Záhradný nábytok z paliet potrebuje správnu opateru

Ťažko povedať, komu prvýkrát napadlo zmontovať zo starej použitej palety kus nábytku. Faktom však je, že to nebol zlý nápad, pretože paletové stoly, kreslá či postele sú v posledných rokoch čoraz obľúbenejšie.

25.05.2021 06:00
palety Foto:
debata

Drevené palety sú lacným a ľahko dostupným materiálom a zároveň sa ľahko opracovávajú. Vďaka tomu je z nich možné vyrobiť naozaj originálne kúsky, či už do interiéru, alebo na záhradu. Ako sa o tento typ nábytku starať, ak je po rokoch už trochu z formy a chcete mu vrátiť pôvodný glanc?

renovacia zahradneho nabytku Čítajte aj Nekupujte, renovujte! Ako vynoviť drevený záhradný nábytok?

Interiérový nábytok z paliet vydrží dlhé roky bez akýchkoľvek zásahov. Ten záhradný však musí celoročne odolávať poveternostným vplyvom i UV žiareniu, a tak potrebuje z času na čas náležitú starostlivosť.

+3

Ako sa teda do renovácie pustiť? Starý, odlupujúci sa a zájdený náter z paliet najprv poriadne zbrúste šmirgľovým papierom, aby bol povrch hladký. Drevo zbavte prachu a nečistôt a predtým, než sa pustíte do farebného tónovania, naň ešte použite impregnačný náter. „Pri impregnovaní sa vždy riaďte pokynmi výrobcu. Väčšinou však stačí na drevo použiť len jednu vrstvu impregnačného náteru,“ hovorí David Franěk, Brand manažér značiek Xyladecor a Luxol.

Grilovanie Čítajte aj Čo urobiť, kým po zime prvý raz rozpálite gril

Po naimpregnovaní dreva je potom už na vás, aký typ vrchného náteru použijete. Vybrať si môžete medzi lakom, ktorý drevo chráni pred vonkajšími vplyvmi a zachováva jeho prirodzený vzhľad, alebo lazúrou, ktorá ho aj čiastočne zafarbí, či farbou, ktorá povrch dokonale prekryje. Natieranie by v každom prípade malo prebiehať v stálom a suchom počasí s teplotami 5 až 30 °C.

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #záhrada #balkón #palety #nábytok #terasa #záhradný nábytok
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december