Nemáte vlastnú záhradu? Relaxovať môžete aj v parku

Nie každý má to šťastie, že môže oddychovať obklopený zeleňou a kvetmi vo vlastnej záhrade. Túto možnosť ale ponúkajú mestské parky a záhrady. Všetky majú nejaký príbeh, na prechádzku do niektorých vás pozývame v našom článku.

12.06.2021 06:00
park Foto:
Pávy patria k neodmysliteľnému koloritu Piešťan.
debata

Termíny park a záhrada sa navzájom prelínajú, niekedy je naozaj ťažké ich oddeliť. Parky sú síce známe už od staroveku, súčasný európsky park sa ale vyvinul z anglických záhrad. Koncom 18. storočia vznikli mestské parky s lúkami na ležanie, jazierkami, športoviskami, amfiteátrami.

Najstarší mestský park na Slovensku je Sad Janka Kráľa v Bratislave založený v roku 1773 na pravom brehu Dunaja. V priebehu rokov menil svoj názov, ten súčasný dostal v povojnovom období v roku 1945 na počesť básnika Janka Kráľa.

Počas svojej histórie bol svedkom mnohých kľúčových udalostí. Ožil v 19. storočí, kedy pribudli zelené plochy, nové cesty, lavičky a prvá kaviareň. Rozsiahlou rekonštrukciou prešiel v roku 1970. Rozprestiera sa na 42 hektároch a sú v ňom zastúpené rôzne druhy exotických stromov ako Maklúra, Ginkgo biloba, ale aj Javory horské. Na jar roku 2014 sa začalo s obnovou rozária s 5 000 ružami. V parku sa pravidelne konajú kultúrne a športové podujatia.

Kúpeľný a mestský park v Piešťanoch

Hneď dva parky sa rozprestierajú po oboch stranách Váhu, na mieste niekdajších lužných lesov – kúpeľný a mestský.

Kým sad Janka Kráľa je najstarší, ten piešťanský zas patrí k najkrajším. Kúpeľný park, tak ako takmer všetko v Piešťanoch, vznikol zásluhou rodiny Winterovcov, ktorá mala kúpele v prenájme v rokoch 1889 – 1940. S Winte­rovcami je spätá výstavba významných objektov, mesta a kúpeľov i založenie nového kúpeľného parku v napojení na starý park založený majiteľmi kúpeľov Erdödyovcami. Viac pozornosti sa dostalo kúpeľnému parku najmä po vybudovaní dnes už neexistujúcich Františkových kúpeľov a kúpeľného hotela Thermia Palace. Najmä pre návštevníkov a hostí Thermie bolo treba vytvoriť areál zelene a oddychu, ktorý by bol dôstojným doplnkom luxusného hotela.

Vďaka založeniu parkov sa v Piešťanoch udomácnili viaceré ázijské a americké dreviny. Väčšine sa v nových podmienkach darí, o čom svedčí skutočnosť, že sa nezriedka dožívajú aj 150 rokov. Taký je aj približný vek oboch piešťanských parkov.

Ten kúpeľný sa tiahne od Krajinského mosta po golfové ihrisko v severnej časti Kúpeľného ostrova. Z východnej strany ho ohraničuje Obtokové rameno Váhu.

Topoľová alej, na konci ktorej vidieť zrúcaninu... Foto: Dorota Hudecová
parkxx Topoľová alej, na konci ktorej vidieť zrúcaninu hradu Tematín.

Pri prechádzke môžete obdivovať mnohé vzácne druhy rastlín, na ktoré by ste inde na Slovensku sotva natrafili. „Neprehliadnuteľné sú naše platany s úctyhodnými rozmermi a vekom vyše 120 rokov. Ten najstarší je v záhrade hotela Thermia, ktorý voláme aj svadobný, keďže sa pod ním konajú svadobné hostiny,“ hovorí záhradná architektka Andrea Hanusová, ktorá má na starosti zeleň v celom Kúpeľnom parku.

„Pred Thermiou objavíme cyprušteky, smreky pôvodom z Colorada aj cedrovec pochádzajúci z Kalifornie. V apríli tu kvitnú magnólie a kostru parku tvorí topoľová aleja nasmerovaná na ruiny Tematína, jedného z najvyššie položených hradov na Slovensku,“ rozpráva Hanusová. Aktuálne je tu aj letničkami osadený symbol Piešťan – páv s nádherne rozprestretým chvostom.

Páv vysadený z letničiek sa hrdo vypína v... Foto: Dorota Hudecová
parkxxx Páv vysadený z letničiek sa hrdo vypína v piešťanskom kúpeľnom parku pred hotelom Thermia.

