Ponúkate cez internet drobné veci do záhrady? Buďte opatrní, množia sa podvody, ktorých obeťou sú predávajúci

V tomto takmer predvianočnom období Polícia SR zaznamenala zvýšený počet podvodov na viacerých inzertných portáloch. Podvodníci takto dokázali vylákať od ľudí stovky eur. Princíp podvodu je veľmi jednoduchý. Najnovšie sa tvária ako známa doručovacia služba.

20.11.2022 15:00
phishing Foto:
debata

Obeť z Bratislavy sa so záujemkyňou, ktorá reagovala na inzerát, dohaduje najmä cez známu komunikačnú platformu. Komunikácia prebieha bez akýchkoľvek podozrení. Podvodná záujemkyňa sa pýta na podrobnosti o danom tovare. Zvyčajný scenár je taký, že následne napíše, že nie je z Bratislavy a výmenu chce uskutočniť pomocou doručovateľskej služby. Následne podvodník pošle link, prostredníctvom ktorého by ste mali overiť platbu. Ide však o falošnú stránku.

Zneužívajú známe značky

Na účely týchto podvodov využívajú mená všetkých doručovateľských spoločností na Slovensku. „Naša spoločnosť opätovne upozorňuje na podvodné konanie, tzv. phishing, ktorý sa šíri na internete, a v rámci ktorého je neoprávnene používané logo a obchodné meno spoločnosti Packeta. Ide o podvodné praktiky, pomocou ktorých sa podvodníci snažia získať vaše citlivé údaje o platobnej karte s cieľom zaistiť si prístup k vašim finančným prostriedkom na bankovom účte,” konštatuje Alexander Jančo, výkonný riaditeľ Packeta na Slovensku.

tuja Čítajte aj Sú vaše tuje v ohrození? Ako predísť ich najčastejšiemu ochoreniu a zachrániť živý plot pred skazou

Prípady pribúdajú

V súčasnosti evidujú doručovateľské spoločnosti niekoľko desiatok prípadov podvodov, v ktorých figuruje meno ich spoločnosti. Prvé prípady sa začali objavovať ešte minulý rok. Packeta vzniknutú situáciu začala riešiť so svojim právnym oddelením. Ide však o sofistikovanú snahu profesionálov, na ktorú je naša právna úprava prikrátka. Podvodníci v snahe vylákať peniaze od ľudí pravidelne menia formy svojej aktivity. Niekedy využívajú formu SMS, inokedy podvodné maily. Odhaliť ich je tak veľmi náročné. “Našou jedinou možnosťou je aktívne vystríhať a edukovať zákazníkov. V tej súvislosti sme pripravili blog, v ktorom vysvetľujeme ako sa chrániť pred phishingom. Aktuálne aj pripravujeme podstránku nášho webu, kde budú ukážky, návody a tipy, ako identifikovať jednotlivé typy podvodných metód a ako sa im vyvarovať,” konštatuje Alexander Jančo.

Kedy zbystriť pozornosť

  • Pozor na podozrivé správy a e-maily. Často nám v online schránkach pristanú správy o tom, že sme niečo vyhrali – pravdepodobne ide o podvod. Na tieto správy netreba reagovať, najlepšie je ich neotvárať a okamžite ich zmazať. Podozrivé správy je dobré označiť ako SPAM, prípadne môžete zablokovať odosielateľa.
  • Ochrana proti SPAMU. Polícia občanom odporúča používať a aktualizovať nástroje pre ochranu proti spamu.
  • Pozor na osobné údaje. Dávajte si pozor na osobné údaje, údaje k platobným prostriedkom či citlivý súkromný obsah, prípadne informácie, ktoré by mohli byť zneužité.
  • Zvláštne odkazy. Neklikajte na odkazy, ktoré sú v podozrivo formulovaných správach či e-mailoch.
  • Chyby v texte. V správach alebo e-mailoch si všímajte gramatiku a štylistiku. Ak text obsahuje veľa chýb, pravdepodobne ide o podvod.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #podvody #komunikačná platforma #podvody na internete #inzertné portály
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december