Keď ich zaradíte do jedálnička, telo sa vám poďakuje. Posilňujú imunitu, zmierňujú úzkosť a depresiu, sú prevenciou rakoviny aj srdcovocievnych chorôb

Pre ich pozitíva ich pestuje celý svet a obľubu si získavajú aj u nás. Letá v našich podmienkach už bývajú dostatočne teplé, a tak môžeme i na Slovensku dopestovať úrodu batatov, rastlín pochádzajúcich z trópov. Tak ako topinambury aj bataty sa k nám dostali zo Strednej Ameriky, odkiaľ ich do Európy doviezli moreplavci. Bataty sú chutné a výživné hľuzy sladkého zemiaku a v mnohých krajinách sú dôležitou súčasťou jedálnička alebo aj základnou potravinou.

02.12.2022 15:00
bataty Foto:
debata

Zemiak čo nie je zemiak

Hoci zvykneme batat nazývať sladkým zemiakom, so zemiakmi nemá nič spoločné. Nie je príbuzný ani s topinamburom. Batat patrí do čeľade pupencovitých a nie je iba zeleninou, ale niektoré druhy sú aj okrasné – tie však nie sú jedlé. Na okrasu slúžia napríklad kultivary Terrace Lime, Blacky alebo Tricolor. Veľmi pekne vyzerajú pri rôznych záhradných konštrukciách.

Prečo ich pestovať

Pokiaľ chcete bataty pestovať ako zeleninu, treba ich zasadiť na prelome apríla a mája. Predkličovať ich môžete už v januári. Pestovať bataty zo semienok sa neoplatí, majú len slabú klíčivosť. Bataty potrebujú chránené miesto na slnku alebo v polotieni, postačuje im bežná záhradná pôda, len nesmie byť premokrená. Potrebujú pravidelné a výdatné polievanie, počas vegetačnej sezóny ich prihnojujte hnojivom na úžitkové rastliny. Pokiaľ majú bataty vhodné podmienky, dávajú bohatú úrodu.

koriander Čítajte aj Rastlina čo zaručí dlhý život: Podobá sa na petržlen, ochutíte ňou teplé jedlá aj šaláty. Jej liečivé účinky poznal už Hippokrates

Zber a uskladnenie

Bataty zberáme na jeseň, začiatok zberu je v septembri. To, že sú hľuzy zrelé, nám indikujú zožltnuté listy rastliny. Zber úrody je potrebné dokončiť predtým, než teploty poklesnú pod 10 stupňov. Hľuzy vybraté z pôdy necháme preschnúť asi dva dni a potom ich môžeme konzumovať. Bataty nie sú vhodné na dlhodobé skladovanie, pretože pomerne rýchlo začnú hniť. Krátko ich môžeme skladovať v chlade a suchu.

Prečo patria na tanier

Bataty sú chutné, výživné a zdravé. Ak sa rozhodujete, či ich zaradiť do jedálnička, určite neváhajte. Táto zelenina je dobrá ako prevencia rakoviny a pomáha predchádzať aj iným chorobám, napríklad srdcovocievnym, očným a tiež depresívnym. Konzumácia batatov zmierňuje stres, úzkosť a posilňuje imunitu. Bataty pripravujeme aj so šupkou, ktorá obsahuje množstvo vitamínov a minerálov.

Video
Ak nemáte radi bataty, teda sladké zemiaky, možno práve v kombinácii s čokoládou vám zachutia. Pripravené podľa receptu od @stanci11.

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Batatové brownies na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #sladké zemiaky #bataty #prevencia rakoviny #hľuzy #topinabury
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december