Pergola či prístrešok patria do každej záhrady!

Poskytuje ochranu pred slnkom či dažďom, je pohodlným priestorom na posedenie. Pergola či prístrešok do záhrady jednoducho patria.

17.06.2021 06:00
terasa Foto:
debata

V zime túžime po lete a keď konečne príde, zatienené miesto v záhrade je na nezaplatenie. Vytvorí ho pergola alebo prístrešok. Stačí si len vybrať vhodný dizajn a veľkosť.

Pomocou pergoly sa dá navyše jednoducho rozšíriť obývačka alebo kuchyňa. Stačia na to len dva stĺpy a strecha. A navyše záhradu oživia – dizajnom či zeleňou, ktorá sa dá v nej či na nej pestovať. Konštrukcia pergoly alebo záhradného prístreška je na to priam ako stvorená. Či už stĺpy obrastá vinič alebo z kvetináčov visia najskôr jahody a potom strapcové paradajky, alebo je jedna stena doslova premenená na bylinkárstvo.

záhrada, bývanie, altánok, dom Čítajte aj Čo je drobná stavba a kedy ju musíte ohlásiť?

Živej zeleni sa na pergolách a záhradných prístreškoch zvyčajne dobre darí, opatrne ale s viničom – najmä v prípade, ak má obrásť drevenú konštrukciu záhradnej stavby. Tá je citlivá na všetky druhy počasia a náročná na starostlivosť. Úponky viniča či inej popínavej rastliny môžu zhoršovať stav dreva a komplikujú jeho údržbu. „Najodolnejšie voči všetkým poveternostným vplyvom a najmenej náročné na údržbu sú prístrešky a pergoly z ocele. Ich štíhlejšia a v porovnaní s drevom subtílnejšia konštrukcia navyše šetrí priestor, takže sa zmestia aj na malú plochu,“ upozorňuje montážnik Tomáš Steinhubl z firmy Gardeon.

Drevo je síce drevo, ale oceľ môžeme tiež považovať za prírodný materiál. V jej prospech, pokiaľ ide o prístrešky a pergoly, hovoria aj ďalšie fakty. Je to lacnejšie riešenie než drevo, menej váži a má vyššiu nosnosť, preto sa dá využiť napríklad aj na strechách. „Mnohí možno nevedia, že aj oceľové pergoly a prístrešky môžu vyzerať pekne a dajú sa prispôsobiť každému priestoru,“ dodal Tomáš Steinhubl.

čerešne, ovocie, minerály, vitamíny Čítajte aj Kedy a prečo rezať čerešňu

A ešte jeden fakt, ktorý je dobré brať pri výbere materiálu na záhradný prístrešok do úvahy – aký tam chceme mať nábytok. Kým relatívne chladnému kovu s čistými líniami pristane úplne všetko – od jednoduchých a minimalistických riešení cez klasiku až po romantiku, výber vhodných kombinácií s drevom je trochu limitovanejší.

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #slnko #záhrada #terasa #prístrešok #pergola
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december