Polievajte stromy tak, ako to robia profesionáli. Je to prekvapujúco jednoduché

Keď pravidelne a výdatne prší, je to pre záhradu požehnanie. Dažďová voda v dostatočnom množstve je tá najlepšia zálievka, ktorú môžu rastliny dostať. No v obdobiach sucha je potrebné záhrade pomôcť a dodať jej vodu iným spôsobom. Na dostatok vlahy sú veľmi háklivé ovocné i okrasné dreviny, ktorým často nepomôže ani výdatné polievanie hadicou. Vtedy je dobré siahnuť po metóde, ktorá sa ľahko realizuje a je mimoriadne účinná a spoľahlivá. Reč je o zavlažovacích vakoch.

30.07.2022 06:00
polievacie vaky Foto:
debata

V čom je ich výhoda oproti hadici

Polievacie vaky používajú profesionálni záhradníci, ale pokojne ich môžete využívať aj doma v záhrade. Slúžia ako zásobáreň vody pre stromy, pričom voda z nich postupne odkvapkáva ku koreňom a chráni tak rastlinu pred suchom. Sú výbornou pomôckou najmä počas horúcich období, keď je nedostatok dažďových zrážok. Ich najväčšou výhodou je, že dodávajú vlahu postupne. Totiž keď nalejete k stromu hoci aj niekoľko desiatok litrov vody, väčšina aj tak buď odtečie alebo sa vyparí. Z vaku sa voda dostane tam, kde je to potrebné, teda ku koreňom rastliny.

tamariška Čítajte aj Uschol vám v horúčave živý plot? Nahraďte ho kríkmi, ktoré to zvládnu

Ako ich inštalovať a ako fungujú

Inštalácia vaku je jednoduchá. Pripevníte ho ku kmeňu a zaistíte zispom, aby nespadol. Potom ho naplníte vodou, môžete pridať aj hnojivo na dreviny. Voda sa bude dostávať ku koreňom cez drobné otvory. Takáto kvapôčková závlaha je veľmi účinná. Vaky sa určite oplatia, ak máte viac drevín alebo pokiaľ nemôžete dreviny polievať každý deň. Vaky majú rôznu veľkosť, pre orientáciu uvádzame, že ku kmeňu s priemerom asi osem centimetrov treba umiestniť vak s objemom 60 litrov. Myslite na to, že vak plný vody je veľmi ťažký a takmer sa s ním nedá manipulovať, preto ho dobre umiestnite a upevnite ešte pred naplnením. Vaky môžu byť pri stromoch od apríla do októbra, na zvyšok roka ich uskladníme na mieste, kde nemrzne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #záhrada #SAD #Parky #ovocné stromy #kry #dažďová voda #závlaha
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december