Nedávate predklíčiť zemiaky? Robíte chybu. Spolu s drobným trikom získate „spod kopca“ viac kvalitných hľúz

Termín vysádzania skorých zemiakov treba prispôsobiť vývoju počasia vo vašej lokalite, no vo všeobecnosti sa veľmi skoré, alebo tiež takzvané super skoré odrody sadia už začiatkom marca.

21.02.2024 14:00
klíčky, naklíčovanie, predklíčovanie, zemiaky,... Foto:
debata

Rozhodujúca je však teplota pôdy, ktorá by mala byť 5 až 7 °C, čo v našich najteplejších oblastiach zodpovedá práve začiatku prvého jarného mesiaca. Čím v chladnejšej lokalite záhradkárčite, tým neskôr skoré zemiaky saďte. Čas máte až do začiatku mája. Nie je dôvod ponáhľať sa, lebo hľuzy v neprehriatej pôde i tak nerastú. Zbytočne sa tak predlžuje ich vegetácia.

Náš tip

Ak nemáte inú možnosť a zemiaky musíte opakovane sadiť na rovnaký pozemok, pri kúpe sadiva sa zamerajte na vyššie stupne rozmnožovania označené ako C1/A alebo ELITA. Tieto môžete pri správnom pestovateľskom postupe vysadiť dva (C1) až tri roky (ELITA) po sebe.

Video
Zdroj: Lucia Sedláček Harničárová/Canva

Ak sa pýtate, či má predklíčovanie sadiva zmysel, odpoveď je, že rozhodne áno. A to nielen v prípade veľmi skorých odrôd zemiakov, čo je pre väčšinu znalých pestovateľov samozrejmé. Odborníci z Výskumného ústavu zemiakarského v Havlíčkovom Brode odporúčajú predklíčovanie sadiva bez ohľadu na dĺžku vegetácie zvolenej odrody. Podľa nich totiž na toto opatrenie väčšina reaguje pozitívne, konkrétne skorším zberom väčších hľúz.

cibuľa Čítajte aj Veľký prehľad odrôd cibule: Od klasiky až po menej známe špeciality pre labužníkov. Vieme, ktoré sa (ne)oplatia

Ako predklíčovať?

Nie je to žiadna veda. Nepotrebujete špeciálne prepravky, ani desiatky podložiek na vajíčka, ktoré sa často prezentujú za najlepšie práve na predklíčovanie zemiakov. Oveľa dôležitejšia je dĺžka a teplota predklíčovania, aby ste dosiahli kvalitné klíčky.

Zdravé a kvalitné klíčky, z ktorých možno... Foto: SHUTTERSTOCK
zemiaky, klíčky, naklíčovanie, predklíčovanie, správne Zdravé a kvalitné klíčky, z ktorých možno očakávať silné rastliny sú pevné, hrubšie a kratšie. Ich farba závisí od farby odrody.

Kedy začať?

Ideálne by malo predklíčovanie zemiakov trvať šesť týždňov, respektíve najmenej šesť týždňov pred plánovaným termínom sadenia by ste mali sadivo (certifikované hľuzy zemiakov určené na vysádzanie) dať do tmavej miestnosti s teplotou 8 až 12 °C. V polovici predklíčovania, teda po troch týždňoch, prípadne po vytvorení sa 3 až 5 mm dlhých klíčkov hľuzy prenesiete na svetlo a zaistíte teplotu 12 až 18 °C.

Takto naklíčené zemiaky nie sú na výsadbu... Foto: SHUTTERSTOCK
zemiaky, predklíčovanie, naklíčovanie, klíčky, nesprávne Takto naklíčené zemiaky nie sú na výsadbu najlepšie. Klíčky sú príliš dlhé, ľahko sa vylomia, sú tenké a neduživé. Toto sa stane, keď hľuzy necháte príliš dlho v tmavom priestore pri vyššej teplote.

Vrcholový sa oplatí vylomiť

Skúsení pestovatelia a odborníci na zemiakové sadivo odporúčajú vylomenie vrcholového klíčka, čím podporíte pučanie ďalších, dovtedy brzdených týmto hlavným. Zvýšite tak šancu tvorby viacerých stoniek a tým aj hľúz „pod kopcom“.

zemiaková pyramída, zemiaky Čítajte viac Pestujte zemiaky inak: Záhonovú pyramídu ocenia tí, čo nemajú miesto na brázdy a čas na kopčenie

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zemiaky #nakličovanie #skoré zemiaky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december