Hlavnou konzumnou časťou je koreňová buľva, no dnes už mnohí záhradkári vedia, že chutné sú aj mladé listy.
Je jednou z najvýživnejších jesenných zelenín
Typické červenofialové sfarbenie buliev určuje vysoký obsah rastlinných farbív antokyánov. Ide o rovnaké látky, ako nájdete v čučoriedkach, v černiciach, v arónii a v ďalších tmavých plodoch či už ovocia alebo zeleniny. Tieto prírodné farbivá sú známe tým, že:
- podporujú hojenie rán a zlepšujú stav poškodeného tkaniva.
- Priaznivo vplývajú na srdce a cievy – ochraňujú ich pred poškodením, ktoré môže spôsobiť vysoký cholesterol.
- Zohrávajú dôležitú úlohu pri odbúravaní tukov a sú nápomocné pri vredovej chorobe žalúdka.
- Podporujú funkciu mozgu a sú prospešné pre zrak.
Okrem už spomenutých antokyánov vám cvikla zaručí aj pomerne bohatý prídel:
- pektínov a organických kyselín, hlavne jablčnej, vínnej a citrónovej,
- rozpustnej vlákniny, ktorá znižuje obsah cukru a cholesterolu v krvi,
- nerozpustnej vlákniny, ktorá podporuje dobré fungovanie trávenia,
- betaínu, dnes označovaného za veľmi dôležitý výživový doplnok.

Cvikla pôsobí proti kôrnateniu tepien, podporuje činnosť pečene. Vo všeobecnosti má pozitívny vplyv na krvotvorbu, prospieva pri liečbe hypertenzie, arteriosklerózy a iných ochorení srdca a krvného obehu.