Hneď na začiatku parku máme veľké lákadlo pre malých i veľkých – termálne jazierka. Ich botanickou zaujímavosťou je tropické lekno viktória kráľovská. Jeho listy rozložené na hladine môžu dosiahnuť priemer až dva metre. Kvety sa otvárajú v noci a vydržia rozkvitnuté iba niekoľko hodín, najviac dva dni. Tento rok sú ale jazierka chudobnejšie. „Je to najmä nezodpovedným správaním sa ľudí, ktorí kŕmia rybičky v jazierkach a vhadzujú do nich korytnačky, o ktoré sa im už doma nechce starať. Neuvedomujú si, že tým vlastne "zabíjajú“ cenné lekná," smutne konštatuje Andrea Hanusová.

Oproti jazierkam zbadáte zvláštnu a krásnu drevinu – Judášovec strukový. Trsy jeho kvetov vyrastajú na jar priamo z pňa, tento mimoriadny jav sa nazýva kauliflória. Až potom nahadzuje listy. Rastie tu aj ginkgo, vzácnym druhom kúpeľného parku je napríklad aj Kryptoméroa japonská – Japonský céder, ale aj liriodendrony.

Viac ako storočný platan, takzvaný svadobný. V... Foto: Dorota Hudecová
parkx Viac ako storočný platan, takzvaný svadobný. V lete sa pod jeho korunou konajú svadobné hostiny.

Nielen množstvo vzácnych druhov drevín, kríkov a rastlín láka pohľady ľudí, ktorí sa sem vyberú na prechádzku či príjemné posedenie na lavičkách, ale aj množstvo letničiek. Tých v Kúpeľnom parku vysadia každý rok približne šesť tisíc. „Viac ako 80 percent letničiek si pestujeme sami, len zvyšok kupujeme,“ dodala Adrea Hanusová, ktorá s partiou záhradníkov denno denne dbá na to, aby na ploche 54 hektárov, na ktorej sa park rozprestiera, všetko fungovalo.

Na čo by ste nemali zabudnúť? Na prehliadku malej zoologickej záhrady, v ktorej nájdete, ako inak, pávy, sovy, bažanty a iné vtáky.

Z Kúpeľného ostrova prejdete zrekonštruovaným Kolonádovým mostom do centra mesta a hneď sa ocitnete v mestskom parku. Už pri moste vás privíta výsadbou zaujímavého Jaseňovca metlinatého pochádzajúceho z Číny. Kvitne bohatými žltými kvetmi a aj po odkvitnutí je veľmi dekoratívny, pretože vytvára pekné lampášikové plody. Pri vile Berlin zasa rastie omamne voňajúci jazmín a kúsok od Domu umenia vzácne Tisovce dvojradové pochádzajúce z močiarov juhovýchodnej časti USA.

Mestský park je nielen krásnym kusom prírody, ale aj dejiskom kultúrnych a spoločenských podujatí, o ktoré v Piešťanoch za normálnych okolností nie je núdza. V amfiteátri sa konajú koncerty, voľné plochy slúžia ako miesto výstav a rôznych predstavení. V parku sú rozmiestnené sochy, od roku 1967 sa tu koná podujatie Sochy piešťanských parkov.

Mestský park v Trebišove

Bývalý grófsky park v Trebišove patrí medzi najrozsiahlejšie parky v Európe. Počas prechádzky uzriete množstvo historických pamiatok. Medzi tie najvýznamnejšie patrí mauzóleum grófa Andrássyho, pozostatky vodného hradu Parič či kaštieľ s nádhernou francúzskou záhradou, ktorá je obľúbeným miestom pre novomanželské fotografovanie.

Park kaštieľa Betliar

Tento anglický park patrí medzi najkrajšie na Slovensku. Pri prechádzke natrafíte na slobodomurársky a čínsky pavilón, japonský most či Hermesovu studňu, kde počas piknikov v horúcich letných mesiacoch Andrássyovci chladili nápoje. Pri vstupnej bráne sa nachádza klasicistická rotunda z konca 18. storočia.

Arborétum Mlyňany

Nachádza sa tu najväčšia zbierka cudzokrajných drevín na Slovensku a jedna z najbohatších v strednej Európe. Arborétum založil v roku 1892 Dr. Štefan Ambrózy-Migazzi, šľachtic pochádzajúci z maďarskej Tane. Jeho projekt vždyzeleného parku (Semper vireo) na ploche 40 ha patrí k prvým úspešne realizovaným veľkoplošným výsadbám vždyzelených drevín v Strednej Európe. Celkovo je tu viac ako 2300 druhov drevnatých rastlín.

Botanická záhrada Košice

Je vôbec najväčšou botanickou záhradou na Slovensku. Nájdete tu vyše 4000 druhov rastlín, z toho vzácna je zbierka zhruba 1200 kaktusov a sukulentov. Zároveň patrí aj medzi najvýznamnejšie záhrady s ohrozenými druhmi v Európe.

Zámocká záhrada s jazierkom v Hlohovci

Zámocký park najviac preslávili mohutné a vzácne platany. Medzi najstaršie stromy patrí napríklad 130 ročná borovica, 160 ročný buk alebo viac ako 200 ročný platan. Súčasťou parku je umelo vytvorené jazierko.

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #záhrada #kúpele #Piešťany #Stromy #park #kvety #rastliny #letničky #kríky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december