Vážny škodca cesnaku už teraz ohrozuje porasty. Rastliny skrúti a následne celkom zničí: Účinná ochrana je len jedna

Škodí nielen na zimných odrodách cesnaku, ale aj na cibuli z jesennej sejby.

24.02.2024 14:00
cesnak Foto:
debata (1)

Nebezpečná mucha začína byť aktívna už pri veľmi nízkych teplotách vzduchu, pokojne pri 0 °C. Jej skorý jarný výskyt preto nie je ničím výnimočným, hlavne nie po takej miernej zime, akou je aktuálna. Výskyt fúzavky cesnakovej preto treba sledovať. Hlavne, ak s ňou máte opakovane nepríjemnú skúsenosť.

Ako na to: Jarná výsadba cesnaku
Video
Zdroj: Lucia Sedláček Harničárová/TV Pravda

Ideálne je umiestniť už vo februári do vzchádzajúceho porastu zimného cesnaku a cibule z jesennej sejby žlté vodné misky s lákadlom, takzvané Mörickeho (Moerickeho) misky, ktoré slúžia na monitorovanie dospelých jedincov škodcu a na určenie najvhodnejšieho termínu ošetrenia. Pre záhradkárov však nie je úplne jednoduché, túto pomôcku zohnať, no môžete si ju jednoducho vyrobiť z akejkoľvek žltej plastovej misky.

Práve žltá farba daného škodcu láka. Misku... Foto: SHUTTERSTOCK
žltá miska, monitoring, fúzavka cesnaková Práve žltá farba daného škodcu láka. Misku treba naplniť vodou a saponátom, ktorý splní úlohu zmáčadla. Na naozaj úspešné prilákanie škodcu sa ako lákadlo odporúča aj extrakt z cesnaku, cukru a octu. Návnada by mala byť umiestnená približne vo výške porastu a z oboch strán minimálne 20 cm od jeho okraja.

Samičky fúzavky cesnakovej kladú vajíčka priamo na rastliny alebo na pôdu v ich tesnej blízkosti už vo februári. Dokonca aj v prípade, že je cesnak ešte sčasti prekrytý snehom. Stačí, že je aspoň 0 °C. V tomto období už má zvyčajne 2 až tri listy. Larvy sa liahnu približne za dva týždne, už pri teplote 7 °C a najskôr poškodzujú základ najmladšieho centrálneho listu, ktorý žltne a stáča sa. V tejto fáze ho viete z rastliny veľmi ľahko vytiahnuť. Neskôr sa larvy zavŕtavajú nižšie do stonky a následne až do cibule, ktorá mäkne a hnije.

klíčky, naklíčovanie, predklíčovanie, zemiaky, výsadba, Čítajte aj Nedávate predklíčiť zemiaky? Robíte chybu. Spolu s drobným trikom získate „spod kopca“ viac kvalitných hľúz
Zaujímavosťou je, že v jednej rastline sa vždy vyvíja len jedna larva.
Masové liahnutie je typické pre marec, vývoj... Foto: ages.at
fúzavka cesnaková, kukly Masové liahnutie je typické pre marec, vývoj lariev trvá 25 až 35 dní. Dospelé larvy odchádzajú do pôdy, kde sa kuklia. Štádium kukly trvá mesiac a vyletené imága v júni prechádzajú do diapauzy. Škodca má za rok jednu generáciu.
Dobrou prevenciou proti fúzavke cesnakovej je včasné prekrytie cesnaku bielou netkanou textíliou. Funguje to rovnako, ako pri póre a mínerke pórovej. Cesnak by ste mali prekryť už pri prvom oteplení a nechať ho tak až do konca apríla.
Proti mínerke pórovej netreba zasahovať... Foto: Lucia Sedláček Harničárová
pór, mínerka pórová Proti mínerke pórovej netreba zasahovať chemicky. Dôkladné prekrytie hriadky bielou textíliou úplne stačí.

Kedy začať s chemickou ochranou?

Aplikácia insekticídov sa odporúča skoro na jar, v čase náletu múch, kým samičky ešte nestihnú naklásť vajíčka. Presné obdobie ich letu sa dá zistiť pomocou spomínaných návnad v žltých miskách. V regiónoch, kde sa tento škodca vyskytuje často, treba aplikáciu postreku vykonať hneď ako sa zistí výskyt múch. Pretože nálet trvá dlhší čas, po 10 dňoch treba postrek zopakovať. Povolené sú niektoré prípravky zo skupiny pyretroidov (Karate Zeon 5 CS, Samuraj). Insekticídy môžete aplikovať aj vo forme zálievky. Toto stačí spraviť len raz – 14 dní po prvom oteplení.

Rastliny napadnuté fúzavkou cesnakovou... Foto: cesnek.cz
cesnak, fúzavka cesnaková Rastliny napadnuté fúzavkou cesnakovou zaostávajú v raste, žltnú, ich listy sa deformujú, pričom najmladší list obyčajne odumiera. Poškodené rastliny môžu byť neskôr napadnuté saprofytickými mikroorganizmami, následkom čoho podliehajú hnilobe.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zimný cesnak #fúzavka cesnaková
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december