formy s veľmi hrubými nepravými stvolmi označované negi alebo naga negi. Po celom svete je táto zelenina známa ako japanese leek, teda japonský pór. Aj v našich podmienkach ide o dostatočne mrazuvzdornú rastlinu na to, aby sa stala trvácou. Pokojne si ju vysejte do bylinkového záhona, kde duté stvoly s jemne cibuľovou chuťou bez problémov ponúkne aj počas zimy. Treba si len vybrať správnu odrodu, ktorá tvorí trsy. Cibule zimné prezentované na vrecúškach s osivom ako na zber za zelena sú zväčša určené len na jednosezónne pestovanie. Ide napríklad o odrody ‘Long White Koshigaya’, ‘Entita’, ‘Snow Queen F1’. Odrody ‘Gerda’ alebo ‘Red Toga’ sú spoľahlivo trváce.
Nebojte sa pestovať šalotku
Hoci nerastie tak, ako cibuľa kuchynská, teda, že po zasadení sadzačky zberáte jednu veľkú cibuľu, ale vytvorí akoby zhluk viacerých cibuliek. Tie sú menšie, než pri cibuli kuchynskej a tým, že vyrastajú pomerne husto pri sebe, bývajú z jednej strany sploštené. Šalotku môžete pestovať všade tam, kde sa darí klasickej cibuli, no pomerne dobre sa prispôsobí aj drsnejším klimatickým podmienkam. Chuťovo je jemnejšia, než cibuľa kuchynská a má tiež veľmi dobrú skladovateľnosť. Skúsiť môžete odrodu ‘Golden Gourmet’ alebo ‘Red Sun’ ponúkanú ako sadzačku, no na trhu dnes už nájdete tiež semená šalotky, napríklad odrody ‘Ambition F1’ a ‘Camelot F1’.
Čítajte viac Ktorú zeleninu treba sadiť v októbri? Jednoznačne šalotku: Nenafukuje, má jemnú chuť a darí sa jej všadePoraďme si navzájom
Máte overené odrody cibule, na ktoré nedáte dopustiť? Podeľte sa o svoje skúsenosti so záhradkármi v debate pod článkom. Ja túto sezónu zostanem verná odrode ‘Všetana’ a červenej ‘Karmen’, no bielu ‘Snowball’ chcem vymeniť za inú. Možno skúsim ‘White Globe’ a určite vysadím aj sadzačku šalotky.