Čo s ružami, aby dlho kvitli

Pestovanie ruží si nevyžaduje zručnosti profesionálneho záhradníka. Ak budete dbať na tri základné udržiavacie postupy, ruže sa vám odvďačia nádhernou kvetovou nádielkou, a to nielen počas mesiaca júl.

11.07.2021 06:00
ruže
debata

Základom pre krásne ruže je ich správne hnojenie. Aby vytvorili viac kvetonosných výhonkov, práve v tomto období nastáva posledná možnosť na ich prihnojenie. Hnojivo používajte špeciálne, buď priamo určené pre ruže, alebo s vysokým obsahom draslíka. Navyše, hnojenie neodkladajte na neskorší letný čas, pretože aj keď ruža potom vytvorí nové výhonky, tie už nestihnú vyzrieť a mráz ich zničí.

travy Čítajte aj Ako vybrať tú pravú okrasnú trávu

Zalievame najmä v nádobách

V prípade zalievania ruží rozlišujeme dve možnosti. Ak ste ružu zasadili voľne do záhrady, tak ju nemusíte neustále polievať. No ak ste si ju zasadili do kontajnerov, navyše trochu neskôr, tak bude potrebné pravidelné polievanie aj počas leta, aby sa rastlina zakorenila. To sa týka aj ruží, ktoré máte zasadené v nádobách na terase.

Staré kvety musia preč

Pri ružiach je dôležité, aby mali krásnu farbu a vôňu. Ruže sú teraz v júli v rozpuku. Tento vytúžený moment dosiahnete pravidelným odstrihávaním odkvitnutých kvetov. Súčasne pritom skracujte vždy aj stonku, a to minimálne o tri púčiky. Aj keď sa to možno nezdá, no vďaka tomu ruže znovu ľahšie zakvitnú.

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #záhrada #ruže #strih #kvitnutie
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december