Čo keď sa vám v záhrade zabýval ježko

Večer ho vídate vychádzať medzerou spod terasy, kde si našiel a vytvoril príbytok. Nehnevajte sa naňho ani ho nevyháňajte. Ježko je užitočné zvieratko a buďte radi, že ho v záhrade máte.

07.07.2021 06:00
Hedgehog, a very pretty wild, native, European... Foto:
debata (3)

Prečo je ježko taký užitočný? Ako hmyzožravec vás zbaví húseníc, kobyliek, malých chrobákov, slimákov aj hrabošov. Cez deň odpočíva vo svojom hniezde, v noci vychádza. Môžete ho vidieť aj počuť, ako dupe a funí. To však neplatí od októbra do mája, keď ježko upadá do zimného spánku. Keď sa bude cítiť dobre, prezimuje v úkryte a vyvedie u vás aj mláďatá.

Ako mu pomôcť

Ježka netreba prikrmovať, potravu si zoženie sám. Môžete mu poskytnúť misku s vodou, určite ju ocení rovnako ako to, keď mu necháte v plote pár medzier, aby mohol bez ťažkostí vychádzať zo záhrady a opäť sa do nej vracať. Hniezdo si vybuduje sám a nie je vôbec náročný, stačí mu aj škára pod terasou alebo hromadou dreva. Ocení súkromie, pokoj a tieň.

slizniak Čítajte aj Je možné vyhrať nekonečný boj so slizniakmi? Tipy, ktoré pomôžu

Nie je to bežný návštevník

Prítomnosť ježka si vážte, znamená to, že u vás našiel celkom prirodzené životné prostredie. Čím menej chémie v záhrade používate, tým je vyššia pravdepodobnosť, že sa tam nasťahuje ježko. Kedysi boli ježkovia bežní obyvatelia vidieka, dnes sú čoraz vzácnejší. Strácajú sa spolu so zmiešanými lesíkmi, roztrúsenou zeleňou a remízkami. Vo veľkých poľnohospodárskych monokultúrach si totiž ježkovia nedokážu nájsť dostatok potravy.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #záhrada #ježko #užitočný #hmyzožravec
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december