Sneh v záhrade je užitočný, ale môže ju aj poškodiť. Čo a ako chrániť?

Sneh je predovšetkým v nižších polohách čoraz zriedkavejší, vylúčiť sa však nedá. V takom prípade môže prísť kalamita nielen v doprave. Biela pokrývka síce patrí k prirodzeným súčastiam prírodného cyklu, zásobuje pôdu vlahou a chráni rastliny pred mrazom, ale udržiavanú záhradu môže rôznymi spôsobmi aj poškodiť.

10.01.2022 11:30
sneh v záhrade Foto:
debata

Sneh za domom neodhŕňajte tak, že kopy navŕšite z terasy či príjazdovej cesty na okrasný trávnik. Hrubá perina spomaľuje jeho neskoršie jarné bujnenie, nepridávajte mu teda prácu navyše. Čím väčšia masa, jej pomalšie ubúdanie a nadbytok vlhkosti, tým vyššia pravdepodobnosť, že pažiť bude trpieť a na jar sa to neblaho prejaví. Mimochodom, podobné následky má šliapanie na trávnik, keď je vonku pod nulou. Zamrznuté steblá sa pod ťarchou ľudských nôh lámu (zvážte aj voľnosť pre psa mohutnejšej rasy) a po zime sa v takýchto zónach objavujú hnedasté fľaky.

Rastliny v skleníku potrebujú svetlo

Príroda si poradí a zväčša jej do procesov neradno vstupovať, na svojom piplanom pozemku však určite netúžite po polomoch, ktoré zmaria roky vašej práce a vyžiadajú si veľa trpezlivosti pri obnove vegetácie. Po enormnom snežení opatrne pootriasajte konáre stromov a kríkov. Pomôžte si metlou na miestach, na ktoré rukami nedosiahnete. Sneh odstráňte aj zo striech kôlní, chatiek, altánkov. Najmä však očistite skleníky. Pod tlakom ich konštrukcie varovne stonajú a úpenie sa týka aj rastlín v nich. V chladných mesiacoch totiž dostávajú menej svetla už bez toho, aby im tienil napadaný sneh.

tráva Čítajte aj Keď trávnik nie a nie vzísť. Kde sa stala chyba a ako ju napraviť?

Chodníček čistý na jeden ťah

Kúpte si špeciálny nástroj na odhrabávanie snehu. Nesiahnite po prvom, ktorý vám príde pod ruku. Plastový bude lacnejší a nízkou hmotnosťou odbremení fyzicky menej zdatné osoby, z pochopiteľných dôvodov však má nižšiu životnosť ako kovový či drevený. Zlatou strednou cestou je hliníková pracovná plocha, ktorú síce obrusujú kamienky a nezarovnaný betón, ale dobre odoláva cestárskej soli a je ľahšia ako odhŕňače z iných kovov. Bežná šírka nástroja je 50 centimetrov. Zohľadnite aj vaše konkrétne potreby, aby ste presne na jeden ťah odpratali záhradný chodníček a akurátne sa dostali pomedzi vyvýšené záhony.

Teleskopická násada sa hodí aj na cesty

Praktické sú odhŕňače s vyvýšenými bočnými okrajmi: „vanička“ zabraňuje skĺznutiu snehu do strán. Manipuláciu s náradím značne uľahčujú ergonomické zakončenia rukovätí v tvare písmena D alebo Y. Seniori a ľudia s oslabenou kondíciou ocenia kolieska a polohovateľnosť radlice. Imperatívom sú vodiace drážky v smere pohybu a k nim na nábehovej hrane prídavná lišta z kvalitného materiálu, ktorý redukuje zasekávanie pri tlačení a nalepovanie snehu. Zaujímavým benefitom je teleskopická násada, ktorá sa prispôsobí každej postave a vďaka nej sa náradie jednoduchšie skladuje vrátane kufra automobilu – nikdy neviete, kedy sa vám takáto pomôcka môže zísť na cestách.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #záhrada #sneh #skleník #trávnik
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december