Recept na najlepšiu domácu vegetu bez soli a konzervantov, plus praktické rady na sušenie zeleniny
Veľkou výhodou sušenia je, že počas tohto procesu sa z použitých surovín postupne odparuje voda, čím sa zamedzuje nežiaducemu rozvoju mikroorganizmov. Preto, či už sušíte ovocie, zeleninu, bylinky alebo huby, nie je potrebné, pridávať k nim konzervačné prípravky, a to sa oplatí.
Pri akej teplote sušiť
Správne vysušená zelenina môže obsahovať najviac päť percent vody, aby sa nekazila. Sušiť môžete na slnku, alebo v rúre, no úplne najlepšia je originálna sušička potravín. Pre zachovanie čo najviac vitamínov a iných zdraviu prospešných látok sa odporúča, nastaviť teplotu v závislosti od druhu v rozmedzí 30 až 60 °C. My však máme najlepšiu skúsenosť s 50 °C, kedy zelenina nestvrdne, ale zostane pružná, hoci je dobre vysušená. Ak môžete sušiť bez prístupu svetla, je to ideálny stav. Konečný produkt si zachová pekný vzhľad – pôvodnú farbu.
Čítajte viac Takmer zázračný všeliek pomôže s vysokým cholesterolom, ochráni srdce, upraví trávenie a vydrží vám v zásobe celú zimuSušička nie je odpadkový kôš
Aj pri sušení zeleniny platí, že treba používať dobre dozreté a zdravé plody. Sušenie rozhodne neslúži na spracovanie nahnitých zelenín, ktoré napríklad nemôžete uchovať v pivnici na neskôr. Pamätajte na to, že ak je raz plod nahnitý alebo s viditeľnou plesňou, poškodený je už celý. Nestačí odrezať zlú časť. Čo však môžete využiť na sušenie, je zelenina drobná, rôzne deformovaná(napríklad korene mrkvy, petržlenu a podobne), alebo taká, ktorú poškodíte náradím počas zberu, a tým pádom už nepatrí do pivnice.
Skladovanie po vysušení
Aby sušená zelenina dlho vydržala bez straty kvality, treba ju správne uskladniť. Ak nemáte v byte či dome problém s vlhkosťou, pokojne využite husto tkané plátenné vrecúška. V nich zeleninu odložte v suchu, tme a chlade (teplota s uskladnenými produktmi by nemala byť nad 15 °C). V opačnom prípade sú lepšie sklenené nádoby so šraubovacími uzávermi, do ktorých, ale, vkladajte až vychladnutú zeleninu. Obsah pravidelne kontrolujte, aby ste mali istotu, že nevlhne, inak hrozí vytvorenie plesní.
Čítajte viac Zbavte sa vošiek bez chémie nielen na kapuste: 8 ľudových metód vám ušetrí nervy aj peniazeSušená kapusta? Vyskúšajte a budete prekvapení, ako super chutí
Ako prípravu na sušenie treba hlávku kapusty rozobrať na jednotlivé listy a tie dôkladne umyť. Potom vyrežte hrubú žilnatinu (rebrá) listov a zvyšok nakrájajte na asi centimeter široké pásiky. Blanšírujte v pare 2 až 3 minúty. Takto pripravené prúžky kapusty sa snažte rozložiť na pláta sušičky alebo sitá v čo najtenšej vrstve. Sušte pri teplote 50 °C asi 4 až 5 hodín. Pravidelne ich kontrolujte, pričom dobre usušené sa musia drobiť. Takúto sušenú kapustu môžete použiť do polievok, alebo ak ozdobu varených pokrmov.
Treba zeleninu blanšírovať?
