Recept na najlepšiu domácu vegetu bez soli a konzervantov, plus praktické rady na sušenie zeleniny

Lucia Sedláček Harničárová | 02.10.2023 14:00
sušenie, zelenina Foto:
Určite si z času na čas nasušíte niektorú z byliniek, či už na neskoršie použitie pri varení, alebo na prípravu liečivého čaju. Bežné je aj sušenie ovocia, no už málokto sa pustí do zeleniny. Je to však škoda.

Veľkou výhodou sušenia je, že počas tohto procesu sa z použitých surovín postupne odparuje voda, čím sa zamedzuje nežiaducemu rozvoju mikroorganizmov. Preto, či už sušíte ovocie, zeleninu, bylinky alebo huby, nie je potrebné, pridávať k nim konzervačné prípravky, a to sa oplatí.

Pri akej teplote sušiť

Správne vysušená zelenina môže obsahovať najviac päť percent vody, aby sa nekazila. Sušiť môžete na slnku, alebo v rúre, no úplne najlepšia je originálna sušička potravín. Pre zachovanie čo najviac vitamínov a iných zdraviu prospešných látok sa odporúča, nastaviť teplotu v závislosti od druhu v rozmedzí 30 až 60 °C. My však máme najlepšiu skúsenosť s 50 °C, kedy zelenina nestvrdne, ale zostane pružná, hoci je dobre vysušená. Ak môžete sušiť bez prístupu svetla, je to ideálny stav. Konečný produkt si zachová pekný vzhľad – pôvodnú farbu.

cvikla Čítajte viac Takmer zázračný všeliek pomôže s vysokým cholesterolom, ochráni srdce, upraví trávenie a vydrží vám v zásobe celú zimu

Sušička nie je odpadkový kôš

Aj pri sušení zeleniny platí, že treba používať dobre dozreté a zdravé plody. Sušenie rozhodne neslúži na spracovanie nahnitých zelenín, ktoré napríklad nemôžete uchovať v pivnici na neskôr. Pamätajte na to, že ak je raz plod nahnitý alebo s viditeľnou plesňou, poškodený je už celý. Nestačí odrezať zlú časť. Čo však môžete využiť na sušenie, je zelenina drobná, rôzne deformovaná(na­príklad korene mrkvy, petržlenu a podobne), alebo taká, ktorú poškodíte náradím počas zberu, a tým pádom už nepatrí do pivnice.

Nakrájané kúsky zeleniny ukladajte na sušiace... Foto: SHUTTERSTOCK
sušenie, zelenina Nakrájané kúsky zeleniny ukladajte na sušiace sitá alebo do sušičky rovnomerne tesne vedľa seba, ale len v jednej vrstve. Takto sa rýchlejšie a hlavne rovnomerne usušia.

Skladovanie po vysušení

Aby sušená zelenina dlho vydržala bez straty kvality, treba ju správne uskladniť. Ak nemáte v byte či dome problém s vlhkosťou, pokojne využite husto tkané plátenné vrecúška. V nich zeleninu odložte v suchu, tme a chlade (teplota s uskladnenými produktmi by nemala byť nad 15 °C). V opačnom prípade sú lepšie sklenené nádoby so šraubovacími uzávermi, do ktorých, ale, vkladajte až vychladnutú zeleninu. Obsah pravidelne kontrolujte, aby ste mali istotu, že nevlhne, inak hrozí vytvorenie plesní.

kapusta, postrek Čítajte viac Zbavte sa vošiek bez chémie nielen na kapuste: 8 ľudových metód vám ušetrí nervy aj peniaze

Sušená kapusta? Vyskúšajte a budete prekvapení, ako super chutí

Ako prípravu na sušenie treba hlávku kapusty rozobrať na jednotlivé listy a tie dôkladne umyť. Potom vyrežte hrubú žilnatinu (rebrá) listov a zvyšok nakrájajte na asi centimeter široké pásiky. Blanšírujte v pare 2 až 3 minúty. Takto pripravené prúžky kapusty sa snažte rozložiť na pláta sušičky alebo sitá v čo najtenšej vrstve. Sušte pri teplote 50 °C asi 4 až 5 hodín. Pravidelne ich kontrolujte, pričom dobre usušené sa musia drobiť. Takúto sušenú kapustu môžete použiť do polievok, alebo ak ozdobu varených pokrmov.

Sušením sa v zelenine koncentrujú prírodné... Foto: SHUTTERSTOCK
sušenie, zelenina Sušením sa v zelenine koncentrujú prírodné cukry, takže bude sladšia s výraznejšou chuťou.

Treba zeleninu blanšírovať?

