Ako neutopiť ježka: budujeme záhradné jazierko priateľské k okoliu

Stačí niekoľko umných ťahov a trikov, aby ste do svojho záhradného jazierka a na jeho brehy prilákali žaby, drobné vtáctvo, prospešný hmyz. Základom je rozmanitá flóra v rôzne hlbokých sektoroch, okraje vodnej plochy priateľské k ježkom či vážkam a ohľaduplná údržba vrátane zimnej.

25.07.2022 06:00
jazierko Foto:
debata

V prvom rade dbajte na to, aby sa aspoň časť brehov pozvoľne prelínala so širším okolím. Takto koncipovaný prechod z pevniny do vody i nazad je povzbudením pre žaby a ďalšie obojživelníky a najmä odbúrava hrozbu pre ježkov. Vedia plávať, často však doplácajú práve na strmé brehy, po ktorých sa nedokážu vyštverať z vody. Pre istotu im pomôžte inštalovaním konárov alebo dosiek. Určite nezaškodia ani osamelé väčšie okruhliaky či stabilné kamenné kopčeky vytŕčajúce nad hladinu. Operence ocenia priehlbinky a iné zákutia priamo na brehu.

Zóny s rozličnou hĺbkou i vegetáciou

Pri budovaní záhradného jazierka zriaďte oblasti s rozličnou hĺbkou. Výsledok vyznie pútavejšie a takýmto riešením tiež vyjdete v ústrety živým tvorom. Pestrá výsadba totiž znamená hemženie odo dna až po okraje. V časti s hlbšou vodou sa bude dariť rýchlorastúcej okysličujúcej vegetácii tlmiacej množenie rias. Úlohy tohto typu splnia rožkatec ponorený (Ceratophyllum demersum), stolístok kučeravý (Myriophyllum crispata) alebo rezavka aloovitá (Stratiotes aloides): nastoľujú prirodzenú rovnováhu a poskytujú útočisko pre ryby aj mikroorganizmy. Rosničky alebo ropuchy privítajú flóru s povrchovými ploskými listami dostatočne pevnými na sedenie. Ideálnym tipom je červenavec plávajúci (Potamogeton natans), ktorý zároveň má olistenie aj pod hladinou a bežne sa z neho stáva neresisko pre ryby.

ježko Čítajte aj Ako a prečo prilákať do záhrady ježka a čo urobiť, aby zostal natrvalo

Čo sa hodí do plytkej vody?

V plytšej zóne sa uplatnia trebárs pontedéria srdcovitá (Pontederia cordata), žabník drobnokvetý (Luronium natans) či vrbica vŕbolistá (Lythrum salicaria). Močaristé pasáže zase zaobstarajú pálka úzkolistá (Typha angustifolia), kosatec žltý (Iris pseudacorus) a nezábudka močiarna (Myosotis palustris). Na brehy sa pýtajú žltuška zlatá (Thalictrum flavum), starček Jakubov (Jacobaea vulgaris) a konopáč obyčajný (Eupatorium cannabinum).

Bez súvislej ľadovej pokrývky

Skúste sa v záujme živočíchov obývajúcich a využívajúcich záhradné jazierko zaobísť bez techniky, akou sú čerpadlá, samočinné zberače nečistôt a filtre. Ekologická rovnováha sa dá nastoliť aj bez nich, a to predovšetkým pri väčších a výrazne diverzifikovaných plochách. Zoberte častejšie do rúk starý dobrý podberák na vylovenie rias alebo odumretých rastlín. Postarajte sa o to, aby jazierko v zime nezamrzlo. Bez súvislého ľadu ho udržia špeciálne mechanické zábrany. Alternatívnou čisto prírodnou metódou je široký pás tŕstia, ktorý v teplejšom období vábi vážky. Hibernujúce ryby, obojživelníky či hmyz v chladnom období potrebujú okrem prísunu kyslíka aj hĺbku minimálne 80 cm s miernejšou teplotou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #záhradné jazierko
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december