V ovocnom sade robíme jarný rez

Sezóna je ešte len predo dvermi, no v záhradke nás už čaká niekoľko dôležitých prác. Jednou z nich je aj návšteva ovocného sadu s nožnicami a pílkou v rukách.

08.03.2022 09:24
joj pr nepouzivat

V týchto dňoch totiž môžeme výrazne ovplyvniť zdravotný stav stromov do nadchádzajúcej sezóny. A nielen to. Prerezaním jabloní a hrušiek ešte predtým, ako začne prúdiť miazga, podporíme aj kvalitu a množstvo úrody, ktorú prinesú na jeseň.

Ak by sme to totiž teraz nespravili, zostali by koruny stromov prehustené a novým výhonkom by počas jarného pučania chýbal dostatok svetla. To je nevyhnutné pre kvitnutie púčikov a tým pádom aj na násadu kvetných pukov. Od množstva rozvinutých kvetných pukov zasa priamo závisí množstvo úrody. Navyše – staršie stromy vďaka prerezaniu omladnú, získajú tvar a zároveň rezom teraz odstránime zárodky chorôb. V neposlednom rade sa energia stromu po prerezaní koncentruje do menšieho množstva pukov, čo zároveň zvyšuje kvalitu úrody.

joj-zahrada

Kvalitné náradie je základ

V prvom rade platí, že na prerezávanie používame len čisté a ostré nástroje. Na malé výhonky stačia klasické jednoručné nožnice, na silnejšie konáre si vezmeme na pomoc záhradnú pílku alebo nožnice s predĺženou rukoväťou. Tie nám umožnia rezať aj v nedostupných výškach a v starších komplikovaných korunách. Veľmi pomôžu aj teleskopické nožnice, ktoré umožnia väčší dosah a čistý strih. Navyše, dlhá páka a ľahký materiál nevyžadujú na prestrih veľkú silu. Špeciálny tvar čepele zasa drží rezaný materiál v optimálnom uhle pre ľahký a čistý rez a je pritom šetrný k stromom a kríkom.

Kedy a ako na to?

Prerezávať začíname hneď po skončení najväčších mrazov, ideálne v polovici marca, v závislosti od počasia. Rozhodne by v čase prerezávania nemala teplota klesnúť pod mínus osem stupňov, aby čerstvé rezné rany nezamrzli. Rezy v tomto období nazývame zimné a ukončujú sa v období rašenia pukov. S nožnicami v ruke sa pustíme najskôr do odrôd, ktoré sú voči mrazom najodolnejšie.

Ešte predtým ako sa pustíme do práce, mali by sme si uvedomiť, že konáre, ktoré nesú ovocie, sú spravidla šikmé a zvierajú s kmeňom uhol od 45 až do 90 stupňov. Konáre, ktoré budeme prerezávať, by teda mali s kmeňom zvierať uhol menší ako je 45 stupňov, čiže rastú pri kmeni pod ostrým uhlom a smerujú strmo nahor. Tieto konáre rezom odstránime v mieste rozvetvenia, hneď za konárovým krúžkom. To isté urobíme aj s výhonkami, ktoré sa krížia a rastú smerom nadol. Ďalej sa zbavíme chorých a poškodených konárov. Celkom na záver, po reze, natrieme všetky rezné rany väčšie ako tri centimetre stromovým balzamom. Inak sa stanú vstupnou bránou pre spóry húb, plesní, či iných patogénov.

Ktoré typy rezov poznáme

V závislosti od veku stromov rozdeľujeme rezy na tri typy:

  1. Výchovný rez robíme pri mladých stromoch od 2 do 5 rokov. Pri ňom skracujeme stredník a prírastky hlavných a bočných konárov. Cieľom je dosiahnuť správny pomer medzi koreňovou sústavou a nadzemnou časťou.
  2. Udržiavací rez je určený pre zrelé stromy, ktoré sú vo fáze plnej plodnosti. Odstránime ním nevhodné výhonky a konáre, čím podporíme úrodu a kondíciu stromu.
  3. Omladzovací rez je vhodný pre staré a zanedbané stromy, ktoré už prestali plodiť a potrebujú povzbudiť. Odrezávame poškodené a zahusťujúce konáre, aby sme stromu vrátili vitalitu a predĺžili mu životnosť.
Miesto navrúbľovania je jasne viditeľné....
Základom je poriadna jama, ktorú môžeme vykopať...
+12Na dno jamy nasypeme vyzretý kompost, ktorý...
joj logo
chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december