Objavte 6 prírodných parfumov: Toto sú najvoňavejšie izbové rastliny, ktoré môžete úspešne pestovať

Kvety sú jedným z najkrajších darov prírody. Tešia nás nielen vizuálnou krásou, ale aj hypnotizujúcou vôňou. Hoci, nie všetky kvety voňajú. Prečo je to tak?

26.01.2024 06:00
izbové rastliny, žena Foto:
debata
Vypočujte si audioverziu článku - číta Lukáš, hlas umelej inteligencie.
Našli ste chybu? Dajte nám vedieť.

Rastliny produkujú aromatické oleje a rôzne iné zlúčeniny, ktoré sú zodpovedné za ich jedinečné vône, pričom ide o výsledok zložitých biochemických procesov. Aromatické zlúčeniny sú často vylučované špeciálnymi bunkami alebo žľazami, a ich primárnym účelom je prilákať opeľovače, ako sú včely či motýle. Vôňa kvetov je preto v prírode úzko spojená s ich reprodukčným procesom.

Ale nie len kvety produkujú vône. Niektoré rastliny, ako napríklad voňavé muškáty, šíria vôňu prostredníctvom listov, a dokonca ponúkajú bohatú paletu aróm, od sladkej cukríkovej až po sviežu citrónovú.

Niektoré voňavé muškáty dokonca odpudzujú... Foto: SHUTTERSTOCK
komár, repelent, muškát Niektoré voňavé muškáty dokonca odpudzujú komáre a muchy.

Toto je výber tých najvoňavejších rastlín, ktoré môžete úspešne pestovať ako izbové a získať tak živé arómolampy. Každá z nich vaše zmysly obohatí trochu iným spôsobom.

izbové rastliny, spálňa Čítajte aj Top 17 izboviek, ktoré patria do spálne: Vzduch zbavia škodlivín a zaistia vám zdravý spánok ako na obláčiku

Zámena je častá, ale o nič vás nepripraví

Keď sa povie voňavá izbová rastlina, určite si takmer každý ako prvý predstaví jazmín mnohokvetý (Jasminum polyanthum). Táto popínavka je známa svojimi výrazne voňavými kvetmi. Zaujímavé je, že vôňa sa najviac uvoľňuje večer a v noci. Toto jej zosilnenie po zotmení je prispôsobením rastliny k tomu, aby prilákala nočné opeľovače (nočné motýle). Vôňa jazmínu upokojuje a vytvára príjemnú atmosféru. Niet divu, že sa často používa v parfumérii či v arómoterapii.

Pri kúpe rastliny si však treba dať pozor na veľmi častú zámenu, ktorá spôsobuje pestovateľské zmätky. Dostať sa u nás k pravému jazmínu mnohokvetému nie je úplne jednoduché. Nejde o bežne predávanú izbovku. Ak aj natrafíte na rastlinu, vzhľadom veľmi podobnú jazmínu, s najväčšou pravdepodobnosťou to bude vencovec kvetnatý (Stephanotis floribunda), ktorý sa často označuje za madagaskarský jazmín, lebo je pôvodom z Madagaskaru, kým jazmín pochádza z Číny. Jeho kúpou však o nič neprídete, skôr naopak. Listy sú síce iné, no kvety veľmi podobné tým jazmínovým a rovnako intenzívne voňajúce. Veľkou výhodou je, že rastlina nie je taká náročná na pestovateľské podmienky a vhodné miesto jej tak určite nájdete v akomkoľvek byte. Rovnako ako v prípade jazmínu ide o popínavku, preto sa dá viesť napríklad po oblúkovitej opore. Táto rastlina potrebuje dostatok svetla a pravidelnú zálievku, vyššia vzdušná vlhkosť je výhodou, preto sa osvedčilo pestovanie vencovca v kúpeľni s oknom. Jeho vôňa má upokojujúce účinky a pomáha pri relaxácii.

Na krajoch vidíte jazmín, uprostred na oporách... Foto: flowercouncil.co.uk
jazmín, vencovec Na krajoch vidíte jazmín, uprostred na oporách vencovce a medzi nimi ešte gardénie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #izbové rastliny
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december