Vyzerá, akoby horel. Ohňový strom poslúži nielen na okrasu, ale aj ako slnečník

Na Madagaskare, teda vo svojej domovine, tento endemit dorastá aj cez 15 metrov. V črepníku ho pri správnej starostlivosti udržíte na dvoch metroch. Velebia ho pre chládok, ktorý v tropických oblastiach poskytuje, a nenadarmo sa oficiálne po latinský volá kráľovský.

08.01.2022 06:00
ohňový strom Foto:
debata

Majestátny ohňový alias páví strom (Delonix regia), občas nazývaný flamboyant (v preklade okázalý), sa síce uchytí a šarlátovými hroznovitými súkvetiami poteší aj v stredoeurópskych končinách, ale iba v nádobe – sústavne schovaný v interiéri alebo aspoň zimujúci mimo chladu. Tento opadavý listnáč patrí medzi najdekoratívnejšie dreviny planéty. Nečudo, že obdivovatelia majú už od polovice 19. storočia tendenciu kochať sa ním aj v klimaticky menej žičlivých regiónoch.

Je ideálny na tienenie

Zástupca čeľade bôbovitých, čiže vzdialený príbuzný hrachu či fazule, má vysoko posadenú korunu, ktorá býva širšia, než je výška jej nositeľa. Práve preto je ohňový strom ideálny na tienenie. Pozornosť púta bledosivou v mladosti hladkou kôrou, výraznými striedavými listami, najmä však pompéznymi červenými až oranžovými kvetmi, vďaka ktorým vyzerá priam akoby horel. S odkvitnutím prichádzajú na rad drevnaté ploské až polmetrové struky s 20 – 40 semenami (nejedlými). Používajú sa ako perkusie.

škandinávsky štýl Čítajte aj Zabudnite na trpaslíkov a kosenie: Ako vytvoriť záhradu v škandinávskom štýle

Atraktívna solitéra na priedomí

Ohňový strom neznáša chlad a neprežíva mráz, hoci krátkodobo odolá mínus trom stupňom. V teplých mesiacoch ako atraktívna solitéra vyzdobí priedomie, balkón či terasu na slnečnom stanovišti v závetrí, na zimu však musí dnu – vyžaduje si aspoň desať stupňov, radšej však ako dolnú hranicu vnímajte 15 stupňov. Pri pravidelnom oreze mu stačí hlbší črepník s priemerom približne 70 centimetrov a priepustným dobre drenážovaným substrátom stredomorského typu napríklad pre oleandre alebo olivy. V prvých rokoch mu prospieva výživná pôda, neskôr už je skromnejší.

Pred siatím narežte a namočte

Vďaka jeho rozšíreniu vrátane Floridy, Havaja, Austrálie, Indie či Arabského polostrova vôbec nie je cenovo náročný: päť semien kúpite do dvoch eur. Vzhľadom na pevný obal skúste urýchliť klíčenie jemným rezom a potom ich aspoň na jeden deň vymočte v teplej vode, eventuálne zabaľte do vlhkej utierky. Vtlačte do hĺbky 1 – 2 centimetre a nechajte v pestovateľskej zemine zmiešanej s kokosovým humusom vzísť pri teplote nad 25 stupňov. V záujme lepšej mikroklímy prikryte priehľadnou fóliou. Potrvá to do dvoch týždňov. Potom sadeničku presuňte do definitívy. Počas vegetačného obdobia hnojte raz za dva týždne. Často zalievajte, ale nepodmáčajte. V zime výrazne obmedzte príjem vody, nie však svetla.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #madagaskar #struky #ohňový strom #páví strom #listnáč
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december