Vlkovec pridá aj meter za rok, listy má ako škridly. Ako to môžete využiť?

Ak túžite po opticky doslova nepriepustnej clone na plot alebo obrazne neprehliadnuteľnom okrasnom prvku na altánok, stĺpik či fasádu, pouvažujte o popínavom vlkovci veľkolistom. Stretnete sa s ním aj pod názvom podražec.

10.01.2022 17:00
vlkovec Foto:
debata

Prirodzený domov má v Severnej Amerike – od juhovýchodnej Kanady (Ontario) cez severovýchod USA (západná Virginia) až po severnú Georgiu (Blue Ridge Mountains). Domorodí Američania používali odvar z koreňa tejto trvácej byliny v tradičnej medicíne. V Európe sa objavil koncom 18. storočia, u nás sa pestuje od začiatku 19. storočia. Kým nemáte rezidenciu v Antarktíde, vlkovec veľkolistý (Aristolochia macrophylla) spoľahlivo odolá mrazom. Zďaleka to pritom nie je jeho hlavná prednosť.

Prepína farby ako semafor

Táto drevitá dekoratívna liana s nerozkonárenou plazivou stonkou rýchlo ovinie akúkoľvek vertikálnu oporu a pestovateľsky je značne nenáročná. Hustým porastom vás odtieni od mája do novembra, ba pri miernejšom počasí ešte dlhšie, pričom na jeseň prepne zo sviežo zelenej na žiarivo žltú až oranžovú. Opadavé stopkaté striedavé pílkovité listy majú srdiečkový tvar a merajú na obe strany až 30 centimetrov. Takisto počnúc májom, a to s platnosťou na štvrť roka, vlkovec veľkolistý vyháňa nenápadné do skupiniek v pazuchách listov rozložené kvety pieskovej farby s tmavočerveným až hnedastým hrdlom. Plodmi sú približne päťcentimetrové extravagantné hruškovité tobolky so semenami.

ohňový strom Čítajte aj Vyzerá, akoby horel. Ohňový strom poslúži nielen na okrasu, ale aj ako slnečník

Kontrolne si k nemu privoňajte

Vlkovec veľkolistý vyrastie viac ako o meter za rok, nekrotený dosiahne až desať metrov a šírku do šesť metrov. Najmä do šírky sa vie rozkokošiť. Preferuje slnečné alebo mierne tienisté stanovište a jeho hlboké korene sa najlepšie cítia v dobre priepustnej humóznej piesčitej pôde. Pravidelne potrebuje udržiavací zásah na stanovenie hraníc a raz za tri roky prísny zmladzovací rez. Pri južnej polohe si v suchom období vyžaduje výdatnú zálievku. Hnojiť ho stačí počas prvého roka po výsadbe alebo v prípade zjavnej potreby. Pozor na jeho väčšiu hmotnosť v dospelosti – opora musí byť dostatočne pevná. Vysádzajte ho od marca do novembra, predpestovaný na pol metra stojí okolo desať eur. Pozor: pred kúpou si k nemu privoňajte, pre mnohých je totiž jeho aróma nepríjemná.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #listy #tradičná medicína #liana #vlkovec
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december