Super rýchle tipy na spracovanie rajčín do zásoby: Pečené bez litrov oleja alebo zavárané bez prenikavej chuti octu

Ak vás už nebaví výroba domáceho pretlaku, šťavy, kečupu či leča a sušené paradajky v oleji vám nechutia? Skúste niečo celkom iné.

14.08.2023 14:00
rajčiny, recept, omáčka Foto:
debata

Pomaly pečené, no nie s litrami oleja

Paradajky stačí pomaly upiecť a približne týždeň vydržia v chladničke, alebo ich zamrazte a majte po ruke vlastné zásoby z letných hriadok až šesť mesiacov. Pečte naozaj pomaly, lebo len tak sa zvýrazní ich skvelá rajčiaková chuť a sladkosť.

Foto: SHUTTERSTOCK
rajčiny, pečené

Budete potrebovať: 10 šálok cherry paradajok • 1 šálku extra panenského olivového oleja • pol šálky nasekaných vetvičiek čerstvého tymianu alebo rozmarínu • jemne mletú morskú soľ podľa chuti

  • Rúru si predhrejte na 100 °C. Podľa veľkosti rúry si pripravte plechy, vysteľte ich papierom na pečenie.
  • Paradajky umyte, prekrojte na polovicu a uložte reznou plochou nahor na pripravené plechy.
  • Pokvapkajte ich olivovým olejom, posypte čerstvými bylinkami a soľou podľa chuti (v prvom kroku radšej menším množstvom, neskôr radšej soľ dosypete).
  • Pečte v závislosti od vašej rúry asi tri hodiny, pričom každých 45 minút plechy v rámci umiestnenia v roštoch vymieňajte – stredný dajte najvyššie, vrchný dole a spodný do stredu, aby sa paradajky piekli rovnomerne.
  • Po vychladnutí nimi naplňte zaváraninové poháre až povrch a dajte do mrazničky.
rajčiny Čítajte aj Sú nedozreté paradajky riskantnou hrou s otravou, alebo lahodnou delikatesou? Takáto je pravda

Zaváraný šalát bez prenikavej chuti octu

Nedajte sa odradiť tým, že ide o ďalšiu klasiku. V skutočnosti je v tomto náleve octu také malé množstvo, že ho v konečnom produkte vôbec necítiť. Ide o dokonalú rovnováha medzi sladkým a slaným, pričom chute si navzájom odovzdá aj zelenina. Množstvo použitých surovín si upravte podľa toho, koľko zeleniny chcete týmto spôsobom spracovať.

Budete potrebovať: 2 kg paradajok • 2 kg uhoriek nakladačiek • 900 g cibule • 2 hlávky cesnaku • 1 väčšiu viazaničku čerstvého kôpru • 20 šálok vody • 8 polievkových lyžíc kryštálového cukru • 9 polievkových lyžíc jemne mletej morskej soli • trištvrte šálky bieleho octu • 10 polievkových lyžíc slnečnicového oleja (alebo podľa počtu pripravených pohárov)

  • Umyté uhorky nakrájajte na kolieska, paradajky na štvrtiny a tie ešte prekrojte na polovicu, prípadne na tri časti podľa veľkosti plodov. Cherry odrody stačí prekrojiť na polovicu.
  • Cibuľu prekrojte na polovicu a následne nakrájajte na plátky, cesnak rozoberte na jednotlivé strúčiky a očistite ich.
  • Na dno každého zaváraninového pohára dajte niekoľko vetvičiek kôpru podľa toho, ako veľmi obľubujete jeho chuť a arómu.
  • Potom pridajte 2 až 3 strúčiky cesnaku.
  • Následne vrstvite cibuľu, uhorky, paradajky a vrstvy ešte raz zopakujte, aby ste končili paradajkami.
  • Medzitým v hrnci priveďte k varu vodu so soľou a cukrom. Po rozpustení odstavte z plameňa a prilejte ocot.
  • Ešte horúcim nálevom zalejte v pohároch naloženú zeleninu a na vrch pridajte lyžicu slnečnicového oleja(do 250 ml môžete pridať len trištvrte lyžice, do 700 ml lyžicu a pol).
  • Viečka na poháre nechajte 10 až 15 minút postáť v horúcej vode a potom naloženú zeleninu uzavrite.
  • Sterilizujte 15 minút na 80 °C.
nakladané paradajky Čítajte aj Nevydržali vám sušené, mrazené či nakladané paradajky celú zimu? Zistite, kde sa stala chyba

Chutný bonus: Marinované paradajky na okamžitú spotrebu

Sú skvelé na doplnenie zeleninového šalátu, pričom táto zmes slúži ako dresing – dodá vyváženú chuť. Využiť sa dá aj na hriadku alebo avokádový toast. Množstvá použitých prísad si prispôsobte podľa vašej potreby.

Budete potrebovať: 220 g cherry paradajok • štvrtinu červenej cibule nakrájanú na tenké plátky • polovicu až jeden pretlačený strúčik cesnaku • soľ podľa chuti • štvrtinu šálky kvalitného extra panenského olivového oleja • 1 čajovú lyžičku červeného vínneho octu • šťavu z jedného citróna • čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti • čerstvú bazalku podľa chuti (nemusí byť)

  • Paradajky nakrájajte na štvrtiny, cibuľu na tenké plátky, cesnak prelisujte alebo plochou stranou čepele noža rozdrvte a nasekajte nadrobno.
  • Všetko spolu dajte do väčšej misy, osoľte, prilejte olivový olej, vínny ocot, citrónovú šťavu, okoreňte a pridajte aj nasekanú čerstvú bazalku.
  • Zmes dobre premiešajte a nechajte jednu až dve hodiny odležať, pričom môžete premiešanie zopárkrát opakovať. Podľa potreby ešte dochuťte soľou a korením.
Foto: peasandcrayons.com
marinované rajčiny
Video
V sezóne čerstvých paradajok je ideálne využiť ich naplno. Aj na tento náš rýchly domáci kečup, ktorý je skvelý nielen k pečeným zemiakom či hranolčekom.

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Rýchly domáci kečup na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

‘Spencer’ je osvedčená nehybridná odroda s...
‘Tastier F1’ je stredne skorá odroda s plodmi...
+2‘Palava F1’ má guľovité plody s hmotnosťou 140...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zaváranie #recepty #paradajky #kečup #rajčiny #rajčiaky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december