Slovenskí záhradníci podporujú vzťah k pôde

Ľudia po vyše roku strávenom prevažne vo svojich domovoch čoraz viac objavujú krásy záhradkárčenia a skrášľovania svojich záhrad, terás aj balkónov.

08.04.2021 15:00
zelenina, nákup, ovocie, ananás, pór, paprika,... Foto:
Aspoň raz denne Jednu zo skupín super potravín tvorí ovocie a zelenina. Potraviny s vysokým výživovým efektom predstavujú prírodný, prirodzený zdroj vitamínov, minerálov a stopových prvkov, ktoré sú nevyhnutné pre celkové telesné i duševné zdravie. Hoci sa odporúča konzumovať 3 – 5 porcií ovocia a zeleniny denne, realita je úplne iná. V niektorých prípadoch nám hĺbka peňaženky dovolí skonzumovať jednu porciu čerstvej potravy denne. I keď sa na prvý pohľad zdá, že zaradenie spomínaného druhu jedla do stravovacieho plánu seniorov môže stáť viac peňazí, nie je to celkom pravda. Pre dosiahnutie požadovaného zdravotného efektu totiž nepotrebujeme jesť veľké množstvá ovocia a zeleniny.
debata

Záujem Slovákov o pestovanie vlastnej zeleniny, ovocia či byliniek vlani vzrástol. Na podporu vzťahu Slovákov k pôde, záhradkárčeniu a k domácim firmám vytvorili lokálne záhradné centrá unikátnu iniciatívu #slovenskizah­radnici. Do novej platformy sa zapájajú desiatky lokálnych záhradných centier, domácich pestovateľov okrasných a úžitkových rastlín i predajcov okrasných kameňov či substrátov.

„Na Slovensku vlani vzrástol počet ľudí, ktorí objavili čaro záhradkárčenia, nielen na vidieku, ale aj vo väčších mestách. Zisťujú, že v záhrade nemusí byť iba trávnik a tuje, ale že záhradkárčenie ponúka možnosť tvoriť a zmysluplne oddychovať. Hitom sú napríklad vyvýšené záhony na pestovanie vlastnej zeleniny či ovocné stromy a kríky,“ hovorí Miroslav Horváth zo Záhradníctva Horváth v Ivanke pri Dunaji.

V ponuke sú čoraz častejšie zastúpené rezistentné odrody ovocia a druhy, ktoré vyžadujú minimálnu, prípadne žiadnu opateru, a tiež druhy, ktoré nemajú vyhradené nároky na stanovište. „V lokálnych záhradných centrách pracujú rodiny, celé generácie pestovateľov a skúsených záhradníkov, ktorí poznajú pôdne a klimatické podmienky svojho kraja. Aj preto vieme zákazníkom, často našim susedom, poradiť na mieru – akej odrode ovocného stromu sa bude v ich záhrade dariť, aké rastliny sú ideálne na skalničku či balkón,“ hovorí majiteľ záhradného centra BEGA v Trnave Andrej Gajarský.

Ľudia návštevou slovenských záhradných centier podporujú aj domácich podnikateľov a ekonomiku. „U nás sa zákazník môže spoľahnúť, že viac ako dve tretiny ponuky sú od slovenských dodávateľov – rastliny, sadenice, mulčovacia kôra či okrasné kamene. Nákupom u nás podporujú sekundárne ďalších slovenských dodávateľov,“ dodáva spolumajiteľ záhradného centra Plantago vo Veľkom Bieli Milan Beutelhauser. V lokálnych záhradných centrách pochádza od slovenských dodávateľov napríklad väčšina substrátov, mulčovacej kôry či okrasných kameňov, 80 % hnojív, 90 % ovocných drevín či 70 % okrasných drevín.

Prečo nakupovať v lokálnych záhradníctvach?

  • Osobný prístup k zákazníkom.
  • Komplexná ponuka pre úspešné pestovanie – od výberu rastlinky, substrátu, hnojiva až po starostlivosť.
  • Odborné poradenstvo začínajúcim aj skúseným záhradkárom.
  • Odbornosť a skúsenosť personálu – v záhradných centrách často pracujú generácie pestovateľov či celé rodiny.
  • Lokálna dostupnosť – blízkosť ku každému záhradkárovi.
  • Spolupráca so skúsenými záhradnými architektmi a možnosť konzultácie priamo v záhradnom centre.
  • Nadštandardné služby ako dovoz a výsadba objemnejších rastlín či možnosť úpravy celej záhrady.
  • Viac ako dve tretiny produktov v ponuke lokálnych záhradníctiev pochádzajú od slovenských dodávateľov.

Zdroj: Iniciatíva #slovenskizah­radnici

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #ovocie #zelenina #záhrada #balkón #terasa #záhradkár
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december