Áno, niektoré druhy zeleniny (mrkva, hrach, kapusta, tekvica, brokolica, zeler), je pred sušením, rovnako, ako keď ich dávate do mrazničky vhodné blanšírovať. Minimalizuje tak riziko výskytu nežiaducich mikroorganizmov, no tiež dôjde k lepšiemu zachovaniu farby a urýchli sa aj proces sušenia, lebo na povrchu sa vytvoria voľným okom neviditeľné póry. Blanšíruje sa tak, že zeleninu upravenú na sušenie dáte do hrnca s vriacou vodou a následne rýchlo schladíte v mise s vodou a ľadom. Po chvíľke scedíte, necháte odkvapkať a dáte sušiť. Jednotlivé časy blanšírovania sa líšia podľa druhu. Napríklad mrkva by sa mala blanšírovať 3,5 minúty, hrach dve, tekvica minútu, brokolica dve až tri.

Zelenina Úprava pred sušením Blanšírovanie Odporúčený čas sušenia (hodiny) Použitie
Mrkva, petržlen, paštrnák Nakrájať na kolieska alebo plátky 3,5 minúty 8 až 10 Polievky, omáčky, zdravé čipsy
Petržlen vňaťový Nechať v celku Nevyžaduje 3 až 4 Polievky, šaláty, prizdobenie jedál
Zeler, cvikla Nakrájať na polcentimetrové plátky Zeler 0,5 až 2 minúty, cviklu v celku predvariť 25 až 30 minút 6 až 8 Šaláty, polievky, nátierky, zdravé čipsy
Karfiol, Rozdeliť na menšie ružičky (do jedného centimetra) namočiť do slanej vody 2 až 3 minúty vo vode s octom (na 1 liter vody 1 čajová lyžička octu) 8 až 10 Zdravé čipsy
Brokolica Rozdeliť na menšie ružičky (do jedného centimetra) 2 až 3 minúty 8 až 10 Zdravé čipsy
Cibuľa Nakrájať na polcentimetrové plátky a kvôli výraznej aróme sušiť samostatne Nevyžaduje 6 až 10 Polievky, šaláty, prizdobenie jedál
Paprika Nakrájať na 5 mm prúžky Nevyžaduje 8 až 10 Polievky, omáčky, ragú
Čili papričky Plody s tenkou stenou sušiť v celku. Mäsité prekrojiť na polovicu alebo štvrtiny. Nevyžadujú 8 až 9 Pomlieť na čili prášok, v celku do pokrmov
Pór Nakrájať na kolieska Nevyžaduje 6 až 8 Polievky, omáčky
Kapusta, kel kučeravý Nakrájať na prúžky alebo listy natrhať na menšie kúsky V pare 2 až 3 minúty 4 až 8 Podrvené na prášok do nátierok, polievok, omáčok, listy kelu ako čipsy, prizdobenie jedál
Pri blanšírovaní treba dať zeleninu do vriacej... Foto: SHUTTERSTOCK
zelenina, blanšírovanie Pri blanšírovaní treba dať zeleninu do vriacej vody a potom ju prudko schladiť.
rajčiny, recept, omáčka Čítajte viac Super rýchle tipy na spracovanie rajčín do zásoby: Pečené bez litrov oleja alebo zavárané bez prenikavej chuti octu

Zdravá domáca vegeta: Vyskúšajte a inú už nikdy pri varení nepoužijete

Namiešať si ju môžete podľa svojich chuťových preferencií. Dôležité je, že obsahuje žiadne chemické konzervanty. Navyše sa dá pripraviť aj bez soli. Takýto je základný recept, no to, čo do neho pridáte alebo čo z neho uberiete, je len na vás.

Potrebujete: hrsť vňate ligurčeka • hrsť vňate petržlenu • hrsť vňate zeleru • 1 kg mrkvy • 500 g petržlenu • 1 pór • 1 paštrnák • 1 kaleráb • kúsok zeleru • 2 červené papriky • 3 až 4 strúčiky cesnaku • 2 cibule • kurkumu • soľ

Zeleninu nasekajte nadrobno, ideálne pomocou elektrického sekáčika. Každý druh je dobré, sušiť samostatne, pretože to trvá rôzne dlhý čas. Vňate sekať nemusíte, usušte ich v celku – ľahko sa podrvia. Po dôkladnom usušení všetko spolu zmiešajte, pridajte trochu kurkumy pre peknú farbu, a ak chcete tak aj soľ. Všeobecné odporúčanie pri príprave domácej vegety znie: koľko gramov suchej zmesi zeleniny máte, toľko gramov soli do nej primiešajte. Skladujte v sklenených pohároch s dobrým uzatváraním, aby vegeta nenavlhla.

Náš tip: Ak do vegety pridávate soľ, na... Foto: SHUTTERSTOCK
vegeta, domáca vegeta, sušenie, zelenina Náš tip: Ak do vegety pridávate soľ, na zvýraznenie chuti primiešajte aj práškový cukor. Ideálne toľko gramov, koľko je 10 percent hmotnosti výslednej zmesi suchej zeleniny so soľou.
ligurček Čítajte viac Obľúbená maggi bylinka v sebe skrýva 11 skvelých benefitov, no v dvoch prípadoch je naozaj nebezpečná

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