Top 17 izboviek, ktoré patria do spálne: Vzduch zbavia škodlivín a zaistia vám zdravý spánok ako na obláčiku

Spánok v zdravom prostredí, je jednou zo základných zásad kvalitného života. Dosiahnete ho aj výberom tých správnych rastlín. Vieme, ktoré sa postarajú o lepší vzduch vo vašej spálni.

29.12.2023 08:13
izbové rastliny, spálňa Foto:
debata (1)

Mnohé z druhov sú bežnou súčasťou nejednej domácnosti, lebo patria medzi často pestované izbovky. Ak sa nájdu aj u vás, preneste si ich do spálne. Vzduch prečistí lišajovec (Phalaenopsis), teda u nás najpestovanejšia orchidea, sansevieria (Sansevieria) známejšia ako svokrin jazyk a najobľúbenejšia bytová palma chamédorea (Chamaedorea).

Chamédorea Foto: SHUTTERSTOCK
chamédorea Chamédorea
Rastliny produkujú kyslík a pohlcujú oxid uhličitý, no tiež uvoľňujú vodu v podobe vodnej pary, a tým zvlhčujú vzduch v miestnosti.

Zbavia vás chemických výparov

Niektoré rastliny sú skutočnými majstrami v odstraňovaní zdraviu škodlivých látok z prostredia.

  • Tak napríklad formaldehyd, ktorý je súčasťou tabakového dymu alebo rôznych lepidiel používaných aj pri výrobe nábytku obzvlášť dobre zo vzduchu pohlcuje brečtan popínavý (Hedera helix). Ako izbovku ho môžete pestovať v závesných košíkoch, zhotoviť mu rám alebo tyč, po ktorej sa bude popínať.
  • Chemických škodlivín v ovzduší vám úspešne zbavia aj figovníky. Potrebujú však dostatok svetla (hlavne malolisté druhy), no nie priame slnečné žiarenie. Medzi veľmi obľúbené patria figovník lesklý ‘Reginald’ (Ficus benjamina), a z veľkolistých figovník kaučukový ‘Robusta’ (F. elastica).
Figovník kaučukový Foto: SHUTTERSTOCK
figovník kaučukový Figovník kaučukový
  • Spomedzi dracén je najefektívnejšia v pohlcovaní nečistôt z ovzdušia dracéna voňavá ‘Janet Craig’ (Dracaena fragrans).
  • Odborníkom na čistý vzduch je aj obľúbený lopatkovec (Spathiphyllum). Dobre znáša nedostatok svetla, a tak vyplní každý nevyužitý kút. Odstráni acetón, benzén a iné toxíny.
Lopatkovec Foto: SHUTTERSTOCK
lopatkovec Lopatkovec
izbové rastliny, izbovky, vo vode Čítajte viac Top 10 izbových rastlín, ktoré môžete pestovať vo vode: Bez substrátu či drahej hydropónie, jednoducho v pohári

Zdravý vzduch v spálni vám zaistia aj:

  • zelenec chochlatý (Chlorophytum comosum)
  • nefrolepka vznešená (Nephrolepis exaltata)
  • prútovnica štíhla (Rhapis excelsa)
  • syngónium stopkatolisté (Syngonium podophyllum)
  • aspidistra vyššia (Aspidistra elatior)
  • šlumbergera (Schlumbergera) – vianočný kaktus
  • hatiora (Hatiora) – veľkonočný kaktus
  • aloa strakatá (Aloë variegata)
  • echmea pásikovaná (Aechmea fasciata)

Doplňte ich nočnými pomocníkmi

Počas noci sú dôležité aj rastliny pôvodom zo suchých oblastí. Keďže sú vo svojej domovine počas dňa vystavené silnému slnečnému žiareniu, fungujú s obráteným režimom. Počas dňa sa bránia nadmernej strate vody a tak v noci pútajú oxid uhličitý produkovaný inými rastlinami v procese dýchania. Preto sú sukulenty, kaktusy, prýštce, mnohé bromélie a orchidey rovnako užitočnými pomocníkmi v zlepšovaní kvality spánku.

vianočná ruža, vianočná hviezda, prýštec najkrajší Čítajte viac Pestovatelia odhalili tajomstvo krásne vyfarbených vianočných ruží a pridali rady, aby vám vydržali dlhé mesiace

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #spálňa #izbové rastliny #výber izboviek
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december