Vedeli ste, že patrí k dvojročným až trvácim druhom, a že sa dlhý čas rozmnožovala výhradne vegetatívne, teda dcérskymi cibuľkami? Toto už dnes celkom neplatí, no lahodná chuť a dobrá trvanlivosť zostali.
Cibuľové hniezda
Šalotka nerastie tak, ako cibuľa kuchynská, teda, že po zasadení sadzačky zberáte jednu veľkú cibuľu, ale vytvorí akoby zhluk (hniezdo) viacerých cibuliek. Sú menšie, ako pri cibuli kuchynskej a tým, že vyrastajú pomerne husto pri sebe, bývajú z jednej strany sploštené.
Vydrží viac
Šalotka je chuťovo jemnejšia, než cibuľa kuchynská a má tiež veľmi dobrú skladovateľnosť. Nie je ničím výnimočným, že vydržala aj dva roky bez toho, aby vypučala. Môžete ju pestovať všade tam, kde sa darí klasickej cibuli, no pomerne dobre sa prispôsobí aj drsnejším klimatickým podmienkam. V záhrade, ak jej nájdete slnečné stanovište, ju s úspechom dopestujete tiež vo vyšších, pre cibuľu už nevhodných polohách.
Čítajte aj Toto musíte vyskúšať! Cibuľu vysejte už teraz a získate nielen skoršiu úrodu, ale aj ďalšie super výhodyNaše obľúbené
Odrody šalotky s jemnejšími listami majú spravidla vretenovité cibule, tie s hrubšou vňaťou sú skôr guľatejšie alebo sploštené. Sfarbenie vonkajších sukníc závisí od odrody, môže byť žlté alebo červenkasté až dofialova. Do istého času bolo možné, kúpiť len sadzačku, ako napríklad žltú ‘Golden Gourmet’ alebo červenú ‘Red Sun’.
Jarná šalotka zo semien
Veľkým prielomom pre záhradkárov je dnes už dostupné osivo (semená) šalotky. Žltá odroda ‘Ambition F1’, červená ‘Prisma F1’ a ‘Camelot F1’ sa totiž rozmnožujú semenami. Podľa zeleninára Ing. Petra Gajdoština sa sejú na jar podobne ako cibuľa kuchynská a do neskorého leta vám vyrastú stredne veľké, nedelené cibule šalotky. Pestovateľ, ale, upozorňuje, aby ste sa v ďalšom roku nepokúšali, vysádzať drobné cibuľky ako sadzačku. Klasické zhluky šalotky z nich nedopestujete.
Tip na skorú úrodu: Saďte v jeseni
Šalotku môžete vysádzať koncom februára až v marci (aby dobre využila zimnú vlahu) a zberať v polovici júna. Druhým vhodným termínom je začiatok až polovica októbra, kedy na hriadke prezimuje. Vyberte jej miesto najlepšie po strukovinách alebo zemiakoch – pôda musí byť v starej sile. Cibuľky saďte do hĺbky 6 až 10 cm, vďaka čomu ich nepoškodí ani silnejší mráz. Získate skoršiu úrodu, no ak by ste ju chceli ešte prirýchliť, na jar (koncom marca) hriadku na noc prekrývajte fóliovým tunelom, alebo aspoň bielou netkanou textíliou. Takto sa dajú prvé zbery urýchliť o 10 až 14 dní.
Čítajte viac Recept na najlepšiu domácu vegetu bez soli a konzervantov, plus praktické rady na sušenie zeleniny