Áno, niektoré druhy zeleniny (mrkva, hrach, kapusta, tekvica, brokolica, zeler), je pred sušením, rovnako, ako keď ich dávate do mrazničky vhodné blanšírovať. Minimalizuje tak riziko výskytu nežiaducich mikroorganizmov, no tiež dôjde k lepšiemu zachovaniu farby a urýchli sa aj proces sušenia, lebo na povrchu sa vytvoria voľným okom neviditeľné póry. Blanšíruje sa tak, že zeleninu upravenú na sušenie dáte do hrnca s vriacou vodou a následne rýchlo schladíte v mise s vodou a ľadom. Po chvíľke scedíte, necháte odkvapkať a dáte sušiť. Jednotlivé časy blanšírovania sa líšia podľa druhu. Napríklad mrkva by sa mala blanšírovať 3,5 minúty, hrach dve, tekvica minútu, brokolica dve až tri.
Zelenina | Úprava pred sušením | Blanšírovanie | Odporúčený čas sušenia (hodiny) | Použitie |
---|---|---|---|---|
Mrkva, petržlen, paštrnák | Nakrájať na kolieska alebo plátky | 3,5 minúty | 8 až 10 | Polievky, omáčky, zdravé čipsy |
Petržlen vňaťový | Nechať v celku | Nevyžaduje | 3 až 4 | Polievky, šaláty, prizdobenie jedál |
Zeler, cvikla | Nakrájať na polcentimetrové plátky | Zeler 0,5 až 2 minúty, cviklu v celku predvariť 25 až 30 minút | 6 až 8 | Šaláty, polievky, nátierky, zdravé čipsy |
Karfiol, | Rozdeliť na menšie ružičky (do jedného centimetra) namočiť do slanej vody | 2 až 3 minúty vo vode s octom (na 1 liter vody 1 čajová lyžička octu) | 8 až 10 | Zdravé čipsy |
Brokolica | Rozdeliť na menšie ružičky (do jedného centimetra) | 2 až 3 minúty | 8 až 10 | Zdravé čipsy |
Cibuľa | Nakrájať na polcentimetrové plátky a kvôli výraznej aróme sušiť samostatne | Nevyžaduje | 6 až 10 | Polievky, šaláty, prizdobenie jedál |
Paprika | Nakrájať na 5 mm prúžky | Nevyžaduje | 8 až 10 | Polievky, omáčky, ragú |
Čili papričky | Plody s tenkou stenou sušiť v celku. Mäsité prekrojiť na polovicu alebo štvrtiny. | Nevyžadujú | 8 až 9 | Pomlieť na čili prášok, v celku do pokrmov |
Pór | Nakrájať na kolieska | Nevyžaduje | 6 až 8 | Polievky, omáčky |
Kapusta, kel kučeravý | Nakrájať na prúžky alebo listy natrhať na menšie kúsky | V pare 2 až 3 minúty | 4 až 8 | Podrvené na prášok do nátierok, polievok, omáčok, listy kelu ako čipsy, prizdobenie jedál |
Zdravá domáca vegeta: Vyskúšajte a inú už nikdy pri varení nepoužijete
Namiešať si ju môžete podľa svojich chuťových preferencií. Dôležité je, že obsahuje žiadne chemické konzervanty. Navyše sa dá pripraviť aj bez soli. Takýto je základný recept, no to, čo do neho pridáte alebo čo z neho uberiete, je len na vás.
Potrebujete: hrsť vňate ligurčeka • hrsť vňate petržlenu • hrsť vňate zeleru • 1 kg mrkvy • 500 g petržlenu • 1 pór • 1 paštrnák • 1 kaleráb • kúsok zeleru • 2 červené papriky • 3 až 4 strúčiky cesnaku • 2 cibule • kurkumu • soľ
Zeleninu nasekajte nadrobno, ideálne pomocou elektrického sekáčika. Každý druh je dobré, sušiť samostatne, pretože to trvá rôzne dlhý čas. Vňate sekať nemusíte, usušte ich v celku – ľahko sa podrvia. Po dôkladnom usušení všetko spolu zmiešajte, pridajte trochu kurkumy pre peknú farbu, a ak chcete tak aj soľ. Všeobecné odporúčanie pri príprave domácej vegety znie: koľko gramov suchej zmesi zeleniny máte, toľko gramov soli do nej primiešajte. Skladujte v sklenených pohároch s dobrým uzatváraním, aby vegeta nenavlhla.
© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