Pomaly pečené, no nie s litrami oleja
Paradajky stačí pomaly upiecť a približne týždeň vydržia v chladničke, alebo ich zamrazte a majte po ruke vlastné zásoby z letných hriadok až šesť mesiacov. Pečte naozaj pomaly, lebo len tak sa zvýrazní ich skvelá rajčiaková chuť a sladkosť.

Budete potrebovať: 10 šálok cherry paradajok • 1 šálku extra panenského olivového oleja • pol šálky nasekaných vetvičiek čerstvého tymianu alebo rozmarínu • jemne mletú morskú soľ podľa chuti
- Rúru si predhrejte na 100 °C. Podľa veľkosti rúry si pripravte plechy, vysteľte ich papierom na pečenie.
- Paradajky umyte, prekrojte na polovicu a uložte reznou plochou nahor na pripravené plechy.
- Pokvapkajte ich olivovým olejom, posypte čerstvými bylinkami a soľou podľa chuti (v prvom kroku radšej menším množstvom, neskôr radšej soľ dosypete).
- Pečte v závislosti od vašej rúry asi tri hodiny, pričom každých 45 minút plechy v rámci umiestnenia v roštoch vymieňajte – stredný dajte najvyššie, vrchný dole a spodný do stredu, aby sa paradajky piekli rovnomerne.
- Po vychladnutí nimi naplňte zaváraninové poháre až povrch a dajte do mrazničky.

Zaváraný šalát bez prenikavej chuti octu
Nedajte sa odradiť tým, že ide o ďalšiu klasiku. V skutočnosti je v tomto náleve octu také malé množstvo, že ho v konečnom produkte vôbec necítiť. Ide o dokonalú rovnováha medzi sladkým a slaným, pričom chute si navzájom odovzdá aj zelenina. Množstvo použitých surovín si upravte podľa toho, koľko zeleniny chcete týmto spôsobom spracovať.
Budete potrebovať: 2 kg paradajok • 2 kg uhoriek nakladačiek • 900 g cibule • 2 hlávky cesnaku • 1 väčšiu viazaničku čerstvého kôpru • 20 šálok vody • 8 polievkových lyžíc kryštálového cukru • 9 polievkových lyžíc jemne mletej morskej soli • trištvrte šálky bieleho octu • 10 polievkových lyžíc slnečnicového oleja (alebo podľa počtu pripravených pohárov)
- Umyté uhorky nakrájajte na kolieska, paradajky na štvrtiny a tie ešte prekrojte na polovicu, prípadne na tri časti podľa veľkosti plodov. Cherry odrody stačí prekrojiť na polovicu.
- Cibuľu prekrojte na polovicu a následne nakrájajte na plátky, cesnak rozoberte na jednotlivé strúčiky a očistite ich.
- Na dno každého zaváraninového pohára dajte niekoľko vetvičiek kôpru podľa toho, ako veľmi obľubujete jeho chuť a arómu.
- Potom pridajte 2 až 3 strúčiky cesnaku.
- Následne vrstvite cibuľu, uhorky, paradajky a vrstvy ešte raz zopakujte, aby ste končili paradajkami.
- Medzitým v hrnci priveďte k varu vodu so soľou a cukrom. Po rozpustení odstavte z plameňa a prilejte ocot.
- Ešte horúcim nálevom zalejte v pohároch naloženú zeleninu a na vrch pridajte lyžicu slnečnicového oleja(do 250 ml môžete pridať len trištvrte lyžice, do 700 ml lyžicu a pol).
- Viečka na poháre nechajte 10 až 15 minút postáť v horúcej vode a potom naloženú zeleninu uzavrite.
- Sterilizujte 15 minút na 80 °C.

Chutný bonus: Marinované paradajky na okamžitú spotrebu
Sú skvelé na doplnenie zeleninového šalátu, pričom táto zmes slúži ako dresing – dodá vyváženú chuť. Využiť sa dá aj na hriadku alebo avokádový toast. Množstvá použitých prísad si prispôsobte podľa vašej potreby.
Budete potrebovať: 220 g cherry paradajok • štvrtinu červenej cibule nakrájanú na tenké plátky • polovicu až jeden pretlačený strúčik cesnaku • soľ podľa chuti • štvrtinu šálky kvalitného extra panenského olivového oleja • 1 čajovú lyžičku červeného vínneho octu • šťavu z jedného citróna • čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti • čerstvú bazalku podľa chuti (nemusí byť)
- Paradajky nakrájajte na štvrtiny, cibuľu na tenké plátky, cesnak prelisujte alebo plochou stranou čepele noža rozdrvte a nasekajte nadrobno.
- Všetko spolu dajte do väčšej misy, osoľte, prilejte olivový olej, vínny ocot, citrónovú šťavu, okoreňte a pridajte aj nasekanú čerstvú bazalku.
- Zmes dobre premiešajte a nechajte jednu až dve hodiny odležať, pričom môžete premiešanie zopárkrát opakovať. Podľa potreby ešte dochuťte soľou a korením.

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Rýchly domáci kečup na Varecha.sk