Zhnité ovocie, mravce, zápach aj príliš veľa pokosenej trávy: Toto sú 4 veľké problémy kompostovania a ich riešenia

Kompostovanie je na prvý pohľad veľmi jednoduché. Stačí miesto v kúte záhrady, plastový kompostér alebo ohrádka narýchlo zhotovená zo starých paliet a potom už len do nej pridávať všetok rastlinný odpad zo záhrady a bioodpad z kuchyne. Ako mávnutím čarovného prútika za pár mesiacov získate záhradnícky poklad v podobe voňavého a pre rastliny výživného kompostu.

03.09.2023 14:00
kompost Foto:
debata (1)

Odpustite nám trochu záhradníckej fikcie. Na chvíľu sme sa nechali uniesť predstavou, aké krásne by to mohlo byť. No kompostovanie je v skutočnosti celkom veda, respektíve činnosť, o ktorej musíte mať aspoň základné povedomie, inak sa zmení na smradľavý horor nielen pre vás, ale aj pre susedov.

Prečo kompost zapácha?

Vždy sa to týka jeho príliš vysokej vlhkosti a teda nesprávneho pomeru pridávaných surovín a nedostatku vzduchu. Kompost zapácha hlavne vtedy, keď naraz kompostujete napríklad príliš veľa mokrého (dusíkatého) rastlinného materiálu, napríklad pokosenej trávy či buriny. Prípadne, ak vám do kompostu dlho prší. Suroviny s vysokou vlhkosťou musíte miešať s tými, čo sú suché a ťažšie sa rozkladajú (drevná štiepka, lístie, nasekané konáriky) Rovnako pomôže, ak má kompostovisko striešku, alebo ho aspoň počas dažďov prekryjete geotextíliou – nie igelitom.

Vždy je dobré, odkladať si bokom suché konáre,... Foto: SHUTTERSTOCK
kompost Vždy je dobré, odkladať si bokom suché konáre, suché stonky trvaliek, suché steblá okrasných tráv či suché opadané lístie. V jesenných mesiacoch je tohto materiálu veľa, no počas sezóny vám bude pri kompostovaní chýbať.

Kompostovisko je jedno veľké mravenisko

V prípade, že v komposte objavíte mraveniská, ide o opačný problém – hromada je príliš suchá. Rovnako zvykne platiť to, že sa s kompostom nehýbe – nie je dostatočne prehadzovaný a tak v ňom majú mravce pokoj na rozširovanie svojej kolónie. Určite pomôže, keď kompost prevlhčíte a pravidelne ho budete prehadzovať (prekopávať). V krátkom čase tak mravce vypudíte.

Príliš suchý kompost sa nebojte preliať vodou a... Foto: SHUTTERSTOCK
kompost Príliš suchý kompost sa nebojte preliať vodou a prehodiť ho.

Patria zhnité a plesnivé plody do kompostu?

Samozrejme. Hoci sa určite stretnete s rôznymi inými názormi, faktom je, že v dobre založenom a používanom komposte nemôžu byť zhnité či plesnivé plody problém. Samozrejme, stále treba myslieť na správny pomer suchých a mokrých surovín (1 : 1), aby rozkladné procesy prebiehali správne a nešíril sa zápach. Ak máte teda opadaných a zhnitých jabĺk príliš veľa, môžete ich dať na kopu bokom a pridávať postupne (treba zvážiť prípadný zápach), alebo ich môžete zakopať dostatočne hlboko na voľné hriadky (v pôde sa postupne rozložia a vyživia ju). Rozhodne však nepatria do lesa, ani na okraj poľa.

kompost, kompostovanie Čítajte viac 3 najväčšie mýty o kompostovaní: Priznajte sa, ktorému ste dodnes verili? Najviac záhradkárov podľahne číslu dva

Ako kompostovať veľké množstvo pokosenej trávy bez dostatku suchého materiálu?

Tráva je jeden z najväčších problémov pri kompostovaní, lebo na mnohých záhradách ako zvyškový rastlinný materiál prevláda. Ak teda máte veľký trávnik, je dobré, celoročne si uchovávať bokom suché materiály – opadané lístie, konáre po reze stromov a krov, trvaliek, staré kartóny (ideálne nastrihané, nadrvené či inak zmenšené) a postupne ich v sezóne miešať s pokosenou trávou. Ak ich k dispozícii nemáte, treba používať urýchľovače kompostovania (biopreparáty obsahujúce mikrobiologickú kultúru doplnenú o enzýmy). Aj v tomto prípade je však dôležité, celý kompost z času na čas prevzdušniť prehodením vidlami.

Veľké množstvo pokosenej trávy na kompost naraz... Foto: SHUTTERSTOCK
kompost Veľké množstvo pokosenej trávy na kompost naraz nepatrí. Ak však nemáte inú možnosť, používajte aspoň urýchlovače kompostovania. Vyrovnajú nedostatok suchých (uhlíkatých) materiálov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #kompostovanie #kompost
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december