Problémy s trávením, ťažko od žalúdka, nafukovanie? Pomôže liečivka, ktorá je skvelá aj ako korenina na ryby

Nálevové vrecká alebo ešte častejšie granuláty z fenikla je dobré mať pre istotu doma stále a keď ich aj nemáme, pred sviatkami je prezieravé ich dokúpiť k zásobám. Vianočné hodovanie sa totiž neraz končí prejedením a ťažkosťami s trávením. Fenikel v týchto prípadoch prináša rýchlu úľavu. Vie to dobre aj každá mamička, ktorá kedy pomáhala feniklovým čajom uľaviť svojmu bábätku od bolestivých kolík.

15.12.2022 06:00
fenikel Foto:
debata

Nepostrádateľná liečivka

Fenikel pochádza zo Stredomoria a v tejto oblasti sa bežne používa ako korenina na prípravu jedál z rýb. V našich končinách je známy najmä ako nepostrádateľná liečivá rastlina, ktorá pomáha pri nafukovaní, ťažkom žalúdku a tráviacich problémoch. Fenikel sa v záhrade pestuje ľahko, pretože sa rozmnožuje samovýsevom a nie je potrebné sa oň starať.

bataty Čítajte aj Keď ich zaradíte do jedálnička, telo sa vám poďakuje. Posilňujú imunitu, zmierňujú úzkosť a depresiu, sú prevenciou rakoviny aj srdcovocievnych chorôb

Poklad v záhrade aj na stole

Je lepšie fenikel pestovať ako ho zbierať vo voľnej prírode – tam by sme si ho totiž mohli ľahko pomýliť s podobnými, no jedovatými rastlinami. V záhrade fenikel narastie do výšky ľudskej postavy, veľmi pekne vyzerá medzi trvalkami aj letničkami. Kvetenstvá sa strihajú, nechajú sa usušiť a potom sa z nich vyklepú semená, ktoré využívame v kuchyni. Fenikel má okrem ostatných ešte jeden veľký prínos – láka do záhrady opeľovací hmyz.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #fenikel #liečivá rastlina #tráviace problémy #koliky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december