Čo má aloe spoločné s cibuľou, cesnakom alebo chrenom? Je to len rastlina alebo liek?

Ako plnohodnotný živý dizajnový prvok vyčaruje exotickú atmosféru aj bez žiarivých rúrkovitých kvetov vo farebnom spektre – podľa sorty – od žltej cez oranžovú a červenú až po šarlátovú. Na vzbudenie dojmu jej totiž úplne stačia sivozelené listy dlhé aj pol metra. Aloa z čeľade ľaliovitých sa podobá na kaktus, botanicky však má bližšie k cibuli, cesnaku či chrenu.

04.07.2022 06:00
aloe Foto:
debata

V lekárnictve, stomatológii i kozmetickom odvetví hojne využívaná aloa pravá (Aloe vera) má antibakteriálne, antivirálne aj antimykotické účinky. Prirodzene pochádza zo subtropických a tropických oblastí. Ocení teda situovanie na vnútorný parapet okna na južnej strane príbytku. Počas leta znesie aj pobyt vonku. Napriek svojej teplo- a svetlomilnosti si však musí postupne privyknúť na priamy svit. Zároveň ju treba ochrániť pred zmoknutím.

Radšej málo vlhkosti ako veľa

Hlavnú hrozbu pre alou nielen v zime predstavuje premokrenie vedúce k zahnívaniu. V kombinácii s preferenciou pravidelnej zálievky od jari do jesene (periodicita plus-mínus jeden týždeň) si teda treba počínať naozaj precízne. Majte na pamäti, že pri tomto type vegetácie je deficit vlhkosti vždy znesiteľnejší ako nadbytok. Ten sa prejavuje hnedým sfarbením a kašovitou konzistenciou listov: ich dužinatosť vyplýva z ukladania tekutiny do vlastného rezervoára, ktorý neradno preplniť. Vodu nikdy nelejte cez listy – zásadne priamo na substrát s odporúčaným pH 6 – 7. Eventuálne využite napájadlo v podobe plochej misky pod črepníkom so spodným otvorom. Nebezpečenstvo premokrenia redukuje kvalitná a fungujúca drenážna vrstva pod priepustnou piesčitou pôdou. Na vrch nasypte izolujúcu nástielku.

muškáty Čítajte aj Ako vypestovať krásne muškáty: dva kľúče k úspechu

Na zimu do chladu, nie však tmy

Na zimu stačí aloe teplota v rozpätí 10 – 15 stupňov (určite nie menej ako 5 stupňov) a minimum zavlažovania odstátou vodou, stále však trvá na dostatočnom prísune jasu. Riešením môže byť schodisko s oknami alebo temperovaná zimná záhrada, nie vykúrená. Takýto režim v spojitosti s vysadením hnojenia od novembra do februára podnieti kvitnutie hneď po období vegetačného pokoja. Keď sa objavia prvé náznaky hustých hroznovitých súkvetí, nastáva čas rastlinu opäť „zahriať“.

Listy zbierajte odspodu

Chladivý protizápalový gél zo vzpriamených na konci zašpicatených listov sa najčastejšie aplikuje pri miernení chorôb či poškodení pokožky. Rovnako ako prípadné vnútorné použitie v rámci terapie neduhov obehového systému, tráviacej sústavy alebo močových ciest je žiaduce radšej prekonzultovať nasadenie s lekárom. Listy pred použitím najprv omyte a potom opatrne vyutierajte dosucha. S ich zberom začnite zospodu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #kozmetika #lekárnictvo #antibakteriálne účinky #aloe
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december